Harper's Bazaar Srbija

Kako prepoznati original tašnu? Uz posebna uputstva za Chanel, Louis Vuitton i Hermes modele

Da li ste znali da originalne Louis Vuitton tašne nisu kožne? Ukoliko posedujte kožni primerak, žao nam je ali imate kopiju.

S obzirom da je online šoping u fokusu više no ikada ranije, a da eksperti tvrde kako će preprodaja proizvoda do 2030. vredeti dvostruko više u odnosu na fast fashion koncept, važno je pripremiti se na vreme i znati sa čime se susrećete.

Naime, kupovina putem interneta u značajnom je porastu i vrlo lako može biti raj za preprodavce falsifikovanih komada.

Čak 61% kupaca u online svetu doživelo je ovakvu vrstu prevare.

Ukoliko niste u mogućnosti da se uverite u dole navedene karakteristike proizvoda lično, onda svakako tražite fotografije.

Pa, da počnemo:

Proverite verodostojnost materijala

Ovo može biti prvi njaveći znak da je u pitanju lažnjak. Ako je u pitanju kožna tašna, onda bi svakako trebalo tako da izgleda, da to osetite pod prstima, ali i da možete da namirišete kožu.

Obratite pažnju na težinu i formu

Osećaj u rukama bi trebao da bude približniji onome da držite nešto čvrsto, pre nego šuplje i lako.

Šavovi

Loša izrada u ovom delu često je jasno vidljiva. Ukoliko nije precizna, neravnomerna je i kosa, onda znate da imate posla sa lažnim proizvodom.

Jeftina postava

Pod rukom ćete osetiti kakav materijal je u pitanju, a ukoliko niste vični razaznavanju tkanina i njihovog kvaliteta na ovaj način, onda definitivno obratite pažnju na boju – ovde ne možete pogrešiti. Ako boje ne odgovaraju onima na originalnoj fotografiji modela, pa makar bila u pitanju samo jedna nijansa, znajte da u rukama držite kopiju.

Logo

Ovde se radi samo o detaljima, onima koje znalcu neće promaći. Ako dobro znate kako izgleda logo brenda i čini vam se sumnjivim čak i najsitnija tačkica i ton, velike su šanse da je u pitanju lažnjak.

Proverite džepove

Ne, nije im se omaklo, nema samo vaša tašna tri džepa, a sve ostale četiri.

Etiketa

Da li je logo centriran, da li na vašem modelu treba da postoji hologram i serijski broj? Ovo su sve stvari koje bi trebalo da znate pre kupovine. Ako nešto od toga nije ispravno, poput na primer: serijskog broja koji nije u nizu, proverite i ostale detalje. 

Louis Vuitton 

Čuvena monogram tašna francuskog brenda izrađena je od platna koje je presvučeno, ne od kože. Svaka Louis Vuitton tašna prolazi kroz 100 faza proizvodnje, a platno ima poseban izgled koji je teško ponoviti.

Iako ove tašne često poseduju postavu od jagnjeće i ukrase od goveđe kože, sam proizvod je načinjen od platna, nikada od kože.

Falsifikatori u pokušaju da oponašaju izgled tašne, proizvode ih od prave kože i to je prvi, jasan znak da u rukama držite kopiju.

Komadi koji dolaze iz modne kuće Louis Vuitton nemaju serijski broj. Međutim, modeli koji su nastali tokom perioda 1980-ih, poseduju skriven datum i mesto proizvodnje. Ovi brojevi mogu se naći unutar kese u koju je spakovan proizvod i trebalo bi da se nalazi iza Louis Vuitton pečata.

Falsifikatori će možda iskopirati pečat brenda, ali ne i datum koji se nalazi iza njega.

Noviji Louis Vuitton komadi poseduju mikročip koji nije vidljiv golim okom, moguće ga je videti samo u radnjama brenda.

I možda najzanimljivija stavka za kraj: Louis Vuitton modeli ne dolaze sa deklaracijom koja potvrđuje njihovu autentičnost, ukoliko uz kupljen proizvod dobijete bilo kakav dokument ovakve vrste, znajte da ste definitivno kupili lažnjak.

Chanel 

Chanel štep je legendaran. Kopije često sadrže manje od osam štepova po modelu, što je jasan znak imitacije. Ne bi smelo da ih bude manje.

Proštepana Chanel tašna načinjena je na najvišem stepenu ručne izrade. Svaki autentičan dizajan ukazuje na to da je pravi zahvaljujući jednakim ivicama i štepovima, sve bi trebalo da je u istoj ravni, bez najmanjih odstupanja. Falsifikovan proizvod često ne može da doaka ovoj umešnosti ručnog rada.

Svaki Chanel proizvod prati kartica o njegovoj autentičnosti, a na njoj se između ostalog nalazi serijski broj koji sadrži između šest i osam cifara.

Prepoznatljiva pločica koja se nalazi na poleđini modela pričvršćena je šrafcigerom koji se može naći samo u prostorijama brenda. Ako ovu pločicu možete da odšrafite sa regularnim šrafcigerom, onda nažalost ne posedujte original.

Hermes 

Ako uz Hermes tašnu dobijete karticu sa podacima o autentičnosti, znajte odmah da u rukama držite lažnjak. Ista je situacija kao i sa Louis Vuittonom, originalan proizvod kuće ne poseduje ovakvu vrstu dokaza o autentičnosti.

Svaka Hermes tašna ručno je rađena. Ukoliko šavovi na bilo koji način odstupaju od pravilnosti i neravnomerni su, velike su šanse da je u pitanju kopija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hermès (@hermes)

Patent zatvarači na Hermes tašnama stoje na samom rubu, nikada ne padaju sa strane.

Svaki katanac na Hermes tašni dolazi sa ključićem za isti.

Priredeila: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije