Harper's Bazaar Srbija

Bogdan Bogdanović: Povratak osnovama

Instinkt predatora, jaka želja za pobedom, nepriznavanje poraza i volja da se svakog dana postaje savršenija verzija sebe – to je mamba mentalitet koji ga opisuje.

Da će postati velika zvezda videlo se još onda kada je sa osam godina napravio prve košarkaške korake u ŠKK Zvezdara i kao junior zaigrao u KK Žitko basketu (postoje snimci na YouTubeu), a da je rođen da postane lider ekipe bilo je jasno kada je sa osamnaest godina postao igrač Partizana. Sa crno-belima osvaja brojne trofeje i titule, još veće košarkaške uspehe nastavlja da niže u turskom Fenerbahçeu, gde postaje jedan od najboljih košarkaša u Evropi. Dolazak u NBA kruna je njegove karijere, gde sada, nakon nekoliko godina u Sacramentu, već dve sezone uspešno igra za Atlanta Hawks.

Od prvih koraka do danas njegov uzor je Kobe Bryant, izumitelj mamba mentaliteta, koji on sada prenosi na košarkaškim kampovima koje već šest godina organizuje na Kalemengdanu. BB Camp je ove godine imao naziv Back To Basics, povratak osnovama, i bio je humanitarnog karaktera – sakupljao se novac za teren na kome je Bogdanović zaigrao prvi put u osnovnoj školi Pavle Savić u Mirijevu. “To je škola u kojoj sam proveo najviše vremena u detinjstvu, odnosno pohađao najviše razreda, s obzirom na to da sam kao mlađi često menjao škole. Zato je moja fondacija nju odabrala kao prvi projekat. Cilj nam je da poboljšamo trenažne uslove za decu, što je moj mali znak pažnje i način da se zahvalim toj ustanovi”, istakao je Bogdan.  

Kakva sećanja vas vezuju za dvorište ove osnovne škole?

S vremena na vreme postanem nostalgičan, pa se i danas rado vratim u svoj kraj, u školsko dvorište, parkić. Vidim se sa društvom i odemo do stepenica i zidića. Za ta mesta me vežu lepa sećanja, možda i najlepša iz detinjstva.

Već šest godina organizujete košarkaški kamp za neke buduće košarkaške šampione. Kako se osećate kada vidite da današnji klinci u vama vide idola, uzora, kojem se dive?

Pre mene su moji idoli i uzori organizovali košarkaške kampove i slične akcije kojima su motivisali nas, tadašnje klince. Osećam odgovornost da sada to radim ja, za neke buduće šampione. Kamp je isključivo vođen motivima koji su nastali iz ljubavi i želje da košarci vratim ono što je ona meni pružila. Posebno sam srećan što kroz organizaciju kampa i druženje sa učesnicima iznova proživljavam  svoje detinjstvo i sreću mladosti. Mene čini srećnim kada vidim da su oni srećni.

Ovogodišnji naziv kampa bio je Back to Basics. Kojim osnovama se uvek vraćate?  

Ove godine smo rešili da promenimo koncept i učinimo kamp bržim i dinamičnijim. Takođe smo odlučili da uključimo učesnike u jedan program humanitarnog tipa i da im damo do znanja da učestvuju i u renoviranju košarkaškog terena osnovne škole Pavle Savić u Mirijevu. Na kampu smo se vratili košarkaškim osnovama i učenju tehnike, tema nam je bila Back to basics jer smatram da se sa novim načinom života, uz prisustvo medija i društvenih mreža, danas lakše gubi strpljenje na terenu i da se preskaču osnovni koraci u košarci. Želeli smo da skrenemo pažnju klincima da uvek treba da se vraćaju osnovama, koliko je važno da steknu radne navike i disciplinu.

Ko su vaši uzori u životu?

Moj najveći uzor je Kobe Bryant – njegov način razmišljanja, moto i mentalitet.

Ostatak intervjua pročitajte u štampanom izdanju magazina Harper’s Bazaar koji je u prodaji od 22. septembra do 21. oktobra

Šta smo sve za vas pripremili u ovom rođendanskom broju magazina, saznajte OVDE

 

Najnovije