Zašto je Vivienne Westwood ušla u kavez

Neumorna na pragu devete decenije

“Enfant terrible” britanske mode pridružila se protestima koji se ovih dana valjaju Londonom i zauzela za slobodu govora 

Britanska modna dizajnerka ni u 79. godini ne odustaje od misije za bolji svet: simbolično obučena u žuto, ušla je u ogromni kavez, obešen ispred suda u Londonu, i zatražila oslobođenje osnivača WikiLeaksa. – Ja sam Julian Assange! Ja sam kanarinac u kavezu! – poručila je pred sudom Old Bailey dok ju je podržavala masa demonstranata. – Julian je borac za slobodu zlostavljan ilegalnim igrama vlada. Zaverom je uhvaćen kako bi poslužio kao upozorenje svim novinarima da se nikad, nikad ne usude da izreknu istinu o Americi – rekla je dizajnerka i poručila: – Nemojte izručiti Assangea, to je nameštaljka!  

U videu koji je objavila Fondacija Vivienne Westwood putem svog  YouTube kanala, dizajnerka objašnjava zašto “nije zločin objaviti istinu”. Uporedila je rad Assangea sa novinarskom profesijom, a onda pozdravila odluku WikiLeaksa da objavi video koji prikazuje napad američkog helikoptera 2007. na Bagdad, kao “stvar od javnog interesa”.

Britanija je prošle godine uhapsila 49-godišnjeg Assangea, državljanina Australije, nakon što mu je ambasada Ekvadora posle sedam godina uskratila azil zbog optužbi švedske vlade. Te optužbe su u međuvremenu odbačene, a sada mu preti izručenje Sjedinjenim Državama. Američko ministarstvo pravosuđa ga tereti da je 2010. godine objavio stotine hiljada tajnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu i time ugrozio bezbednost SAD-a. Odnedavno je optužen i da zajedno s timom WikiLeaksa nastavlja da regrutuje hakere i podstiče ih da traže poverljive informacije. Assangeovi branioci su odbacili optužbe kao politički motivisane. Međutim, ako najpoznatiji zatvorenik na svetu bude izručen SAD-u, preti mu 175 godina zatvorske kazne.

Poznata po pank estetici, modnom sa stavom i aktivizmom u vezi sa slobodom govora, klimatskim promenama i pravima životinja, njegova prijateljica Westwood već dugo poziva na oslobođenje Assangea. Posetila ga je u ambasadi Ekvadora i dizajnirala majice na kojima piše “I am Julian Assange” i “I fought the law”. Britanska dizajnerka je takođe iskoristila pojavljivanje na Nedeljama mode u Londonu, pa je tako prošlog februara ustala protiv njegovog izručenja, i pozvala goste revije da učestvuju u protestima, kojima se potom i sama pridružila.

Najnovije