Harper's Bazaar Srbija

Naši predlozi za vikend: Pozorište, bioskop, izložbe

Šta da radite ove subote i nedelje.

Ako volite filmove o čarobnjacima, vešticama, fantastičnim bićima, onda je ovaj vikend kao stvoren za vas. Prvo se u subotu (9. aprila), u 18 i 30, u CineStar 4DX bioskopu u Ada Mall-u održava panel “Fantastični fenomen Dž.K.Rouling“, na kojem će se razgovarati o književnosti i filmovima iz franšiza “Hari Poter” i “Fantastične zveri” i o tome na koje je sve načine magični svet i svet čarobnjaka uticao na odrastanje brojnih generacija, bez obzira na starosno doba. Sve to dešava se u susret premijeri novog dela filma Fantastične zveri, koji kreće sa prikazivanjem u bioskopima širom Srbije.

Najsrećniji posetioci panela i bioskopa kući će otići sa čarobnim štapićem – oficijelnim gedžetom iz filma (koji srećnog dobitnika čeka u svakom bioskopu), a izdavačka kuća Čarobna knjiga podeliće nekoliko knjiga “Grindelvaldovi zločini” (scenario za Fantastične zveri 2) i vaučere za besplatnu knjigu “Fantastične zveri: Tajne Dambldora” koja izlazi 19. jula.

U CineStaru 4DX Ada Mall-u putem kviza (u periodu od 17 – 20 časova) možete saznati ko je vaš fantastični dvojnik, a tu je i MMR Escape room, u kojem imate priliku (u 19 sati) da zaronite u fantastični svet magije i rešavate zagonetke.

Čelične dame, finski film (DKC) 

Filmovi

Fantastične zveri: Tajne Dambldora

Slavna autorka Hari Poter serijala, J.K. Rowling i studio Warner Bros. pripremili su novu poslasticu za sve ljubitelje sveta čarobnjaka. Vreme je za povratak u magiju! Profesor Albus Dumbldor shvata da veliki mračni čarobnjak Gelert Grindelvald želi da preuzme kontrolu nad čarobnjačkim svetom. Kako ne može sam da ga zaustavi, pomaže mu Njut Skamander, koji predvodi neustrašivu ekipu čarobnjaka uz pomoć jednog “normalca”. U neverovatnoj misiji susreću se stare i nove čudesne zveri od kojih je deo na Grindelvaldovoj strani. Dumbldor, međutim zbog velikog rizika i opasnosti, neće dugo ostati po strani.

Zvanična konkurencija

Nakon premijere na poslednjem, jubilarnom 50. Festu, britka komedija Zvanična konkurencija kreće sa prikazivanjem u bioskopima. Kada preduzetnik, milijarder, impulsivno odluči da napravi kultni film, on zahteva najbolje. Poznata rediteljka Lola Kuevas (Penelope Cruz) angažovana je da vodi ovaj ambiciozni poduhvat. Tim koji čine samo najveće zvezde upotpunjuju dva glumca ogromnog talenta, ali još većih ega: holivudski srcelomac Feliks Rivero (Antonio Banderas) i radikalni pozorišni glumac Ivan Tores (Oskar Martinez). Obojica su legende, ali ne baš najbolji prijatelji. Kroz niz sve ekscentričnijih iskušenja koje postavlja Lola, Feliks i Ivan moraju da se suoče ne samo jedan sa drugim, već i sa sopstvenim nasleđem. Ko će ostati kada kamere konačno počnu da snimaju?

Nedelja finskog filma/Finske priče o ljubavi

Dvorana kulturnog centra (od 7. do 11. aprila) 

Izabrana ostvarenja predstavljaju najbolje od najboljeg iz finske kinematografije i mnoga od njih nagrađena su prestižnim priznanjima sa svetskih filmskih festila (“Slepi čovek koji nije želeo da pogleda Titanik” Teemu Nikkija, stiže pred beogradsku publiku nakon što je ovenčan nagradom publike na Venecijanskom festivalu). U fokusu svih filmova je ljubav, u najrazličitijim oblicima i formama: mladalačka, zakasnela, lezbijska, sadomazohistička, nepokolebljiva, nemoguća, neočekivana, neuhvatljiva… istakao je selektor festivala, reditelj Stefan Arsenijević.  

Čelične dame 

Subota (09.04) u 18 sati

Film o nekoliko drugarica u godinama (glumice Leena Uotila, Saara Pakkasvirta, Seela Sella, Heikki Nousiainen ), režirala je Pamela Tola. Radnja kreće kad sedamdesetpetogodišnja Inkeri udara svog muža tiganjem u glavu, nakon što je trpela njegova omalovažavanja skoro 50 godina. Sabravši se, shvata da je vreme da malo uživa u životu, pre nego što je uhapse i ode u zatvor. Ikeri sa svoje dve sestre kreće na poslednje, divlje putovanje Finskom. Film je nominovan za najbolju evropsku komediju na Nagradama Evropske filmske akademije, a osvojio je nagradu za najbolju epizodnu glumicu na finskim nacionalnim Jusi nagradama.

