Savremena bajka japanske princeze u Njujorku

Mako se zbog ljubavi odrekla kraljevske titule i nasledstva, a sada konačno sama zarađuje, i to u struci

Svet je obišla romantična priča o japanskoj princezi Mako koja je odlučila da se usprotivi drevnoj tradiciji svoje zemlje tako što je umesto titule odabrala ljubav.

Pre izvesnog vremena, udajom je svom imenu dodala prezime Komuro, preselila se u Njujork, gde je već, kao pravnik, živeo i radio njen izabranik Keijo. Poslednje što smo o njoj čuli jeste da traži posao. Konačno ga je našla, i sada radi kao asistentkinja kustosa u Muzeju umetnosti Metropolitan.

Kada se odlučila za brak sa svojom dugogodišnjom ljubavi, Mako je bila i te kako svesna da zakoni carske porodice, nepromenjeni već nekoliko hiljada godina, neće dopustiti da se jedna princeza uda za običnog građanina. Zato je odbacila ne samo kraljevsku titulu, nego i 1,3 miliona dolara koje inače japanska vlada tradicionalno daje ženama iz carske porodice u miraz. Mako, koja danas ima 30 godina, pozvana je u njujorški muzej Metropolitan na pravo mesto: radi na umetničkim kolekcijama povezanim sa Azijom. Nedavno su je angažovali da pripremi izložbu slika inspirisanih životom monaha iz 13. veka koji je putovao Japanom kako bi ljude upoznao s budizmom, javlja japanski Times.

Inače, ovaj posao je dobila jer je veoma kvalifikovana za oblast koja joj je dodeljena. Diplomirala je umetnost i kulturno nasleđe na Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu, privatnoj visokoj školi u japanskom gradu Mitaka. Upravo tamo je upoznala svog sadašnjeg supruga. Takođe je studirala istoriju umetnosti na Škotskom fakultetu u Edinburgu, a diplomu je stekla i na engleskom fakultetu Ličester, gde je učila o umetnosti u muzejima i galerijama.

Dok je još bila carska princeza, Mako je radila kao posebni istraživač u tokijskom muzeju.

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia

Najnovije