5 naučno dokazanih saveta za mršavljenje

Nema mitova.

Proces mršavljenja i sve vrste dijeta obrasli su velikim brojem mitova i nedokazanih činjenica koje ne samo da ne pomažu u gubitku kilograma, već mogu čak i da naštete telu. Stoga, ako ste postavili cilj da se rešite suvišnih kilograma, verujte samo dokazanim i proverenim informacijama. Delimo pet saveta koji će vam zaista pomoći da smršate i imaju bazu dokaza.

Pijte običnu vodu

Čini se da svi znaju da je voda neophodna telu i pomaže u gubitku kilograma. I ovo je jedna od onih činjenica koju naučnici zaista potvrđuju. Čista voda može ubrzati vaš metabolizam za 24-30%, pomažući vam da sagorite više kalorija. A prema nekim studijama, pijenje pola litra vode otprilike pola sata pre obroka pomoglo je osobama na dijeti da unesu manje kalorija i izgube 44% više kilograma u odnosu na one koji vodu nisu pili pre obroka.

Jedite jaja za doručak

Konzumiranje celih jaja za doručak može imati mnogo koristi, uključujući pomoć u mršavljenju. Istraživanja pokazuju da zamena doručka na bazi žitarica jajima može da vam pomogne da unesete manje kalorija tokom sledećih 36 sati i da izgubite više kilograma. Ako ne jedete jaja, možete odabrati bilo koji izvor kvalitetnih proteina za doručak.

Pokušajte sa intervalnim postom

Intervalni post je sistem ishrane u kojem je potrebno jesti hranu četiri ili osam sati dnevno i strogo u određeno vreme. Kratkotrajna ispitivanja pokazuju da je post jednako efikasan za gubitak kilograma kao i konstantno ograničenje kalorija. Osim toga, može smanjiti gubitak mišića koji je često povezan sa niskokaloričnom dijetom.

Smanjite količinu dodatnog šećera

Dodatni šećer je jedan od najgorih sastojaka moderne dijete. Većina ljudi konzumira previše slatkiša. Istraživanja pokazuju da je konzumacija šećera (i kukuruznog sirupa sa visokom fruktozom) usko povezana sa povećanim rizikom od gojaznosti i razvojem dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Ako želite da smršate, smanjite dodatni šećer. Obavezno pročitajte etikete, jer čak i takozvana „zdrava“ hrana može sadržati šećer.

Izbacite iz ishrane rafinisane ugljene hidrate

Rafinisani ugljeni hidrati uključuju šećere i žitarice koji su lišeni vlakana i nutritivnih elemenata. Tu spadaju beli hleb i testenine, kao i sva brza hrana. Istraživanja pokazuju da rafinisani ugljeni hidrati mogu brzo podići nivo šećera u krvi, što dovodi do gladi, žudnje i povećanog unosa hrane u roku od nekoliko sati. Unošenje rafinisanih ugljenih hidrata usko je povezano sa gojaznošću. Ako ćete jesti ugljene hidrate, obavezno ih konzumirajte sa prirodnim vlaknima. 

foto:Instagram

Pročitajte još

Pročitaj još