Milica Vučković, Dragana Perković, Goranka Matić: Ko su žene iz Srbije koje su obeležile 2021?

Srpkinje koje su ostavile svoj pečat u modi, sportu, kulturi i na taj način obeležile godinu koja je na izmaku.

Protekla godina ostavila je iza sebe brojne pobede vredne pomena, naročito one koje potpisuju žene. Mnoge od njih pamtićemo još dugo. Na neke smo ponosni, drugima se radujemo, a postoje i one koje su nas zauvek promenile – nabolje. Tim povodom, prisećamo se naj momenata, slavimo žene i njihove uspehe. Predstavljamo vam drugi deo naše liste iz tri dela:

Antonina Petković: Armani bajka

Poznata manekenka Antonina Petković već godinama inspiriše najveće modne dizajnere, a u svojoj bogatoj karijeri radila je za Vivienne Westwood, Karla Lagerfelda, Toma Forda, Victoriu Beckham. Početkom godine ponovo se vratila na pistu i to na Armani reviji visoke mode u Milanu.


Milica Vučković: Stav je u modi

Slikarka po obrazovanju sa više od deset samostalnih izloži, a po vokaciji spisateljica, koja je nedavno objavila drugi roman Smrtni greh atletskih povreda, jedna je od onih žena koja je vratila stav i mišljenje u modu. Njen prethodni roman, Boldvin, izazvao je veliko interesovanje, dok je podkast o književnosti Psi i ostali, koji vodi sa Lanom Bastašić, jedan od viđenijih.

Povratak Branke Katić i uspeh Jelene Obućine: Ko su žene iz Srbije koje su obeležile 2021?

Goranka Matić: Retrospektiva godine

Svojevrsna hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni, retrospektivnom izložbom Iskustvo u gužvi, koja je sadržala više stotina fotografija i materijala poput arhiva, dokumentacija i foto-eseja, upisala se u istoriju kao jedna od najboljih fotografkinja.

Nataša Kovačević: Skok u prošlost

Dugometražni dokumentarac Skok priča o zadivljujućem životnom povratku na teren košarkašice koja je nizala uspehe sve dok nije doživela saobraćajnu nesreću zbog koje joj je amputirana noga. Film koji je obeležio godinu ujedno je i njena misija da kod drugih ljudi, sličnih sudbina, probudi borbeni duh i motivaciju da prebrode naizgled nepremostive prepreke.

Dragana Perković: Put u visine

…i to pravo do planete Mars zahvaljujući naučnici iz Beograda, koja je u Nasinom timu stručnjaka koji je ove godine lansirao rover po imenu Istrajnost. Ova istorijski važna akcija trebalo bi da nam donese nova saznanja o ovoj planeti.

Jelena Đoković: U misiji

Globalna direktorka i jedna od osnivačica Fondacije Novak Đoković, zagovornik važnosti edukacije, u misiji da mališanima u našoj zemlji omogući kvalitetno odrastanje i znanje, otvorila je 48. vrtić kao mesto gde će najmlađi učiti, igrati se i stvarati temelje za budućnost.

Jovana Preković: U velikom stilu

Prvo i poslednje takmičenje u karateu na Olimpijskim igrama u Tokiju, ove godine rezultiralo je zlatnom medaljom karatistkinje koja je ispisala istoriju ovog sporta. „Sve vreme sam pričala sebi: ”Ti ovo voliš, ti si šampion”. To me je vodilo”, bile su njene reči nakon pobede.

Redakcija magazina Harpers Bazaar Srbija

Photo: Instagram, Profimedia

Najnovije