CK kampanja nekad i sad

Zašto je Kate Moss bila prestravljena kada je radila sa Markom Wahlbergom.

Nova kampanja za donji veš Calvin Klein se zalaže za inkluzivnost pa tako prikazuje “modele” koji odstupaju od klasične definicije te reči, odnosno u raznim konfekcijskim brojevima. Međutim, ta činjenica je pala u drugi plan pred raspravom koja se nije očekivala. Pojedini korisnici Twittera su objavili snimak reklama za donji veš za 2022. sa potpisom CK, vidno zgroženi “u šta su se pretvorili modeli”. Komentarišući kako su stvari nekada bile prirodnije, bolje, lepše, te da ne žele inkluzivnost o kojoj se danas toliko priča, objavili su snimke jedne davne kampanje Calvin Klein u kojoj su učestvovali glumac i pevač Mark Wahlberg i tada početnica u svetu modelinga, Kate Moss.

– Ne mogu objasniti koliko sam zahvalan na tome što sam odrastao pre no što je svet poludeo, napisao je jedan od njih. Međutim, brzo su mu odgovorili aktivisti za ljudska prava, pozivajući korisnike Twittera da se obaveste šta zaista stoji iza tih čuvenih reklama iz 90-tih godina  za donji veš Calvin Klein. “Pozivam sve da proguglaju kako se 17-godišnja Kate Moss osećala tokom ovog snimanja i kako se prema njoj ponašao Mark Wahlberg. Možda promenite svoj pogled na novu reklamu”, napisao je jedan korisnik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sash.archive (@sash.archive)

Kate Moss je, naime, pre nekoliko godina priznala da se osećala  “prestravljeno” dok je bila na setu sa Wahlbergom za Calvin Klein i koliko je to snimanje za nju bilo traumatično. U intervjuu za BBC Radio 4 slavna manekenka je otkrila kako ju je uhvatila krajnja  anksioznost. „Zaista se nisam osećala dobro pre snimanja. Otprilike nedelju ili dve nisam mogla da ustanem iz kreveta“, rekla je. Kasnije priznala da joj je bio prepisan valijum kako bi mogla da pregura snimanje. Moss je takođe rekla da se osećala “potpuno” kao seks objekat. “Mislim da su igrali na moju ranjivost. Bila sam prilično mlada i nevina, pa se Kalvinu to svidelo”, rekla je.

Moss je otkrila još više o ovom neprijatnom iskustvu u intervjuu za Vanity Fair. “Imala sam nervni slom kada sam imala 17 ili 18 godina, kada sam morala da radim sa Marky Markom (Wahlbergom) i Herbom Rittsom. Nisam se osećala svojom uopšte. Nije mi se dopalo. Osećala sam se jako loše što sam morala, kao, da opsedam ovog “ljupkog” tipa. Mislila sam da ću umreti.” U spotu, oboje se pojavljuju samo u farmerkama ispod kojih se vidi donji veš, a ona kruži oko raspevanog Markyja, koji je u jednom trenutku prigrli. Inače, pre snimanja je od Moss traženo da se potpuno skine iako je bila maloletna. “Prošla sam kroz užasno iskustvo na snimanju za katalog grudnjaka. Imala sam imala samo 15 godina. Rekao je: “Skini top”, i ja sam to učinila. Bila sam veoma stidljiva u pogledu svog tela, a on je nastavio: “Sada skini i grudnjak”. Osećala sam da to nije u redu, pa sam uzela svoje stvari i pobegla“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @backinthe50sand00s

Nažalost, Moss nije dugo izdržala pritiske u modnoj industriji. Već naredne godine, počela je da se skida do gola zarad modelinga. Danas, ona ima sopstvenu agenciju u kojoj devojkama deli svoja iskustva. “Sada vidim 16-godišnjakinju i da je zamolim da se skine – bilo bi zaista čudno. Ali, tada su oni govorili, ako to ne uradite, onda vas nećemo ponovo zvati. Tako bih se zaključala u toalet i plakala, a onda izašala i to uradila.”

Iako je sjajno videti promene koje su se dogodile u modelingu i pomogle mladim modelima da se osećaju bezbednije, traume koje je doživela Moss, ali i mnoge druge njene koleginice, kao obavezne stanice na putu do slave – očigledno se ne mogu izbrisati.

Tekst: M. Đ. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije