7 načina da zaštitite kosu leti

Nakon nanošenja kreme za sunčanje od vrha čela do vrhova stopala, obično se osećate dobro zaštićenim i spremnim za uživanje u divnom danu na suncu.

Međutim, postoji ključna tačka koju ste zaboravili i to je niko drugi do vaša kosa. Mnogo je vas koji trošite puno vremena (i novca) na česte frizure, tretmane duboke hidratacije i maske za kosu kako biste kosu održali lepom. Međutim, kada je u pitanju zaštita kose od sunca, većina vas preskače ovaj osnovni korak. Kosa se možda neće oštetiti na isti način kao koža, ali je mogu oštetiti sunčevi štetni zraci. Naravno, nije potrebno samo sunce uzeti u obzir tokom leta. Alati za oblikovanje, hlor, morska voda i klimatizacija takođe oštećuju našu kosu.

1. Nosite šešir

Ako pripadate ljubiteljima šešira, onda ćete sigurno biti zadovoljni vestima. Budući da je nošenje šešira najjednostavniji način da pokrijete kosu - i lice i štite vas od sunca i ne dozvoljavaju stvaranje slobodnih radikala. Naravno, trebali biste znati da, iako su šeširi definitivno korisni, oni sami po sebi nisu dovoljni. Dodatna zaštita je uvek dobrodošla.

2. Naneti zaštitni proizvod

Pre izlaska, kosu treba da pokrijete zaštitnim sredstvom. To je posebno važno za one koji imaju kosu koja je prošla tretman bojenja, kako biste mogli da održavate svoje plave nijanse. Umesto da primenite tradicionalnu kremu za sunčanje, potražite proizvode za kosu koji nude UV zaštitu u obliku spreja ili čak kreme.

3. Ponavljajte nanošenje tokom dana

Kao i na telo, tako i na kosu treba nanositi proizvode sa zaštitnim faktorom nekoliko puta dnevno, radi optimalne zaštite. Stoga je upotreba lagane formule u spreju idealna. Naravno, ovaj korak ne propustite ni u dane kada sunčeve zrake skrivaju oblaci.  

4. Izaberite pravi šampon i regenerator

Posedovanje pravih šampona i regeneratora je neophodan korak za održavanje zdravlja kose. Sa pravim formulama smanjiće se oksidacija uzrokovana suncem, dok ćete istovremeno imati povećanu zaštitu. Takođe može pomoći kod kovrdžanja što je definitivno problem tokom letnjih meseci. Pre kupovine novih proizvoda, na etiketama potražite detalje o UV zaštiti i oksidaciji.

5. Recite "da" plivačkim kapama

To je trend koji će svi usvojiti ove godine. Zato se ne ustručavajte odvažiti se i nositi kapu svaki put kada uđete u more. Tada će vam kosa biti lepa bez ikakvog napora.

6. Pranje kose pre i posle kupanja

Tuš pre i posle kupanja u bazenu je neophodan. Pranje kose vodom pre ulaska u bazen će vam pomoći da izbegnete apsorpciju hlora, a kada to učinite nakon kupanja u bazenu, očistićete kosu tako da se ne nakuplja previše ovog elementa koji uništava kosu.

7. Ne zaboravite glavu

Kosa ne štiti skalp u potpunosti od oštećenja. Ovo mesto je jedno od najčešćih mesta na kojima se javljaju opekotine, jer obično nije zaštićeno. Iz tog razloga, pobrinite se da imate proizvod koji se može raširiti po celoj površini, a ne samo duž kose.

 

Pročitajte još

Pročitaj još