Poznati

Zašto Holivud podržava brazilskog levičara?

Jason Momoa najnovija je ličnost iz Holivuda koja daje podršku Luizu Ináciju Luli da Silvi.

Zvezda filma Aquaman Jason Momoa najnovija je slavna ličnost iz Holivuda koja je dala podršku Luizi Ináciju Luli da Silvi , na turbulentnim izborima u Brazilu. Tako se Momoa pridružio Leonardu Dicapriju, Marku Raffalu i glumcu iz Ratova zvezda Marku Hamillu. 

Lula, bivši brazilski levičarski predsednik, suočava se sa aktuelnim predsednikom krajnje desnice Jairom Bolsonarom, čija je politika okrivljena za masovno uništavanje amazonske prašume.

Momoa se oglasio na Instagramu, objavljujući srce preko naslova vesti koji pokazuje da se Lulina prednost povećava u odnosu na Bolsonara dok se dva kandidata nalaze u drugom krugu predsedničkih izbora.

Kolega Mark Ruffalo, koji glumi Halka u Marvelovoj franšizi Osvetnici, još je u žestokoj predizbornoj kampanji objavio video u kojem podržava Lulu. On je pozvao Brazilce da razmisle o “globalnim implikacijama na vaš izbor” u vezi sa amazonskom prašumom i njenom ulogom u borbi protiv klimatskih promena.

Lula 

– Ono što se dešava sa prašumom i domorodačkim narodom koji se tamo nalazi uticaće na ostatak sveta u milenijumima koji dolaze, rekao je Ruffalo i dodao: “Trenutno, lider koji je najbolje pozicioniran da zaštiti prašumu je Lula”. Do 30. oktobra dva ogorčena rivala se bore da pridobiju neodlučne birače u istorijski tesnoj trci.

Prema nedavnoj anketi, Lula ima 52 odsto glasova u drugom krugu, dok je 48 odsto za Bolsonara. Momoa je najnovija u nizu slavnih ličnosti koji se bore protiv Bolsonara, čiji je mandat obeležen povećanim krčenjem šuma, većom sečom drveća i istiskivanjem domorodačkog naroda u Amazoniji.

Uoči prvog kruga izbora, Mark Hamill, najpoznatji po ugozi galaktičkog heroja Luka Skajvokera, napisao je na Tviteru “Budućnost je tvoja, Brazile”, zajedno sa karikaturom bivšeg predsednika sa naslovom “Lula Skajvoker”. 

Leonardo Dicaprio, koji ima dugu istoriju akcija za zaštitu životne sredine, ohrabrio je Brazilce da izađu na glasanje, navodeći važnost Amazona.

Bolsonaro traži drugi mandat nakon četiri godine na mestu predsednika, gde je bio meta ogorčenja svog naroda zbog lošeg postupanja u pandemiji, ali i skandaloznih izjava o ženama, štampi, manjinama i navodnim neprijateljima kao što je Vrhovni sud.

U međuvremenu, Lula, brazilski predsednik od 2003. do 2010. godine, želi da se vrati u predsedničku palatu nakon što je proveo više od godinu dana u zatvoru zbog kontroverznih, a kasnije oborenih optužbi proizašlih iz istrage o masovnoj koruptivnoj šemi u čijem je središtu državna naftna kompanija Petrobras.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Pročitajte još