Kako je kraljica Eilizabeta ipak kršila pravila?

Iako se britanska kruna smatra najtvrđim čuvarom dinastičke tradicije, sada se otkriva koja je sve pravila kraljica Elizabeta II samostalno menjala, zanemarivala ili čak svesno kršila.

Svim kraljevskim porodicama na svetu su još odavno nametnuta mnoga pravila za koje se veruje da čuvaju dugu dinastičku tradiciju. Iako se običnim građanima mnoge takve obaveze čine zastarele ili beskorisne, svako od njih postoji s razlogom. Kada prilike nalažu, poneko pravilo se može zaobići, bilo zbog naročitih razloga, bilo zbog toga što moderno vreme zahteva novitete. Iako je engleska kruna u glavama ljudi najstroži čuvar dinastričke tradicije, istina je prilično drugačija. Tek posle smrti kraljice Elizabeth II otkriva se, malo po malo, da je ona zapravo često gledala kroz prste članovima svoje porodice, ali i da je umela da neka pravila kroji prema svojim merilima, a druga jednostavno – zanemarivala. Međutim, činila je to tako vešto da nikada nije naštetila ugledu i značaju krune.

Na primer, Elizabeth II nije posećivala članove svoje porodice kada bi ležali u bolnici, ali je napravila izuzetak 2003. kako bi pokazala ljubav i brigu. Tada je princeza Sophie rodila svoje prvo dete, ledi Louise Windsor. Grofica od Wessexa imala je traumatičan porođaj, bio joj je potreban hitan carski rez mesec dana pre termina, a strahovalo se čak da neće preživeti. Na tu vest, kraljica je lično otišla da obiđe snaju u bolnici u Sariju.

A druga, mnogo poznatija snaja ju je naterala da promeni tradiciju. Iako princeza Diana više nije bila član kraljevske porodice posle razvoda od princa Charlesa, kada je poginula, kraljica je odobrila svečanu sahranu. Doduše, ne bez dosta premišljanja i početnog odbijanja. Takav oblik sahrane bio je želja ne samo Charlesa, nego i javnosti, a prevladala je činjenica da je ipak reč o majci budućeg kralja.

Jedan od najvećih prekršaja tradicije, onaj koji je najviše iznenadio javnost, bio je dozvola razvoda braka, koja je nekako išla pod ruku s dozvolom venčanja sa razvedenom osobom. Tradicija je, naime, sve to zabranjivala pripadnicima britanske krune. Nije li, mnogo decenija ranije, sam kralj Edward VIII morao da se odrekne trona zarad ljubavi sa Amerikankom Wallis Simpson, koja je, inače, bila razvedena?

Zbog toga je i venčanje prestolonaslednika Charlesa s Camillom Parker-Bowles bilo isprva zabranjeno, ali je 2002. to pravilo ukinuto, pa je Engleska crkva počela da ga dopušta. Tako je omogućeno Charlesu i Camilli da se venčaju. Oni su bili prvi, a potom je kraljica dopustila da se princ Harry oženi s Meghan Markle, koja je takođe bila razvedena.

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia

Najnovije