Tajna sestra Marilyn Monroe

Kada je Berniece Baker u 19. godini dobila pismo nepoznate žene, svet joj se okrenuo preko noći.

Od polovine prošlog veka, Marilyn Monroe bila je najsjajnija zvezda na nebu slavnih, i nije se rado sećala porekla. Rođena je u sirotištu u Los Anđelesu, a njena majka Gledis Baker je bila prisutna u njenom životu neko vreme, dok nije otišla na lečenje zbog psihičkih problema.

Tako je buduća fatalna plavuša provela detinjstvo seleći se od jednog do drugog staratelja. Za sve to vreme nikada nije saznala ko joj je otac, ali je igrom slučaja dobila - sestru. U doba slave, novinarima je govorila da nema nikog živog od porodice. Tek nakon njene smrti, saznalo se ko je žena koja je odabrala kovčeg i pogrebnu haljinu zvezde, usmrćene barbituratima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by(@magicalmonroe)

Bila je to po Berniece Baker Miracle druga ćerka Gledis Baker. Ona je, kada je imala 19 godina, od majke dobila pismo koje joj je promenilo život. Do tada nije bila svesna da ima polusestru po imenu Norma Jeane. Obe nisu ništa znale u porodicama u kojima su odrastale. Berniece je rane godine provela s bratom, ocem i njegovom ženom, ali se uvek pitala ko je njena prava majka.

Rođena je sedam godina pre Marilyn, a upravo u to vreme je Gledis ostavila supruga s kojim je dobila dvoje dece - nju i brata Roberta zvanog Jackie. Obe sestre su živele u nestabilnim domovima. Berniece je morala da trpi oholu maćehu. Bernisin brat je preminuo kao tinejdžer, a kako godinama nije čula za pravu majku, zaključila je da ni ona nije više živa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by(@magicalmonroe)

Kada je napunila 19 godina, taman pred venčanje, pojavilo se sudbonosno pismo. “Ne znam da li treba da ti ovo dam. U početku sam mislio da ti nikada neću pokazati, tvoja maćeha i ja smo razgovarali o ovome. Odlučili smo da je to ipak tvoje pismo”, rekao joj je tada otac. Berniece je tada saznala da ima 12-godišnju polusestru. Njih dve su se godinama dopisivale, a prvi put su se srele 1944, kada je Marilyn imala 18 godina.

“Nismo mogle da prestanemo da zurimo jedna u drugu. Imale smo istu tamnoplavu kosu, ista usta, ali su nam oči bile drugačije”, sećala se kasnije Berniece. U to vreme je Merilinina karijera počela da raste, i ona je i dalje svima govorila da je siroče bez igde ikoga. Učinila je to ne samo zbog sebe, nego i zbog toga da obožavaoci ne bi narušavali miran porodični život njene polusestre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by(@magicalmonroe)

“Puštala je lažne priče o svom poreklu preko ljudi za odnose s javnošću. Mislila je da može sačuvati moj normalan život i moju porodicu, kao i privatnost naše majke, tako što će davati lažne tragove medijima”, ispričala je jednom Berniece. Ona nikada nije javno govorila o svom odnosu sa sestrom sve do smrti Marilyn 1962. godine.

“Povremeno sam bila u iskušenju da ispravim neke od pogrešnih shvatanja o Marilyn”, rekla je, ali i dodala da nije htela da njena pronađena sestra izgubi povrenje u nju. “Za Marilyn, svako ko je otkrio detalje njenog privatnog života - bili oni laskavi ili ne - znači da nije bio lojalan i ona bi prekinula s njim svaki kontakt”, rekla je.

Tekst: M.Đ.

Foto: Profimedia

Pročitajte još

Pročitaj još