Harper's Bazaar Srbija

Kim Kardashian ili Kate Moss: Ko treba da nam bude uzor kada je fizički izgled u pitanju?

Prema naučnim studijama, telo rijaliti zvezde ne bi trebalo da nam bude model za vitko i zdravo.

Prema najnovijem istraživanju, koje je pokrenuto u Kanadi, stručnjaci su odabrali slike na kojima se nalaze uticajne žene sa tri ražličite figure, koje se sveobuhvatno smatraju vitkim i pokazali ih grupi od 402 studentkinje, u dobi od 18 do 25 godina. One su zamoljene da se uporede sa ženama na fotografijama.

“Vitko-zaobljeno” ili figuru “peščanog sata” karakteriše velika zadnjica i butine, veoma uzak struk i ravan stomak. Primeri ovako vitkih žena su Kim Kardashian i Beyonce. “Tanku” figuru opisuje vitko telo sa ravnim stomakom i malim strukom, poput Kate Moss, dok je treći “fit” tip zategnuto telo, altelske građe, poput Jillian Michaels.

Istraživanja su pokazala da devojke koje su bile izložene posmatranju fotografija na kojima se nalaze figure u obliku “peščanog sata” iskusile su najviše nezadovoljstva zbog upoređivanja sa sopstvenim izgledom. Ni upoređivanje sa “tankom” figurom, kao ni sa “fit” nije rezultiralo toliko negativnom doživljaju sebe kao poređenje sa ženama sa naglašenim oblinama.

Smatra se da su žene sa telom poput Kim, postale prilično zastupljenije u zapadnoj kulturi u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući uticaju društvenih medija. Pritisak mladih žena da postignu takvu građu mogao bi biti štetniji od pritiska da budu ultramršave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jo (@sidejoreview)

Istraživanje su sprovele Sarah McComb i Jennifer Mills, dve istraživačice sa Univerziteta York u Torontu. „Kulturni trendovi u zapadnim medijima nedavno su se pomerili ka zaobljenijem tipu tela zvanom “vitko-zaobljeno”, koje karakteriše velika guza i butine, te mali struk i ravan stomak“, kažu one u svom istraživačkom radu. „Modeli sa velikom zadnjicom i butinama ne nude ništa zdraviji ili realističniji ideal tela od „fit” ili „tankog” ideala, a zapravo mogu biti najštetniji tip koji se predstavlja kao “idealno žensko telo” prema trenutnim nalazima.”

Sve u svemu, studija sugeriše da se moderna opsesija za postizanjem idealnog tela prebacuje na “vitko-zaobljeno” telo, što je možda više štetno za sliku o ženskom telu nego “tanak” ideal.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije