Filmski festival u Veneciji: Tilda Swinton & Zlatni lav za životno delo

Hvaljena glumica i ambasadorka CHANEL-a Tilda Swinton nagrađena je Zlatnim lavom za životno delo na 77. međunarodnom Filmskom festivalu u Veneciji 2. septembra.

Među prethodnim primaocima su Vanessa Redgrave, Pedro Almodóvar, David Cronenberg, Julie Andrews, Robert  Redford, Jane Fonda, Tim Burton, Bernardo Bertolucci, David Lynch, Clint Eastwood, Hayao Miyazaki…

Za dobijanje tako prestižne nagrade, Tilda je nosila Chanel odeću govoreći o svojoj plodnoj i moćnoj karijeri: „Postoji nešto potpuno – neizrecivo – zastrašujuće u ovom trenutku. Kao filmski stvaraoci, blisko sarađujemo uvek, i zato bez mojih voljenih partnera, u stvari, osećam se usamljeno, ma koliko bila velika čast i moja zahvalnost za ovu nagradu.

Blagoslovena sam bliskim prijateljstvom sa modnom kućom Chanel, stoga je Chanel moj prirodni pratilac večeras: nikada nisam sama kada plovim pod njegovim standardom. Osećam se, ako ne baš kao kod kuće, onda – drugo najbolje od svega – kao na putovanju i veselju sa drugarima.“

O izboru kultnog izgleda CHANEL Haute Couture i njenom odnosu sa kućom: „Odlučila sam da nosim stajling koji po mojoj proceni predstavlja neku vrstu lakoće, svežine i elana koji su u potpunosti prikladni Veneciji i ovom jedinstvenom slavljeničkom trenutku. Venecija je najstariji filmski festival na svetu i večerašnje otvaranje istorijski je događaj za ovu godinu prinudnih otkazivanja i odlaganja: nazdravljamo večnom, ne samo festivalu, već i samoj kinematografiji.

Izgled koji je kreirala Virginie Viard lagano nosi svoje reference poput tajnih poruka, a ja volim ovaj magičan, kodirani gest. Rekla bih da predstavlja vrlo dobro ono što Virginie donosi u kuću: urođenu udobnost, određenu vrstu nepretenciozne razigranosti, potpuno modernu i, istovremeno, viziju ukorenjenu u bezvremensko, večito nasleđe CHANEL-a. Moja je iskrena privilegija i radost da nosim njen rad i zahvaljujem se svojim srećnim zvezdama na blagoslovu.“

Tilda Swinton, ambasador brenda Chanel u belom kaputu od svilenog krepa sa cvetnim motivima iz kolekcije Haute Couture proleće/leto 2020. Stajling je upotpunjen Chanel High nakitom od 18k zlata i dijamanata.

Tilda Swinton je ambasador CHANEL-a od 2013. godine i bila je zaštitno lice kampanje Paris Edinburgh Métiers d’Art. Ima dugogodišnju vezu sa Coutureom, jer je odabrala da nosi Chanel u mnogim prilikama, od premijera filmova do filmskih festivala i modnih revija CHANEL, a posetila je i atelje Haute Couture u Parizu, gde je otkrila majstorski rad.

Svestranost, neustrašivost i sloboda Tilde Swinton omogućili su joj da napreduje od najnezavisnijeg art-house bioskopa do velikih holivudskih produkcija. Radila je sa nekim današnjim glavnim rediteljima, odana nekolicini filmskih stvaralaca. Nastupila je u osam filmova Dereka Jarmana među kojima je i Edward II za koji je osvojila nagradu za najbolju glumicu na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1991. godine.

Snimila je četiri filma sa Lucom Guadagninom, dva sa Jimom Jarmuschom i Bong Joon Ho-om, a takođe je sarađivala sa Joelom i Itanom Coen-om i Lynne Ramsay. Dobila je BAFTA i Oskar nagradu za najbolju sporednu glumicu 2008. godine za film Tony Gilroy, Michael Clayton.

Britanska glumica nedavno je završila snimanje sa Wesom Andersonom, The French Dispatch – takođe njihovom četvrtom zajedničkom filmu. Trenutno radi na projektima sa Georgeom Millerom, Guillermom Del Torom i Pedrom Almodovarom, koji će režirati kratkometražni film „La  Voix Humaine“ uz podršku CHANEL-a.

Tilda Swinton u beloj pamučnoj bluzi Chanel, crnoj slojevitoj suknji od krepa iz kolekcije proleće/leto 2020 Haute Couture 2020. Izgled je upotpunjen Chanel nakitom.

Tilda je takođe radila kao producent na više projekata, između ostalih „Need to Talk About Kevin“ (2011), „Okja“ (2017) i seriji „Women Make Film“ (2018), kao i sa kustosima filmskih festivala.

foto:Chanel

Najnovije