Harper's Bazaar Srbija

Zbogom dragi Stanny: Gej ikona “Sex i grada” Willie Garson preminuo u 57. godini

Iako nije bio homoseksualnog opredeljenja u privatnom životu, Stanford Blatch za njega bio je mnogo više od uloge, ali i za sve nas...

Štreberskog izgleda, nervoznog držanja i vragolastog osmeha, Willie Garson deceniju je radio glumeći neimenovane likove pre nego što je dobio ulogu svog života u seriji „Sex i grad“, koja je definisala njegovu karijeru.

Naoružan oštroumnim sarkazmom i predefinisanim modnim stilom, Stanford Blatch bio je jedna od najboljih „prijateljica“ Carrie Bradshaw, koji se često pridruživao devojkama u izlascima i komentarisanju muškaraca sa Menhetna.

Garson nas je napustio juče u 57. godini života. Informacije o razlogu smrti nisu objavljene, ali izvršni producent serije „Sex i grad“ Michael Patrick King u oproštajnoj poruci rekao je da je Willie radio na nastavku „And Just Like That“, čak i dok se borio sa svojom bolešću.

Glumčevu smrt potvrdio je na društvenim mrežama njegov sin, Nathen Garson: “Uvek si bio najteža, najsmešnija i najpametnija osoba koju poznajem. Drago mi je što si sa mnom podelio svoju ljubav. Nikada to neću zaboraviti ili izgubiti. Toliko te volim tata”, napisao je na Instagramu.

Dragi Stanny, koji se navodno borio sa rakom, nije bio homoseksualac, ali se ponosio time što je glumio takvog lika koji je gledaocima prirastao za srca. Dok se publika zabavljala, glumac se nadao da će simpatičan Stanford približiti gej populaciju publici i učiniti je tolerantnijom. “Za emisiju je takođe bilo važno pokazati nekoga ko je zadovoljan i zabavan iako je homoseksualac, ponosan, otvoren i prijatan prema tome ko je i šta je”, rekao je 2016. godine u jednom intervjuu. Stanford je imao stav:„ Hej, ja sam gej. Zaista gej. Super gej. I srećan sam zbog toga, tražim dečka, tražim muža“, i bilo je vrlo otvoreno i drugačije od onoga što je do tada prikazivano.

U nastavku filma „Seks i grad 2“ iz 2010. godine, Stanford se smirio i oženio svojim dugogodišnjim rivalom Anthonijem, na ceremoniji koju je vodila niko drugi do Liza Minnelli. To je bilo pet godina pre presude Vrhovnog suda 2015. godine kojom je legalizovan brak istopolnih osoba u svih 50 država Amerike.

Stanford je bio najpoznatija Garsonova uloga, ali glumac je decenijama igrao niz drugih likova u filmovima i TV emisijama, uključujući redovnu ulogu prevaranta, popravljača i sakupljača informacija Mozzie u seriji „White collar“. Pojavljivao se i u “Cheers”, “The X-Files”, “Quantum Leap”, “NYPD Blue” i “Supergirl”. Kada je film u pitanju, imao je sporedne uloge u “Groundhog Day”, “Soapdish” i “Mars Attacks!”.

Stanny Blatch je bio lik koji je u nama budio saosećanje i empatiju, iako je njegov smisao za humor bio nemilosrdan. Ta iskrenost učinila ga je simpatičnim, poput pravog prijatelja koji bi vam mogao reći sve.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.Mišović

Najnovije