Da li treba konzumirati mleko dok gubite kilograme

Odgovaramo na najpopularnija pitanja!

Postoji verovanje da svi koji žele da smršaju treba da se odreknu mlečnih proizvoda. Istovremeno, mnoge dijete usmerene na sagorevanje masti često uključuju kefir i neke vrste sireva. Dakle, da li je moguće jesti mleko i mlečne proizvode ako vam je cilj da smršate ili treba potpuno odustati od mleka – otkrivamo u nastavku.

Za početak, veza između konzumiranja mleka i viška kilograma nije naučno dokazana. Mlečna mast, naprotiv, može biti korisna za telo, ali mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti zaista vredi izbegavati. Činjenica je da potpuno prirodno mleko sadrži 2-4% masti. Tokom prerade mleko gubi ne samo mali procenat masti, već može dobiti i neprijatan ukus i miris. Da bi mlečni proizvod ponovo postao jestiv, proizvođači mlečnim proizvodima dodaju šećer, so, boje, konzervanse i arome. Svi ovi dodaci mogu negativno uticati na vaše zdravlje, dovesti do debljanja i čak izazvati razvoj hroničnih bolesti.

Još jedna važna stvar na koju treba obratiti pažnju jeste šta i u kojim količinama jedete. Ako se mleku doda kafa sa par kašika šećera, a sir stavi na komad hleba od belog brašna, verovatnoća debljanja postaje gotovo zagarantovana. Ali razlog uopšte nije u mlečnim mastima, već u višku ugljenih hidrata.

Da bi težina uvek bila u granicama normale, potrebno je pratiti količinu unesenih kalorija i pravilan balans proteina, masti i ugljenih hidrata u ishrani.

Vredno je zapamtiti da je, na primer, sir izuzetno kalorični proizvod i ne treba ga jesti u velikim količinama. Ali kefir ne samo da ne predstavlja opasnost za figuru, već može pomoći i u gubitku kilograma.

Pored toga, debljanje ne treba mešati sa zadržavanjem tečnosti. Mnogim ljudima laktoza u mlečnim proizvodima može da izazove nadimanje. Kao rezultat, cifre na vagi mogu se povećati, a odraz u ogledalu će biti malo manje ugodan. U ovom slučaju nema stvarnog povećanja telesne težine. Zbog toga je dovoljno samo nadgledati ravnotežu vode i ne zloupotrebljavati hranu koja izaziva slične reakcije u vašem telu. Na kraju, sve je individualno. 

foto:Instagram

Pročitajte još

Pročitaj još