Harper's Bazaar Srbija

Sve što niste znali o Robertu Pattinsonu

Holivudska evolucija - od seksi vampira do seksi šišmiša

Film Betmen imao je svetsku premijeru, a od juče može da se pogleda i u domaćim bioskopima. Ako vam je borac za pravdu iz Gothama omiljeni DC junak, spremite se za jedan filmski maraton – ostvarenje Matta Reevesa traje tri sata, a najavljeno je kao mračnije i od najmračnijeg (po mnogima najboljeg) Betmena Christophera Nolana. Brucea Waynea igra, to ste dosad sigurno čuli, Robert Pattison, za koga ovo predstavlja veliki povratak u holivudska ostvarenja A produkcije. Ako ga se sećate kao bledunjavog vamira iz Sumrak sage, a ne pratite arthouse filmove, onda ste se sigurno zapitali šta se svih ovih godina dešava sa glumcem koga je svojevremeno magazine Time proglasio jednom od 100 najuticajnijih ličnosti na svetu. Pa da počnemo.

Iako ga je lik Edwarda Cullena proslavio, pre nego što je počeo da se bavi glumom Robert Pattison želeo je da bude muzičar. Sin prodavca polovnih automobila i žene koja je radila u modnoj agenciji, kao mladić nije imao nikakvih ambicija sem da vozi skejt. A opet, u srednjoj je bio član pozorišne trupe, da bi odmah po završetku škole zaigrao u dva filma o najčuvenijem čarobnjaku na svetu, Harryju Potteru. Sudbina ili slučaj, zaradio je dovoljno da može da se odseli od svojih i posveti muzičkoj karijeri – kao dečak je svirao klavir i gitaru, a pomalo je znao i da peva, pa mu se učinilo da bi mogao da uspe.

– Ne znam zašto sam u to verovao jer mi niko nije obećavao bilo kakvu muzičku karijeru. Ipak, sve vreme sam nastupao po klubovima u kojima je mogao da peva bilo ko – bilo je dovoljno da dođe do bine i uzme mikrofon. Ali, onda mi je ponestalo para, ispričao je u jednom intervjuu.

Možda mu se muzička karijera nije osmehivala, ali glumačka, kojoj nije želeo ni da se posveti, jeste. To što nema formalno glumačko obrazovanje nije ga sprečavalo da ide na audicije, pa je, zahvaljujući ulozi koju je ostvario u Harryju Potteru, dobio nekoliko manjih pojavljivanja u britanskim televizijskim serijama i filmovima. Uglavnom je igrao čudake i ekscentrike, što nije bilo loše kao vežba za veliku ulogu koja je usledila, a koja mu je doslovno promenila život. U to vreme živeo je u stanu kod svoje agentkinje, koja mu je pomogla da se suoči sa neverovatnom tremom. 

U meni je počeo da se razvija apsolutni užas od audicija, sa čime se bore brojni glumci. Bio bih entuzijastičan i pun samopouzdanja u vezi sa nekom ulogom, ali bih se na dan audicije samo slomio, priznao je i otkrio kako je rešio problem: “Sećam se da sam joj poslao e-mail u kojem ludim i obaveštavam je kako više ne mogu da idem na audicije, a ona mi je odgovorila da u njenom kupatilu pronađem valijum. Nikad ga ranije nisam koristio. Do audicije za Sumrak vozio sam se pozadi u taksiju uz otvoren prozor i sećam se da sam se osećao veličanstveno”.

Pattison je tada imao 22 godine, a zvali su ga da oživi zgodnog tinejdžera zarobljenog u telu 108-godišnjeg vampira. Na audiciji je trebalo da odigra čednu, ali erotskim nabojem ispunjenu scenu u krevetu sa Kristen Stewart, koja je već dobila ulogu Belle. Iako je nakon kastinga pomislio da je zabrljao, zapravo je oduševio rediteljku Sumraka, Catherine Hardwicke. Dobio je ulogu Edwarda Cullena, uz uslov da stavi smeđa kontaktna sočiva, ofarba kosu u tamniju boju, sredi obrve i skine pivski stomak koji je nabacio, ispijajući pića u barovima u kojima je pevao. Ostalo je istorija, ali zaista. Nakon prvog dela filma (saga se snimala od 2008. do 2012.) Robert je postao najpoželjniji muškarac na svetu. Tinejdžerke su ludele za njim, a gde god bi se pojavio usledio bi stampedo obožavateljki. Kada je 2009. snimao drugi deo Sumrak sage, Mladi mesecdodeljeno mu je 24 telohranitelja koji su ga štitili od fanova. U to vreme gotovo da nije izlazio iz sobe, a i kad bi izašao napolje, morao bi da se maskira – uvek je nosio kapuljaču i naočare i često je hodao poput pijanaca, izigravajući klošara, kako ga niko ne bi prepoznao.

