Elizabeta II je napunila 95 godina

Juče je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, proslavila 95. rođendan. Tradicionalno, kraljica rođendan slavi dva puta godišnje: 21. aprila – dan kada je rođeno Njeno Veličanstvo provodi u uskom krugu porodice i prijatelja, a leti za sve podanike kraljevstva organizuju takozvani zvanični rođendan uz obaveznu paradu Trooping the Color. Ali ove godine, zbog nedavne smrti kraljičinog supruga, princa Filipa, i ograničenja zbog koronavirusa, sve svečanosti su otkazane.

Svake godine, povodom svojih rođendana, članovi kraljevske porodice dele nove porodične portrete. Ali ovog puta Elizabeta II će prekinuti tradiciju.

Povodom Elizabetinog rođendana odlučili smo da ne razgovaramo o njenoj ljubavi prema monohromatskim odevnim kombinacijama, već da se setimo kako se oblačila pre stupanja na presto i kako se njen stil promenio u prvoj deceniji njene vladavine.

Prestol Velike Britanije i kraljevina Komonvelta dobila je u dvadeset petoj godini, nakon smrti oca, kralja Džordža VI. U mladosti, kao princeza, više je volela skromne haljine, dvoredne jakne i bisere. Zajedno sa službenim prijemima, do nje je došla i ljubav prema balskim haljinama – bujne večernje haljine dopunila bi snežno belim rukavicama i luksuznim dijademama. Tada se u njoj probudila ljubav prema boji – plavoj, ružičastoj, koralnoj – igra nijansi postala je način samoizražavanja u strogim okvirima kraljevskog odevanja.

Ova ljubav u njoj živi do danas.

 

Najnovije