Kako da svoj dom pretvorite u modernu viktorijansku palatu

Mnogi od nas su u detinjstvu sanjali da žive u palati ili viktorijanskom dvorcu, iako smo s godinama shvatili da luksuzni enterijeri palate nisu previše udobni i topli.

Ukoliko i dalje sanjate da vaš dom liči na vikroijanski zamak iz omiljenog filma, možete dodati sofisticiranost svom enterijeru, a da mu ne uskratite udobnost uz pomoć malih promena.

U njemu, ogledala sa teškim rezbarenim okvirima mogu koegzistirati sa apstraktnim umetničkim delima, obični trpezarijski sto sa teškim lusterom i mermerni kamin sa modernim lampama.

Evo nekoliko saveta kako se viktorijanski akcenti koriste u modernom enterijeru.

Kombinujte staro sa modernim

U modernom domu, potpuno viktorijanski enterijer će izgledati irelevantno i više će se odnositi na raskošne dvorce pop zvezda nego na stvarnu estetiku palate. Najlakši i najsigurniji način da se to izbegne je kombinacija starinskih komada sa modernim dizajnom. Na primer, pored svoje stilske, luksuzne fotelje smestite minimalističke predmete u skandinavskom stilu. Ne bojte se kontrasta - oni uravnotežuju lepotu viktorijanske estetike sa funkcionalnošću i svežinom modernog dizajna.

Potražite neobična rešenja, poput umetničke galerije, ne u sobi, već iznad kuhinjskog stola - nestandardan, ali ipak graciozan način igre sa viktorijanskom estetikom.

Još jedan plus ove metode je što vam omogućava da dodate viktorijanske motive u bilo koji enterijer bez zamene nameštaja ili velikih popravki. Ako vas plaše igre stilskim kontrastima, pokušajte da započnete sa malim promenama. Kombinujte nameštaj i aksesoare: pronađite jedan starinski detalj, a zatim se upustite u potragu za savremenim parom za njega ili obrnuto.

Uložite u stilski, antikvitetni nameštaj

Iako većina nameštaja i detalja u enterijeru vremenom zastareva, to se ne dešava sa starinskim nameštajem - njegova vrednost samo se povećava tokom godina. Ne propustite priliku da kupite antikvitet - savršeno će se uklopiti u stvaranje viktorijanskog enterijera.

Potražite neobične načine za preslikavanje viktorijanskog estetskog trenda

Osim kombinovanja starina sa modernim delima, možete potražiti i manje očigledne načine za stvaranje viktorijanskog okruženja. Na primer, odaberite stavke koje će se odnositi na dve ere odjednom. To bi mogla biti samostojeća kada sa viktorijanskom siluetom, ali modernih boja, ili krevet sa starinskim rezbarenim uzglavljem, ali minimalističkom posteljinom i prekrivačima bez nagoveštaja luksuza.

Koristite grupisani dekor

Dizajn koji koristi više predmeta grupisanih zajedno savršen je za ponovno stvaranje moderne viktorijanske estetike. Najjednostavniji primer dekora je kompozicija fotografija na zidu ili slika. Izmenite minimalistički moderne okvire sa sofisticiranijim i romantičnijim za željeni efekat.

Kombinujte različite materijale

Igranje teksturama i materijalima takođe je dobar način da stvorite osećaj različitih epoha u svom domu. Na primer, pokušajte da kombinujete starinsko ogledalo sa metalnim okvirom i geometrijski sto obojen da izgleda poput betona. Samo dva predmeta mogu dramatično promeniti atmosferu u sobi ako razmislite o njihovoj kombinaciji.

Dodajte luksuzni luster

Viktorijanski dom ne može se zamisliti bez masivnog, bogato ukrašenog lustera. Dodavanje takvog predmeta u vaš enterijer je najlakši način za kopiranje modernog viktorijanskog stila. Ostatak modernijih predmeta u sobi neutrališe preteranu eleganciju i svečanost lustera.

Ne pokušavajte da svojim antikvitetima podarite novi izgled

Mnogi stari predmeti izgledaju manje uredno i sveže u poređenju sa novim. Ne pokušavajte da ih učinite savršenim, jer upravo u malim manama leži lepota vintage komada. Slobodno postavite potamnjeno srebrno posuđe pored blistavog novog pribora za jelo da biste dodali šarm kompoziciji.

Budite dosledni u stvaranju atmosfere

Ako želite da napravite moderan viktorijanski enterijer - ne propustite nijednu sobu. Odgovarajući stil treba da bude u svakoj sobi, čak i u kupatilu ili toaletu. Da biste to uradili, nije potrebno potpuno promeniti unutrašnjost stana. Dovoljno je staro ogledalo ili vaza koja sobi daje viktorijansku estetiku.

foto:mydomaine.com

Pročitajte još

Pročitaj još