Harper's Bazaar Srbija

Festival francuskog filma: Šta morate da pogledate

Za samo dva dana u Beograd dolaze renomirani reditelji i glumci, a publika ima priliku da vidi neke od najboljih francuskih filmova.

Francuski filmovi, baš kao i Francuskinje, poseduju ono “je ne sais quoi” nešto, pa su slavljeni širom planete kao ostvarenja sa najzanimljivijim zapletima, fenomenalnom glumom, ali i estetikom bez premca.

Kada govorimo o najvećim filmovima francuske kinematografije neizbežno je pomenuti novi talas i reditelje koji su uticali na celokupno svetsko filmsko stvaralaštvo. To su Francois Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol. Ako želite da ih gledate na velikom platnu, poželjno je da redovno pratite program Jugoslovenske kinoteke, a ako vas zanimaju velikani današnje francuske kinematografije, koji osvajaju najviše nagrada na prestižnim filmskim festivalima, posetite Festival francuskog filma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by maria ♡ (@affinitydream)

Festival francuskog filma održaće se od 15. do 19. juna, na otvorenom u Silosima Beograd i na Kosančićevom vencu, na zatvorenom u MTS dvorami (nekadašnji Dom sindikata) i onlajn, posredstvom plaftorme MojOFF.

Festival za cilj ima promovisanje najaktuelnijih ostvarenja francuske kinematografije i predstavlja prozor ka francuskoj kulturi i umetničkim pogledima od kojih je sačinjena.

U bogatom festivalskom programu naći će se i filmovi iz kanske selekcije 2022. godine, gde ne biste trebalo da propustite ostvarenja “Don Žuan” Serge-a Bozona i “Hronologiju nasilja” Manuela Schapira.

Ekskluzivni gosti četvrtog izdanja Festivala francuskog filma biće upravo reditelji Serge Bozon i Manuel Shapira, kao i glumac Alexis Manenti, akter filma “Jadnici” (Les Miserables ).

Festival će 15. juna u 21 sat na Kosančićevom vencu otvoriti film “Don Žuan”, kada će se reditelj filma Serge Bozon obratiti publici. Govore će održati i francuski ambassador Pierre Cochard, predsednik opštine Stari Grad – Radoslav Marjanović, kum festivala – glumac Predrag-Miki Manojlović i i direktor mts Dvorane Igor Stanković.

Nakon filma, Serge Bozon će odgovarati na pitanja iz publike, a  moderator će biti reditelj Vladimir Perišić.

U filmu “Don Žuan” čuveni glumac Tahar Rahim (poznat po filmu Prorok) tumači ulogu glumca koji u svakoj devojci vidi verenicu koja ga je napustila.

Na repertoaru će se naći i ljubavni film, romantična drama “Mač sa dve oštrice” (Fire), poznate francuske rediteljke Clair Denis ( Kosančićev venac, sreda 17. jun u 21 sat).

Ovo je priča o ljubavnom trouglu o ženi uhvaćenoj između dva muškarca, svog dugogodišnjeg partnera i njegovog najboljeg prijatelja, njenog bivšeg ljubavnika. Uloge tumače slavna Juliette Binoche, Vincent Lindon i Gregoire Colin. Inače, ovo je prvi film glumice Hane Magimel, ćerke Juliette Bonoche i Benoisa Magimela.

Festival će zatvoriti drama iz 2022. godine “Hronologija nasilja”, Manuela Schapira, u kojoj autentičnu mušku ulogu ima Dali Benssalah, koji je zapažen po ulozi u pretposlednjem Džejms Bondu: “Nije vreme za umiranje”.

Ulaz na projekcije filmova na Kosančićevom  vencu i Silose je besplatan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alma Quattro (@almaquattro)

Filmovi koji će se takođe naći na repertoaru Festivala francuskog filma su “Brat i sestra“,  Arnauda Desplechina, zatim “Plavo je najtoplija boja” Abdellatifa Kechichea (nagrađen Zlatnom palmom 2013), pa “To je samo kraj sveta“, Xaviera Dolana (Gran Pri, 2016. godine), “120 otkucaja u minuti“, Robena Campilloa, “Jadnici” Ladja Lya i “Titan” , Julije Ducournau, koji je osvojio Zlatna palmu u Kanu 2021. 

Tekst: J.M. 

Fotografije: Instagram, Promo 

Najnovije