Harper's Bazaar Srbija

Kanski festival ove godine zvanično je otkazan

Sudbina filmskog festivala u Kanu odavno je dovedena u pitanje.

Organizatori su čak razmatrali mogućnost projekcije filma na mreži, ali sada su doneli konačnu odluku. „Do danas, organizovanje festivala čini se teškim, tako da planiramo da početkom juna objavimo filmove sa originalne liste“, rekao je zvaničnik festivala.

Program filmova izabranih za prikazivanje nazvaće se Cannes – 2020. Ovi filmovi biće prikazani na jesenjim filmskim festivalima u Torontu, San Sebastijanu, Njujorku i Lionu. U toku su i pregovori sa organizatorima Festivala u Veneciji, a konačna odluka će se doneti krajem maja.

Ranije, generalni direktor Filmskog festivala u Kanu, Thierry Fremo, priznao je da se projekcija filma može odvijati samo uz učešće zvezda, gledalaca i štampe, iako je bio zabrinut za „živu dušu“ festivala. Međutim, širenje nove vrste koronavirusne infekcije onemogućilo je organizovanje festivala.

U celokupnoj istoriji projekcije filma, počev od 1946., festival nije održan samo dva puta: 1948. i 1950. Tada organizatori nisu imali dovoljno sredstava. Festival je prvi put trebalo da bude održan 1939. godine, ali Drugi svetski rat je napravio nova prilagođavanja.

 

Najnovije