Harper's Bazaar Srbija

Najzanimljivije izreke po kojima ćemo pamtiti princa Philipa

Uprkos statusu jednog od najomiljenijih članova britanske kraljevske porodice, kraljičin suprug je više puta šokirao javnost svojim izjavama. Prikupili smo najpoznatije i najkontroverznije.

Vojvoda od Edinburga bio je poznat kao jedan od najmudrijih i najrazboritijih članova britanske kraljevske porodice, koji se, međutim, odlikovao ekstravagantnim smislom za humor, oštrim (i ponekad vrlo dvosmislenim) izjavama i sopstvenim viđenjem onoga što se događa.

Voleli su ga i članovi porodice i osoblje palate, kao i narod Britanije, a njegov naporan rad, odanost kraljevstvu i odgovoran odnos prema kraljevskim dužnostima obezbedili su mu nezvanični status najuglednijeg člana kraljevske porodice.

Palata je 9. aprila u 12:00 po londonskom vremenu izdala zvanično saopštenje u kojem je saopštila da je princ Philip preminuo – Ujedinjeno Kraljevstvo je uronjeno u žalost, a njegovi podanici izrazili su saučešće britanskoj kraljevskoj porodici i Njenom Veličanstvu.

U znak sećanja na princa Philipa podsećamo se najduhovitijih citata supruga kraljice Elizabete.

1966. godine princ Philip izazvao je negodovanje javnosti izjavivši: „Britanke ne znaju da kuvaju“.

Jednom je na izložbi drevne etiopske umetnosti suprug kraljice Elizabete promrmljao: „Nešto ovako je mogla da donese moja ćerka sa školskog časa iz likovne umetnosti“.

Na pitanje da li bi želeo da poseti Sovjetski Savez, vojvoda od Edinburga je rekao: „Veoma bih voleo da odem u Rusiju, iako su ti gadovi ubili polovinu moje porodice“.

Tokom recesije 1981. godine: „Svi su rekli da bi trebalo da imamo više slobodnog vremena. Sada se žale da su nezaposleni“.

“Ako ima četiri noge, a nije stolica, ako ima dva krila, leti, ali nije avion, a ako pluta, ali nije podmornica, Kinezi će ga pojesti.“

Na večeri sa italijanskim premijerom Đulijanom Amatom u Rimu, princu je ponuđen izbor od nekoliko lokalnih vina, na šta je Njegovo Visočanstvo uzviknulo: „Dajte mi pivo. Nije važno koje, samo donesite pivo!”

Razgovarajući sa izvođačem Tomom Jonesom 1969. godine: „Čime negujete grlo? Šljunkom? Ozbiljno, vrlo je teško shvatiti kako možete postići tako neverovatnu popularnost izvodeći najodvratnije, po mom mišljenju, pesme“.

Tokom posete Keniji, princ Philip je prihvatio statuu iz ruku lokalnog stanovnika i iznenada upitao: „Vi ste žena, ako se ne varam?“

Stanovnika Kajmanskih ostrva, suprug kraljice Elizabete pitao je sledeće: „Zar svi vi niste potomci pirata?“.

“Kako uspevate da sprečite ljude da piju dovoljno dugo da bi položili vozački ispit?“, pitao je princ Philip instruktora vožnje iz Škotske.

„Ako bi, na primer, igrač kriketa iznenada odlučio da ide u školu i premlaćivao mnoge ljude palicom za kriket, što je mogao vrlo lako, da li biste zabranili palice za kriket?“ (1996. godine, usred poziva za zabranu vatrenog oružja nakon pucnjave u osnovnoj školi Dunblane).

Na kraljevskoj turneji po Kanadi 1969. godine: „Proglašavam je otvorenom, kakva god da je“.

“Gluvi? Ako ovu vrstu muzike slušate nije iznenađenje što ste gluvi”, rekao je princ Philip Britanskom udruženju gluve dece koja su bila pored tradicionalnog karipskog ansambla udaraljki na događaju u Kardifu.

Vojvoda od Edinburga se jednom obratio grupi britanskih studenata u Kini, rekavši: „Ako ostanete ovde duže, svima će oči postati kose“.

„Ne, mogao bih dobiti neku strašnu bolest.“ (U Australiji 1992. godine, kada je od princa zatraženo da mazi koalu).

„Predebeo si da bi bio astronaut“, rekao je 13-godišnjem učeniku Endruu Adamsu.

Tokom govora Eltona Džona 2001. godine, princ Philip je rekao: „Voleo bih da mu neko isključi mikrofon“.

„Izgledate kao bombaš samoubica“, rekao je suprug Njenog Veličanstva mladoj ženskoj oficirki u panciru, 2002. godine.

„Deca idu u školu samo zato što njihovi roditelji ne žele da budu kod kuće.“

Na pitanje novinara o tome kada će princ Čarls zauzeti tron, vojvoda od Edinburga je odgovorio: “Da li me pitate da li će kraljica umreti?”

2003. godine, vojvoda od Edinburgha je ocenio nacionalnu nošnju predsednika Nigerije, koju je izabrao za zvanični sastanak sa kraljicom i princom Philipom: „Obukli ste se kao da ste spremni da odete u krevet!“

U razgovoru sa vojvodom, australijski stanovnik predstavio je suprugu njegovom visočanstvu kao doktora filozofije, primetivši da je ona „mnogo važnija“ od njega samog. Princ Philip je u šali uzvratio: “Oh, imam isti problem u svojoj porodici.“

 

foto:marieclaire

Najnovije