Stalno je bio u istoj odeći jer se nije usuđivao da ide u šoping, a tih godina su i kolege počele da se žale na njegove loše higijenske navike, koje je on pravdao time što oblači samo ono što brzinski po izlasku iz kuće uspe da strpa u kofer. Non-stop su ga opsedali obožavaoci ili paparaci, pa bi često u restoranima menjao odeću sa prijateljima, kako bi zavarao trag. Slava mu nikad nije prijala, posebno kad bi se našao u centru pažnje zbog ljubavnog života. Na snimanju Sumraka, 2009. godine, počeo je da se zabavlja sa partnerkom iz filma, Kristen Stewart. Romansa je potrajala tri godine, sve dok ga glumica nije prevarila sa oženjenim rediteljem Rupertom Sandersom, a Roberta svi počeli da doživljavaju kao jadnička. Njegovo ime razvlačeno je po novinama, mada je u to vreme sa negativnim konotacijama uglavnom pisano o Kristen, ali je i to bilo dovoljno Pattisonu da zamrzi slavu. 

Kada su se završili Sumrak saga i romansa sa koleginicom, Pattison je uglavnom igrao u umetničkim filmovima i nezavisnim produkcijama, ali je javnost i dalje često komentarisala njegov ljubavni život. Godine 2015. verio se sa britanskom umetnicom, pevačicom i plesačicom Tahliahom Barnett, poznatijom kao FKA Twigs. Raskinuli su  2017, a  Pattinson je već sledeće godine započeo emotivnu priču sa engleskom manekenkom, glumicom i pevačicom Suki Waterhouse, poznatom i kao bivša devojka Bradleyja Coopera, sa kojom je i danas u vezi. Više ne pije valijum kad ide na audicije, već probleme rešava kod psihoterapeuta.

Iako je stekao status, uspeh, slavu i novac, Pattisona i dalje muče sumnje u vlastite sposobnosti, o čemu vrlo otvoreno govori.

–  Znam samo tri načina kako da odigram neku scenu i zato me na svakom snimanju hvata nervoza. Svi mi govore da budem svoj, a to je zadnje što želim. Ja sam katastrofičar, uvek mislim da će se dogoditi najgori mogući scenario. Sam sebi sam najstroži kritičar i osećam se glupo ako primetim da nisam ispunio očekivanja, priznao je.

Ne samo što sumnja u svoje glumačke sposobnosti, Pattison ide toliko daleko da priznaje da ne ume da glumi. Do rešenja dolazi tako što kažnjava sopstveno telo. Na primer, kada se spremao za lik svetioničara u mračnom trileru Svetionik, kako bi što uverljivije dočarao pomračenje uma čoveka koji postepeno ludi, pre snimanja nekih scena snažno se udarao po licu, okretao se u krug poput derviša ne bi li mu se zavrtelo u glavi, pio je vodu iz blatnjavih bara i prisiljavao se na povraćanje. Iako jako ceni Betmena kakvog su napravili Michael Keaton i Christian Bale, glumac je želeo da pronađe novi pristup liku, a zbog ozbiljnih scena akcije, svoje telo doveo je u savršenu formu. Trenirao je sa majstorima indonežanskih borilačkih veština, a s obzirom na to da je uspeo da na samom početku slomi ručni zglob i zarazi se virusom korona, ovo snimanje bilo je za njega jedno od najzahtevnijih u karijeri.

– Stalno smo snimali noću, u skoro potpunom mraku, i osećao sam se prilično usamljeno. Konstantno sam bio u kostimu, čak i kad bih izlazio iz studija, sve vreme sam bio na setu i nisam znao šta se dešava napolju. Spavali smo u šatorima i kad sam pogledao svoju fotografiju iz aprila prošle godine, izgledao sam zeleno, ispričao je Pattison, čiji će Betmen sigurno biti mračniji, teskobniji, paranoidniji od prethodnih. A ako ga publika ne prihvati i ne nagradi njegov veliki povratak u A ligu junaka, on sigurno neće ostati bez posla. Već ga je angažovao južnokorejski reditelj Bong Joon-ho, čiji je film Parazit nagrađen Oskarom, za ulogu u svom novom SF filmu. 

Priredila: Jelena M.

Fotografije: Profimedia 

Najnovije