Jovana Tomašević: Kada radiš neki posao, radi ga kako treba ili ga nemoj raditi

Kreativnost obuhvata više od sposobnosti otkrivanja i predstavljanja originalnih ideja, ona je oduvek podrazumevala i hrabrost da se njome bavite, a posebnu dozu hrabrosti iziskivala ukoliko odlučite da čin kreativnosti pretvorite u svoju svakodnevicu.

Čin kreativnosti može biti veličanstven i inspirativan, poput stvaranja prelepe slike ili dizajniranja inovativne kampanje. Međutim, ideja ne mora biti striktno umetnička ili ona koja menja svet da bi se smatrala kreativnom. Život od nas zahteva svakodnevna dela genijalnosti i nova rešenja. Naime, svako od nas poseduje određenu količinu kreativnosti, iako toga možda nije svestan.

Međutim, ono što kreativce po volji izbora, izdavaja od ostalih, jeste prepoznavanje ove veštine kao dominantne u sklopu ličnosti, te potreba i želja da se njome bave.

Takođe, kretivnost je retko smatrana važnom stavkom koju neko može da poseduje, lepom da, ali nikako ne neophodnom.

Zato je izbor da kreativnost bude svakodnevni deo vašeg života i stvaralaštva, poseban čin hrabrosti, koji su mnogi izabrali uprkos želji svoje okoline, a kao jedini način da ostanu dosledni i iskreni prema sebi. Razlog zbog koga su načinili najbolji mogući izbor i zbog koga su naposletku i uspeli.

U našem serijalu, brojni kreativci sa domaće scene tu su da sa vama podele suštinu svog kreativnog puta i inspirišu vas da od njega ne odustanete, jer bez novih, lepih i originalnih ideja koje kreativni umovi donose, ovaj svet bi bio jednodimenzionalno i prilično otužno mesto.

Baš kao što je Pablo Picasso rekao kada je pokušao da definiše umentost, isti princip mogao bi da se primeni na kreativnost bilo kog oblika: “Svrha kreativnosti je da spere prašinu svakodnevice sa naših duša”, zaključak sa kojim bi se svi gosti naše rubrike svakako složili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jovana_tomasevic

Fotografijom je počela da se bavi sasvim spontano, davne 2005. kada je na poklon dobila fotoapart. Iste godine na danima fotografije u rodnom Čačku, proglašena je za najuspešnijeg i najmlađeg autora. Ovaj trenutak bio je prekretnica za Jovanu, od tada fotografija postaje njena pasija, što vrlo brzo počinje da se ogleda i u njenom radu. Iako se specijalizovala za fotografisanje venčanja i postala jedan od najomiljenijih fotografa na ovim prostorima upravo iz ove, vrlo popularne sfere, u Jovaninom radu postojalo je nešto što ju je oduvek izdvajalo od ostalih: osećaj za ambijent, trenutak u kome ie uhvaćena emocija ili detalj koji pravi razliku, a samo jedan pogled na nekolicinu njenih radova biće dovoljan da shvatite zašto u moru “wedding” I “lifestyle” tematike njene fotografije prave razliku.

1. Od ideje do realizacije (koliko rada i kakvog), šta smatraš da ti je najviše pomoglo?

Puno napornog rada te uvek vodi ka cilju koji si sam sebi zacrtao.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jovana_tomasevic

2. Najbolji savet koji si dobio i zašto smatraš da je baš on uticao na tebe? Da li se sećaš momenata kada si ga primenio u praksi – možeš li nam otkriti više o tome?

Najbolji savet koji sam dobila je : “Kada radis neki posao, radi ga kako treba ili ga nemoj raditi” 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jovana_tomasevic

3. Šta radiš kada želiš da odustaneš?

Nikada nije bilo odustajanja,jer sve zapoceto treba zavrsiti, ali moras poslusati svoj unutrasnji glas i napraviti pauzu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jovana_tomasevic

4. Umetnik/umetnica koji su te najviše inspirisali u karijeri i zašto baš oni?

Henri Cartier- Bresson je umetnik koji uvek inspirise sa svojim crno belim portretima  i odlicno “uhvacenim” momentima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jovana_tomasevic

5. Koliko je teško, zašto je teško i zašto je vredno odricanja?

Jer radim posao koji volim.

Intervju: Maja Bunčić

Naslovna ilustracija: Marija Pecić

Foto: Jovana Tomašević

Najnovije