Harper's Bazaar Srbija

Zašto je Will Smith udario Chrisa Rocka na dodeli Oskara?

Skandal koji je obeležio dodelu Oskara.

Da nije ošamario Chrisa Rocka, Will Smith bi svakako bio zvezda sinoćne dodele Oskara, zato što je osvojio najveću filmsku nagradu za glavnu mušku ulogu u ostvarenju King Richard, koje govori o ocu poznatih teniserki, Serene i Venus Williams. Ovako, glumac se našao u centru skandala koji je uspeo da zaseni njegov profesionalni uspeh i bio prinuđen da osim reči zahvalnosti za nagradu, sa bine uputi i reči izvinjenja svim prisutnim zvanicama u Dolbi tetaru u Los Anđelesu, kao i američkoj Akademiji filmskih umetnosti i nauka. Šta je to, zapravo, isprovociralo Willa?

Kada je izašao na scenu kako bi najavio nominovane u kategoriji za najbolji dokumentarni film, poznati američki komičar Chris Rock nizao je šalu za šalom – prozivajući prvo Javiera Bardema i Penelope Cruz, da bi potom prešao na Willa i njegovu suprugu, Jadu Pinkett Smith

– Znate li kome je večeras najteži posao? Javier Bardem i njegova supruga su oboje nominovani. Ako ona izgubi, on ne sme da pobedi. On se moli da Will Smith pobedi… Jada, volim te… “J.I.Jane 2”, jedva čekam da te vidim u njemu, izgovorio je Chris sa bine, aludirajući na Demi Moor koja je u filmu “G.I Jane” ćelava, ali i na Jadu, koja poslednjih meseci nosi obrijanu glavu. Samo što je to izgovorio, Chris je izazvao smeh prisutnih u sali, ali i bes Willa Smitha koji je ustao, prišao mu i ošamario ga. Oni koji dugo prate dodelu Oskara, u tom trenutku mogli su da pomisle da je ceo incident isceniran, ali se Will onda vratio na svoje mesto, seo i počeo da viče obraćujući se Rocku:

– Nemoj da više ikada stavio ime moje supruge u svoja usta, zaorilo se salom dva puta.

-Neću, okej?, Odgovorio mu je Chris, vidno zbunjen i dodao: “Bilo je ovo najbolje veče u istoriji američke televizije”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Libas Now (@libasnow)

I možda bi zaista bilo najbolje veče i za Willa Smitha, koji je dvadeset godina nakon prve nominacije za Oskara (za film Ali) konačno osvojio prestižnu statuetu, da sreću nije pomutio incident sa šamarom. Na kraju je, u govoru zahvalnosti prilikom preuzimanja nagrade, uputio i izvinjenje za svoje ponašanje.

– Ljubav vas tera da činite lude stvari, rekao je dok je držao Oskara u rukama i plakao.

Šta se krije iza Willovog čina? Naime, Jada se već četiri godine bori sa alopecijom, stanjem koje izaziva gubitak kose, o čemu je mnogo puta javno govorila, a sa čim je Chris, ili onaj ko mu je sastavljao govor, morao biti upoznat. Kako ne bi imala pečate po glavi, koje alopecija često izaziva, ili morala da se suočava sa opadanjem kose svakog dana, Jada je odlučila da se ošiša do glave, o čemu je takođe pričala. Rock je očigledno hteo da se našali, ali je neumesna šala na račun fizičkog izgleda svoje supruge, Will doživeo kao uvredu. 

Osim Vanity Fair žurke, kakav je epilog ove priče?

Losanđeleska policija izjavila je da je Rock odbio da tuži kolegu, na račun čije supruge se našalio i 2016. godine, kada ju je prozvao jer je bojkotovala dodelu Oskara. “To je kao da ja bojkotujem Rijanine gaćice. Nisam ni pozvan tamo, a to nije poziv koji bih odbio”, izjavio je tada “komičar”. Will je u govoru, koji je održao nekoliko minita nakon incidenta, uputio izvenjenje Akademiji, u nadi da će ga opet pozvati. Tada je uporedio sebe sa Richardom Williamsom, koga je igrao u filmu za koji je dobio Oskara, rekavši da se povezao sa njegovim likom: “On je bio čovek koji je štitio svoju porodicu”.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram, YouTube

Najnovije