Runway Raport 2024.

Prolećna sezona postala je modna proslava onoga što je nežno i sofisticirano. Iako je ove sezone monohromatski kolorit pokazao da je najdominantniji trend, ni crvena boja ne zaostaje u nameri da definiše modne obrise i da opčini simbolikom energije i strasti.

Runway Raport za 2024. je pred vama.

Košulja

Povratak klasicima

Određeni modni detalji imaju snagu koja se prenosi iz sezone u sezonu. Košulja bele boje ovog proleća pokazuje da je modni kameleon, nezaobilazan u kolekcijama najvećih modnih imena. Max Mara košulja je oversized, Miu Miu sa romantičnim karnerima, Valentino je duga do poda, pa nalikuje na haljinu, isto kao i Fendi, a Dior je asimetrična i dekonstruisana u haljinu midi-dužine. Bez obzira na pojavu, srž bele košulje kao vanvremenskog komada i ove sezone je zagarantovana.

Crvena

Tri boje vatrene

Iako su ove sezone monohromatske nijanse pokazale da su trend broj jedan, ni crvena boja ne zaostaje u tendenciji da definiše modne obrise. Richard Quinn izveo je crvene mantile od satena do poda, Rick Owens biker jakne nošene sa maksi suknjama, Jonathan Anderson, za Loewe, crvenoj je poklonio pažnju u vidu predimenzioniranog kardigana koji nalikuje na plašt. Peter Do smislio je maksi haljine svedene forme, čija je pojava učinjena zanosnom zahvaljujući, pogađate, crvenoj boji.

Crna

Ples u tami

Neprikosnovena modna kraljica i ove sezone pokazuje da je neizbežna. Crna je manje boja, a više simbol cool estetike i subverzivnog. Dovoljno je pogledati komplet od kože koji je Amerikanac Matthew Williamson izveo za Givenchy. Međutim, crna ima i svoju nežniju stranu vidljivu u suptilno drapiranim haljinama od svile Kima Jonesa za Fendi. Maria Grazia Chiuri, za Dior, predstavila je androgene forme hipetrofianih blejzera i plisiranih suknji midi-dužine.

Denim

Plava faza

Činjenica da je džins jedan od dominantnih trendova krije se u činjenici da je izveden od glave do pete. Dries Van Noten ga je predstavio kao komplet (sako i suknja), dok je Virginie Viard to učinila kao set sačinjen od bluze sa džepovima i farmerki komotnog kroja. Nina Ricci devojka ove sezone šepuri se u sečenoj jaknici i maksi suknji od denima sa stotinama sitnih perforacija, a McQueen diva pokazuje svoju snažnu stranu u jakni od tamnog teksasa sa naglašenim izrezima i ramenima.

Pasteli

Candy girls

Ukoliko pričamo o pastelnim koloritima teško je izdvojiti jedan koji je definisao piste modnih metropola. Prada haljine od lagane svile u ružičastoj boji ostavile su nas bez daha, jednako kao Sportmax mantili od tila u boji mente. Victoria Beckham izvela je vešto drapirane maksi haljine nežnih nijansi zelene, ispod kojih se našao donji veš tamnijih boja. Casey Cadwallader za Mugler otišao je korak dalje i predstavio bodi i helanke u boji lavande sa hiljadu niti nalik zimskom inju.

Bela

Prolećni sneg

Modni brendovi pokazuju svoju nežnu stranu korišćenjem bele boje na bezbroj načina. Matthew Williamson za Givenchy osmislio je senzualno drapirane haljine od muslina, Ian Griffiths za Max Maru besprekorno ukrojene blejzere od belog pamuka, koji su uklopljeni sa kratkim šortsevima. Londonske dizajnerke Molly Goddard i Roksanda Ilinčić pokazale su maestralnu manipulaciju materijalima i predstavile bele suknje i haljine od svile arhitektonskih formi.

Mini-haljina

Duh slobode

Šezdesete su kao dekada koja odiše slobodnim duhom bile na umu mnogim kreatorima, što je najočiglednije u odabiru mini-haljine kao ključnog komada prolećne sezone. Sabato de Sarno, za Gucci, odlučio se da naprvi kreaciju u kombinaciji lakovane kože i čipke, francuski brend Coperni kao transparentnu kreaciju sa karnerima koji prekrivaju grudi, a Rick Owens ostao je dosledan estetici futurizma i haljinu kratkih dužina izveo kao zgužvan, amorfni materijal

Floral

Cvetna poezija

Ne čudi da je najupečatljiviji desen prolećne sezone upravo onaj sa motivima cveća. Pierpaolo Piccioli za Valentino predstavio je cveće kao trodimenzionalni reljef, dok je Sarah Burton, u njenoj poslednjoj kolekciji za Alexander McQueen, karnere na haljini manipulisala tako da nalikuju na ružu. Britanac Richard Quinn ostao je dosledan estetici maksimalizma i predstavio maksi haljine floralnih paterna u energičnim nijansama.

Foto: Profimedia

Najnovije