10 misli uspešnih koje vračaju veru u život

Loše ste raspoloženi ili tužni? Nedostaje vam vere u sebe, ili ste, jednostavno, nesrećni jer pada kiša u junu? Ponekad je dovoljno čuti lepu misao koja će vas osvojiti i naglo vam uliti energiju. Još je bolje kada ta misao potiče od uspešnih ljudi koji su i sami znali za crne dane na svom blistavom putu. Donosimo vam deset njihovih mudrosti kao inspiraciju za bolji život, ili makar dan. 

Oprah Winfrey, Christian Dior, Jane Fonda

1 Oprah Winfrey: “Diši. Pusti. I seti se da je upravo ovaj trenutak jedini kojeg sigurno imaš”.

Od siromašne i zlostavljane devojčice iz Misisipija postala je uticajna TV voditeljka i autorka, književnica, filantrop i glumica. Igra ključnu ulogu u savremenom američkom životu i oblikuje trendove kulture, predstavljajući model uspeha za sve žene, ne samo afroameričke.

2 Christian Dior: “Sreća je tajna svake lepote. Ne postoji lepota bez sreće”.

Nesuđeni diplomata koji se odupro pritiscima svoje porodice da ih putem politike uvede u više francusko društvo, postao je legenda sveta mode. Parisku scenu je osvojio modelima koji su usred poratne bede oživeli ženstvenost i preko potrebnu lepotu. Spojem do tada neviđenog dizajna i novim načinom poslovanja, oblačio je aristokratiju i sa dvorova i sa filmskih plakata, što mu je u jednom trenutku donelo titulu najuspešnijeg modnog kreatora na svetu.

3 Ray Bradbury: “Život treba dodirnuti, a ne udaviti. Moraš se opustiti, dopustiti da se stvari dogode u svoje vreme i dopustiti drugima da idu napred”.

Dobitnik Pulicerove nagrade, slavni autor fantastičnih i horor priča je odbio da ga svrstaju u SF pisce. Tvrdio je da mu je “gorivo” fantazija i nerealno. Ipak, njegov najpoznatiji roman, Fahrenheit 451, studija o društvu budućnosti, dobio je značaj kao proročanska distopija i doživeo niz ekranizacija.  

4 Karl Lagerfeld: “Nemoj se previše žrtvovati, jer ako se žrtvuješ previše, više ništa nećeš moći dati i nikoga neće biti briga za tebe”.

Postoji razlog zašto je pariski umetnik nemačkih korena sve do smrti nosio titulu “kajzera mode”. Bio je jedan od najharizmatičnijih kreatora u tri čuvene modne kuće. Ostavio je neizbrisiv trag u Chanelu, koji je više od 30 godina vodio sigurnom rukom genijalnog umetnika i veštog poslovnog čoveka.

5 Jane Fonda: “Nije izazov biti savršen, nego potpun”.

Naslednica majstora glume Henrija Fonde dostigla je, pa i nadmašila očevu slavu. Glavne uloge u klasicima “Klut” i “Dolazak” donele su joj Oskare, a veliki uticaj u društvu osvajala je i izvan scene. Poznata je antiratna aktivistkinja i borac za ljudska prava. Osamdesetih godina je uspešno lansirala seriju video-kaseta na kojima drži časove aerobika i zdravog života, a najnovijih projekti neumorne glumice uključuju seriju “Redakcija”, “Grejs i Frenki” i “Mladost”.   

Michelle Obama

6 Michelle Obama: “Da biste bili dobar roditelj, morate da se pobrinete za sebe kako biste imali dovoljno fizičke i emocionalne energije za brigu o svojoj porodici”.

Ranije najpoznatija kao prva dama i supruga američkog predsednika Baraka Obame, vratila se karijeri pravnice i pronašla novu. Sada je pisac i osnivačica književnog kluba, čiji je predsednik – njen suprug. Kao prva dama, pažnju je usmerila na socijalna pitanja poput siromaštva, zdravog života i obrazovanja. Njeni memoari pod naslovom “Postajanje” govore o iskustvima koja su je oblikovala, od detinjstva u Čikagu do života u Beloj kući.

7 Diane Von Furstenberg: “Važno je odvojiti vreme za sebe i pronaći bistrinu. Najvažnija je ona veza koju imate sa samim sobom”.

Belgijsko-američka modna dizajnerka, rođena je od oca Rumuna i majke Jevrejke koja je preživela holokaust. Pošto je završila studije u Švajcarskoj, prezime i plemićku titulu stekla je udajom za prvog supruga, nemačkog princa Egona. Tokom godina stvorila je čuveni brend DvF, pod svojim imenom, proslavivši se ikoničnim wrap haljinama.

8 Eleanor Roosevelt: “Uvek se seti da biti pojedinac nije samo tvoje pravo, nego i obaveza”.

Supruga američkog predsednika Franklina D. Roosevelta, još pre više od pola veka promenila je ulogu prve dame kroz svoje aktivno učešće u politici. Zalagala se za ljudska, i, naročito, ženska prava, držala konferencije za novinare i pisala za sopstvenu, veoma popularnu kolumnu. Po izlasku iz Bele kuće, postala je predsednica Komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija, i do smrti 1962. živela u Njujorku, gde je i danas sedište UN.

9 Walt Disney: “Možda to ne shvatate kada vam se desi, ali udarac u zube može biti najbolja stvar koja vam se desila”.

Mudrost genijalnog crtača i vlasnika istoimenog konglomerata filma i zabave jedna je od onih koje zaista otvaraju oči. Disney je bio izvanredno uspešan, a njegova kompanija danas praktično drži monopol u svetu crtanog filma i čuvenih junaka koje je izmislio. Ipak, i sam Walt je imao mnoštvo  neuspeha pre no što se proslavio. Shvatio je da su mu se neke loše stvari dogodile sa razlogom kako bi se konačno trgao i istrajao u svojim umetničkim i poslovnim ciljevima.

S  leva na desno: Diane Von Furstenberg, Walt Disney, Eleanor Roosevelt

10 Maya Angelou: “Kako postajete stariji, otkrićete da imate dve ruke: jednu da biste pomogli sebi, i drugu, da pomognete drugima”.

Pesnikinja, glumica, plesačiča, aktivistkinja za građanska prava i nagrađivana autorka slavu je stekla memoarima iz 1969. pod naslovom “Znam zašto peva ptica u krletki”, što je književnu istoriju obogatilo  prvim bestselerom jedne Afroamerikanke. Tokom plodne karijere, obeležene brojnim zbirkama pesama i angažovanih eseja, dobila je brojna prestižna priznanja i nagrade.

 

Priredila: Milica Đorđević

Foto: Profimedia

Najnovije