Sanja Marković, Kristina Kovač, Sonja Vasić: Ko su žene iz Srbije koje su obeležile 2021?

Srpkinje koje su ostavile svoj pečat u modi, sportu, kulturi i na taj način obeležile godinu koja je na izmaku.

Protekla godina ostavila je iza sebe brojne pobede vredne pomena, naročito one koje potpisuju žene. Mnoge od njih pamtićemo još dugo. Na neke smo ponosni, drugima se radujemo, a postoje i one koje su nas zauvek promenile – nabolje. Tim povodom, prisećamo se naj momenata, slavimo žene i njihove uspehe. Predstavljamo vam poslednji deo naše liste iz tri dela:

Sanja Marković: Zvezda u usponu

Svakako da je domaći film Toma na emotivan način obeležio ovu godinu, ali i istakao u prvi plan mladu nadu glumačke profesije koja poseduje izuzetan talenat, posebnu glumačku boju, čudesnu posvećenost i entuzijazam kada je na sceni. Slutimo joj veliki uspeh i željno iščekujemo njen sledeći projekat.

Kristina Kovač: Grej je okej

Godine nam neizbežno donose bore i sedu kosu, ali važno je nositi ih dostojanstveno. U svetu, ove godine, takav trend ispratile su Andie MacDowell i Jodie Foster, dok je na domaćoj sceni to učinila muzičarka i kompozitorka Kristina Kovač koja je izašla u javnost sa jasnom porukom – grej je okej.

Povratak Branke Katić i uspeh Jelene Obućine: Ko su žene iz Srbije koje su obeležile 2021?

Sonja Vasić: Poslednji ples

Najbolja košarkašica reprezentacije Srbije odigrala je poslednji ples na košarkaškom terenu i time najavila kraj velike karijere. Osim ogromnog ličnog uspeha, ona i njena generacija zauvek su promenile žensku košarku u Srbiji, ostavivši neizbrisiv trag.

Dragana Ognjenović: Limited edition

Čuvena modna dizajnerka napravila je još jedan modni iskorak i ovoga puta svojim inicijalima potpisuje unikatnu kolekciju porcelana. Svaki komad izrađen je ručno, dok je paleta inspirisana prirodom – boja prirodne vune, peska i pamuka dozvoljavaju oblicima da budu u prvom planu, dok detalji od 24-karatnog zlata asociraju na bezvremenu klasiku.

Milica Vučković, Dagana Perković, Goranka Matić: Ko su žene iz Srbije koje su obeležile 2021? (DRUGI DEO)

Roksanda Ilinčić: Više od mode

Svoju kolekciju za jesen 2021. predstavila je na inovativan način kratkim filmom Friday in February u kom se pojavljuju legendarna Vanessa Redgrave, njena ćerka Joely Richardson i unuka Daisy Bevan. Kroz vizuru tri žene, tri generacije, koje provede vreme u karantinu, film prikazuje komade iz njene kolekcije, dok oskarovka  Vanessa Redgrave nežnim glasom čita Shakespeareov Sonet 73.

Đurđa Stojiljković: Dobar primer

Lepota kao takva je stalno pod budnim okom kritike, ali je važno osvestiti da je prolazna. To je pošlo za rukom popularnom modelu i studentkinji psihologije, koja je ove godine glasno progovorila, iz ličnog ugla, na temu predrasuda sa kojima se tokom svoje karijere najčešće susretala. Svojim primerom želi da pozove na pravo da lepota ne mora nužno uvek da bude imperativ.

Pretty Loud: Glas podrške

Snagom muzike aktivizam dopire dalje. Stavljajući u fokus marginalizovane, glasom se menja društvo. Prvi ženski hip hop bend u svetu progovara o važnim temam za romsku zajednicu – ugovoreni brakovi, zlostavljanje i važnost školovanja. Kroz muziku vršnjakinjama, ali i svim ženama, bend šalje poruke ohrabrenja i podrške u postizanju ciljeva i ravnopravnosti.

Redakcija magazina Harper’s Bazaar Srbija

Photo: Promo, Profimedia, 

 

Najnovije