Evo kako je Kanye ponovo izneverio svet

Pravljenje skandala u poslednje vreme, bivšem suprugu Kim Kardashian baš ide od ruke.

Otkako su krenule turbulencije u braku sa najpopularnijom ženom Amerike, reperovo ponašanje nije prestalo da šokira javnost. Od prozivanja njenog sada već bivšeg dečka, preko zabranjivanja deci da imaju TikTok, postavljanje fotografije Kris Jenner na Instagram pa sve do jučerašnjeg skandala.

U ponedeljak, 3.10, Kanye West je u okviru Nedelje mode u Parizu prikazao svoju devetu po redu kolekciju za svoj brend Yeezy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ye (@kanyewest)

Najava za reviju bila je dosta čudna. Na svoj Instagram profil, Ye je okačio fotografiju na kojoj su se nalazile slike Beyonce, Kim, Rihanne i mnogih drugih poznatih devojaka iz mladosti. Neki fanovi su čak pomislili da se tu radi o modelima na reviji i jedva su čekali da vide kraljice uživo.

Međutim, to se nije desilo. Sudeći po komentatorima sa TikToka, ispostavilo se da je West objavio svoj moodboard, i da je nadasve bio inspirisan prirodnom lepotom, tačnije ovim ženama pre “plastičnih operacija”.

Ali da stvar bude gora, ovo nije jedini kiks četrdesetpetogodišnjeg repera/modnog kreatora/vizionara.

Naime, Kanye je na oči svih prisutnih u Parizu obukao duks sa parolom “White lives matter” (“Beli životi su važni”). Naravno da je fotografija putem društvenih mreža odmah obišla svet a samo je bilo pitanje kada će aktivisti za prava afro-amerikanaca odgovoriti reperu.

Činjenica da je upravo parolu sa protesta za prava afro-amerikanaca okrenuo potpuno stavljajući glavnog tlačitelja afro-amerikanaca, u kontekst žrtve razbesnela je ceo svet.

Iako znamo da je Kanye uradio ovo samo da bi se o njemu pisalo, neupitna je etička i moralna pozadina ovog poteza.

Podsetimo se, ovo nije prvi put da Ye otvoreno ugnjetava pripadnike sopstvenog naroda. Pre nekoliko godina imali smo priliku da svedočimo njegovoj izjavi da je “ropstvo bilo izbor” što je takođe dodatno izazvalo gnev kod “Black Lives Matter” organizacije.

Glavni problem kod njegovih ekscentričnih ispada koji su samo egoističke prirode i imaju jedan cilj, a to je da privuku pažnju je taj što ne bira sredstava da osvoji naslove na portalima i u novinama. Gaženje preko mrtvih i omalovažavanje sopstvenog naroda, mu očigledno neće doneti korist jer je auto-rasizam podjednako štetan kao i sam rasizam, što Kanye očigledno ne shvata.

Tekst: Aleksandar Nastasijević

Foto: Profimedia

Pročitajte još

Pročitaj još