Princ William otkrio kako razbija tremu u javnim govorima

Da, i članovi kraljevske porodice pate od strepnji i anksioznosti u istim situacijama u kojima se nalazimo i mi.

U poređenju sa zvezdama šou-biznisa, članovi kraljevskih porodica su slavni od kada su se rodili, a britanski princ William je oborio i taj “rekord”. Bio je slavan još kada se saznalo da njegova majka, popularna  princeza Diana, nosi budućeg prestolonaslednika, prvog u naslednom redu posle njegovog oca Charlesa. Ali, to što je rođen u svetu raskoši i  privilegija, ne znači da je William ne pati od neprijatnih emocija, baš kao svi mi.

Činjenica da ceo život provodi pod svevidećim okom javnosti, od čuvara dvorskog protokola do običnog naroda, nije ga lišila straha od, na primer, nastupa u toj javnosti. Ispostavilo se da je William ipak pronašao zgodan trik za suočavanje sa trncima već kada pomisli na sve one govore koje mora da održi. Svoju muku, ali i rešenje, ispovedio je u novom dokumentarcu BBC-ja, pod intrigantnim nazivom “Fudbal, princ William i naše mentalno zdravlje”. Film se zapravo bavi stereotipima koji okružuju muškarce. – Vid je počeo pomalo da mi slabi sa godinama, ali nisam hteo da nosim kontaktna sočiva dok radim. Kada sam držao govore, zapravo nisam mogao da vidim nikoga – rekao je on u filmu, a preneo People. – To pomaže! Umesto lica vidite samo zamagljene obrise, i onda ne možete da vidite nikoga dok gleda vas. Ja vidim dovoljno dobro da bi čitao novine i takve stvari, ali ne mogu da vidim celu prostoriju. I, zaista, to mi pomaže da savladam anksioznost – priznao je britanski prestolonaslednik.

Ima li ikoga među nama kome ovakva situacija nije bliska? Držanje govora ili poslovnih prezentacija, pa i običan radni sastanak pred više ljudi, mnogima je okidač za neverovatni stres. Čak i ako znamo, za razliku od princa Williama, da u nas nisu uprte oči celog sveta. Osim toga, uvek volimo da čujemo kada se “plava krv” otvara u pitanjima mentalnog zdravlja ili srca, a to su, u ovom slučaju, njegova supruga Kate Middleton i deca. U dokumentarcu je princ takođe otkrio kako mu je rođenje prinčeva Georgea i Louisa, i princeze Charlotte otkrilo veliku sreću, ali i otvorilo stare rane zbog prerane smrti majke Diane. – Imati decu je najveća promena u životu, zaista jeste. Mislim da, kad ste prošli kroz neku traumu, a vašeg oca nema u blizini, i kada vam je majka umrla dok ste veoma mladi, emocije se stalno vraćaju, u talasima – rekao je William. I dodao, da je neophodna podrška sjajne partnerke. – Konkretno, ja i Catherine se uzajamno podržavamo i prolazimo kroz te trenutke, razvijamo se i učimo zajedno – istakao je. – Potpuno se slažem sa onim što govorite o deci koja dolaze u porodicu – to je jedan od najneverovatnijih trenutaka u životu, ali je takođe i jedan od najstrašnijih – zaključio je svoju ispovest princ William.

 

Autor: Milica Đorđević

Foto: Profimedia

 

Najnovije