Povratak Branke Katić i uspeh Jelene Obućine: Ko su žene iz Srbije koje su obeležile 2021?

Protekla godina ostavila je iza sebe brojne pobede vredne pomena, naročito one koje potpisuju žene. Mnoge od njih pamtićemo još dugo. Na neke smo ponosni, drugima se radujemo, a postoje i one koje su nas zauvek promenile – nabolje. Tim povodom, prisećamo se naj momenata, slavimo žene i njihove uspehe. Predstavljamo vam prvi deo naše liste iz tri dela:

Branka Katić: Veliki povratak

Vest da se omiljena srpska glumica koja je svojim vanserijskim talentom i zapaženim ulogama ispisala neke od najlepših i najautentičnijih stranica naše pozorišne i filmske istorije, posle dve decenije vratila na ovdašnju scenu, odjeknula je poput praska. Veliki povratak dogodio se kada je prihvatila ulogu u predstavi Sumrak bogova i na taj način obradovala publiku. „Dvadeset godina kasnije, na pozorišnim daskama, je l’ moguće da je toliko prošlo?“ I mi se pitamo, ali danas nam je drago što nije odolela izazovu i što je odlučila da se vrati na domaću scenu.

Gordana Vunjak-Novaković: Naučna revolucija

Revolucionarnim pristupom, razvivši metodu za uzgoj ćelija ex vivo (izvan tela) u kojoj se koriste ćelije samog pacijenta, srpska naučnica otvorila je nove horizonte u regenerativnoj medicini i osvojila nagradu publike Evropske nagrade za pronalazače. Medicinu, ali i pacijente, očekuju velike promene i manje invanzivne metode.

Milica Mandić: Zlatna medalja

Reprezentativka Srbije u tekvondou osvojila je zlatnu medalju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju. Za našu zemlju bilo je to prvo zlato ove godine, dok je  u njenoj sportskoj karijeri ovo druga zlatna medalja. Tom prilikom izjavila je da je emotivna, srećna i ponosna na osvojenu medalju, ali i dodala da su joj to verovatno bile poslednje Olimpijske igre. 

Svetlana Bojković: Hrabrost na delu

Da se za ekologiju može i mora boriti i da hrabrost uvek pobeđuje, dokazala nam je priznata srpska glumica koja je svojim telom sprečila kamion da istovari građevinski otpad u Baru Revu u Beogradu. Iako nije jedina sa glumačke scene koja je ove godine pružila podršku građanima koji se bore za ekologiju, svakako je jedna od najhrabrijih. 

Tara Katarina Ćirković: Moda sa svrhom

Najmlađa srpska kreatorka (14), na Nedelji mode u Frankfurtu osvojila je posebnu nagradu za talentovane modne dizajnere gde je premijerno prikazala kolekciju Butterfly – Save the Beauty. Kolekcija koja je istakla ne samo lepotu leptirova, već i problem njihovog nestajanja u celom svetu, podseća nas da i kroz modu možemo delovati i ukazati na neke od globalnih problema današnjice.

Jelena Obućina: Novi optimizam

Dokaz da su ovogodišnji primeri optimizma u Srbiji mahom žene jeste i novinarka Jelena Obućina, koja je u novinarsku profesiju vratila komentar koji iznosi stav i time osvojila priznanje Dobar primer Novog optimizma koje dodeljuje Pokret Novi optimizam. Britko, pametno, kao i sugestivno mišljenje vratilo se u modu.

Mirjana Karanović: Kultna uloga

Još jedan veliki glumački povratak bio je povratak u lik čuvene Petrije iz kultnog filma Petrijin venac iz 1980. godine. Posle 41 godine, na veliko oduševljenje publike, čuvena glumica Mirjana Karanović, ponovo se našla u jednoj od svojih antologijskih uloga i to na sceni najmlađeg pozorišta – Teatra na Brdu.

 

Redakcija magazina Harper’s Bazaar Srbija

Photo: Vladimir Ilić, Miloš Nadeždin, Instagram, Profimedia

Najnovije