Igre među prijateljima 

Nedelja (10.04) u 18 sati

Grupa dugogodišnjih prijatelja, tridesetogodišnjaka, ponovo se okuplja da proslavi Micin rođendan tokom nostalgičnog vikenda u idiličnoj vili na finskom ostrvu – baš kao što su to radili kad su bili tinejdžeri. Poznato okruženje i stari rituali čine da zaborave da su odrasli i promenili se. Ali, ponovni susret učiniće i da preispitaju svoju prošlost, ali i sadašnjost. Melanholičan i duhovit film o prijateljstvu, u režiji Jenni Toivoniemi, a u glavnim ulogama su Emmi Parviainen, Samuli Niittymäki, Eero Milonoff, Laura Birn, Christian Hillborg.

Predstave

Pozorište Boško Buha

“Čardak ni na nebu ni na zemlji” (Premijera u subotu u 12 sati (za decu) i u nedelju, 10. aprila u 20 sati)

Predstava za decu u kojoj podjednako užiuvaju i odrasli, već je postavljana na sceni pozorišta “Boško Buha”, ali ovog puta premijerno u režiji Jane Maričić (koja je i scenograf komada) i sa glumačkom podelom koju čine Teodora Ristovski, Milan Prljeta, Milica Sužnjević, Marko Pavlović, Stefan Jevtović i Luka Sević. U pozorišnom čitanju autorke komada Ane Đorđević, ova bajka (jedna od najpoznatijih I najzagonetnijih narodnih priča) donosi mnogobrojna pitanja o požrtvovanju, pravdi, naivnosti i izdaji, sadržana u dobro poznatom sižeu otmice lepe princeze i njenom oslobađanju od nemani.

Sajam knjiga 

Udruženje građana Putujuća izložba rukotvorina u saradnji sa Kombank dvoranom organizuje Sajam knjiga u dvorani, koji se održava u holu Kombank dvorane do nedelje, 10. aprila, od 10 do 21 čas. Na sajmu se okupljaju predstavnici malih izdavačkih kuća, a biće promovisani I ilustratori i predstavljena brojna izdanja. Ulaz je slobodan za sve posetioce.

Izložbe

Sreća, Aleksandra Ilić

KvArt BW, II sprat TC Galerija

Izražavajući se pretežno u formi crteža, slike i prostorne instalacije, istražujući različite materijale i koristeći pritom lični simbolizam i estetiku fasade, odnosno izgled uličnih grafita, autorka u radu ističe značaj introspekcije i intimnog pozicioniranja spram pojedinih aktivnih socijalnih fenomena. Izložbu Sreća organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW, a ovo je ujedno i druga izložba u okviru kustoskog projekta Perspektiva 22 istoričarke umetnosti Ane Kršljanin. Izložba će biti otvorena do 18. aprila 2022, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz je slobodan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandra Ilic (@a.i.l.i.c)

Koncerti

Magnifico

Dom omladine, dubota (9. April) u 21 sat

Prvak samozvanog žanra “Balkan-disco-schlager”, nastupa u Beogradu u okviru koncerata Urban Sessions, Centra beogradskih festivala – CEBEF. Sa svojim bendom, za koji kaže da je u boljoj formi nego ikada, Magnifico priprema šou na kojem će predstaviti svoju bogatu, tridesetogodišnju muzičku karijeru. Magnificove pesme su sastavni deo ne samo balkanske filmografije, kao što su Senke nad BalkanomMontevideoBog te video i Hotel Beograd, već i popularnih američkih serija CSI Miami i španske serije Foodie Love, a numere Samo malo, Cici Mici i Divna postale su klasici sa statusom evergrina. Ulaznice za koncert mogu se nabaviti na blagajni Doma omladine, prodajnim mestima Ticket Vision, kao i na sajtu tickets.rs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Magnifico (@magnifico_music)

Streaming platforme

Film “In Between” (Netflix)

Novi film voljene Joey King (poznate po The Kissing Booth filmovima), nije romantična komedija ali je predivna ljubavna priča. Nakon što je preživela saobraćajnu nesreću, u kojoj je život izgubio njen momak, tinejdžerka veruje da on pokušava ponovo da se poveže sa njom – sa onog sveta.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Promo, Instagram, YouTube 

 

 

 

 

 

Najnovije