Sinéad O’Connor: Neshvaćena duša božanskog glasa

Irska pevačica napustila nas je u 56. godini života...

Sinéad O’Connor je preminula. Imala je samo 56 godina. Pevačica, koja je doživela veliku slavu kasnih 80-ih i ranih 90-ih, imala je buran život i bila je predmet mnogih kontroverzi. Međutim, nikada nije prestala da radi, izdavši 10 albuma tokom svoje karijere.

O’Connor je rođena u Dablinu 1966. U tinejdžerskom dobu upala je u nevolje zbog krađe u radnji i provela je neko vreme u „centru za obuku” koji su vodile katoličke časne sestre – mesto koje je, pomalo iznenađujuće, negovalo njen muzički talenat. Njen album, The Lion and Cobra, na kojem je počela da radi kao tinejdžerka, objavljen je 1987. Kao odgovor na konstataciju tadašnjeg direktora diskografske kuće, koji joj je rekao da se oblači ženstvenije, ona je obrijala glavu – izgled koji će postati jedna od njenih definitivnih karakteristika. Te godine zaradila je i Grammy nominaciju za najbolji ženski rok vokal.

Njen drugi album sadržao je singl „Nothing Compares 2 U“ (koji je pisao Prince), a izašao je 1990. Ovaj vanvremenski hit obezbedio je planetarnu slavu mladoj irskoj zvezdi, obrijane glave, božanskog glasa, ispunjene pank energijom i nevinošću koja se ogledala u njenim krupnim očima. Naredni albumi bili su Am I Not Your Girl? (1992) i Universal Mother (1994) – oba platinasta u Velikoj Britaniji.

1992. Sinéad je pocepala sliku pape Jovana Pavla II u emisiji Saturday Night Live kao akt protesta zbog zlostavljanja dece u Katoličkoj crkvi. Usledio je karijerni pad pevačice, a britanska štampa se prema njoj ponašala posebno brutalno. Međutim, u bestseleru objavljenom 2021. godine, ona je priču predstavila drugačije: „Osećam da je moj hit sa rekordom broj 1 poremetio moju karijeru, a cepanje fotografije vratilo me je na pravi put.”

Tokom tri decenije koje su usledile, nastavila je da pravi muziku, sarađujući sa mnogo različitih umetnika u različitim trenucima. Album Collaborations iz 2005. uključivao je umetnike kao što su Massive Attack, Peter Gabriel, U2 i Moby, između ostalih. Godine 2021. objavila je na Twitteru da se povlači iz muzičke industrije nakon intervjua na BBC-u u emisiji Women’s Hour, u kojem je izjavila da se oseća dramatično izmaltretirano. Tada je ponovila da planira da zadrži datume turneje za 2022. Ali kada je njen sin Shane izvršio samoubistvo kasnije te godine, ona je otkazala turneju. Sinéad se i sama borila sa problemima mentalnog zdravlja i nekoliko godina je povremeno boravila u ustanovama za mentalno zdravlje.

Kakav god da je osećaj nestabilnosti projektovala, postojala je neka vrsta emocionalne iskrenosti u načinu na koji se predstavljala svetu. „Ja nisam pop zvezda“, napisala je u svojim memoarima. „Ja sam samo problematična duša koja s vremena na vreme ima potrebu da vrišti u mikrofon.”

Foto: Profimedia, Youtube

Priredila: T.M.

Najnovije