22 najbolja modna dokumentarca

Ovi filmovi su obavezno štivo za sve ljubitelje mode.

modna

Modni dokumentarci pružaju jedinstven pogled u svet mode, otkrivajući priče koje stoje iza najslavnijih kolekcija, dizajnera i fenomena industrije. Od glamuroznih haute couture revija do mračnih strana brze mode, ovi filmovi osvetljavaju različite aspekte modnog sveta. Za ljubitelje mode i one koji žele da saznaju više o njenim tajnama i izazovima, izdvojili smo 22 najbolja dokumentarca koje možete strimovati upravo sada. Ovi filmovi vas vode iza kulisa, pružaju intimne portrete ključnih figura u industriji i istražuju uticaj mode na društvo i životnu sredinu. Pripremite se za inspirativno putovanje kroz stil, kreativnost i strast koji oblikuju svet mode.

“7 DAYS OUT: CHANEL HAUTE COUTURE FASHION SHOW”

Pogledajte kako izgleda nedelja koja prethodi haute couture modnoj reviji u modnoj kući poput Chanela kroz oči bivšeg kreativnog direktora Karla Lagerfelda i njegovog tima.

Streaming na: Netflix

“ABOUT FACE: SUPERMODELS THEN AND NOW”

Christy Turlington, Pat Cleveland i drugi supermodeli otkrivaju kako su uspesi, padovi i pritisci modne industrije uticali na njihovu percepciju lepote.

Streaming na: Max

“AND JUST LIKE THAT… THE DOCUMENTARY”

Glavne glumice Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon i Kristin Davis diskutuju o modi u reboot-u serije “Sex and The City” zajedno sa kostimografkinjom Molly Rogers.

Streaming na: Max

“BILL CUNNINGHAM: NEW YORK”

Fotografije Billa Cunninghama beležile su ekscentrični i inspirativni ulični stil New Yorka. Ovaj intimni profil pokojnog umetnika uključuje intervjue sa Annom Wintour, Michaelom Korsom, Iris Apfel i drugima.

Streaming na: Max

“BRANDY HELLVILLE & THE CULT OF FAST FASHION”

Ovaj film dokumentuje optužbe za rasizam, fatofobiju, seksizam i druge uvrede protiv Brandy Melville, brenda brze mode “jedna veličina za sve” sa pretežno Gen-Z kultom sledbenika.

Streaming na: Max

“DIOR AND I”

Pratite Rafu Simonsa i njegov tim dok se pripremaju za njegovu prvu haute couture kolekciju u Dioru.

Streaming na: Tubi

“DONYALE LUNA: SUPERMODEL”

Saznajte manje poznatu priču o Donyale Luni, ženi koja je 1966. godine postala prvi crni model na naslovnici Vogue-a.

Streaming na: Max

“HIGH & LOW: JOHN GALLIANO”

Oskarom nagrađeni reditelj Kevin Macdonald istražuje priču kontroverznog dizajnera Johna Galliana. U intervjuu za Fashionista, rekao je: “[Galliano] je jasno stavio do znanja da ništa nije zabranjeno.”

Streaming na: Mubi

“IRIS”

Upoznajte Iris Apfel, beskompromisnu i slobodoumnu modnu legendu poznatu po svom ultra-vibrantnom maksimalističkom i smelom ličnom stilu.

Streaming na: Apple TV

“MADE IN L.A.”

Ovaj Emmyjem nagrađeni dokumentarac prati živote tri latinske imigrantkinje iz Los Angelesa tokom tri godine dok rade u sweatshopovima i bore se za radna prava.

Streaming na: Amazon (iznajmljivanje ili kupovina)

“MARC JACOBS & LOUIS VUITTON”

Uđite u svet Marca Jacobsa dok je obavljao ulogu kreativnog direktora u Louis Vuittonu 2007. godine — kako je vodio foto-snimanja, planirao revije i dizajnirao “It” proizvode tokom svog vremena u francuskoj luksuznoj marki.

Streaming na: YouTube

“MCQUEEN”

“Ne želim da radim reviju s osećajem kao da ste upravo imali nedeljni ručak…želim da se osećate ili zgroženo ili ushićeno,” kaže pokojni Lee McQueen u trejleru za svoj istoimeni dokumentarac, koji prati ikoničnog dizajnera na putu ka slavi i nasleđu koje je ostavio.

Streaming na: Max

“PARIS IS BURNING”

Istražite kulturu balova 1980-ih u New Yorku i čujte priče iz prve ruke od značajnih drag performera, uključujući Pepper LaBeija i Dorian Corey.

Streaming na: Max

“RIVERBLUE”

Pratite konzervatora Marka Angela dok pokazuje kako modna industrija zagađuje životnu sredinu i utiče na zajednice bacanjem toksičnog hemijskog otpada u svetske reke.

Streaming na: Vimeo

“THE FIRST MONDAY IN MAY”

Ovaj dokumentarac iz 2016. godine vodi gledaoce iza kulisa Met Gale, koja je, pored toga što je jedan od najvećih crvenih tepiha godine, godišnja dobrotvorna večera za Costume Institute Metropolitanskog muzeja umetnosti. Upoznajte se s tim kako Anna Wintour odlučuje o rasporedu sedenja, koji dizajneri su zastupljeni u izložbi i još mnogo toga.

Streaming na: Tubi

“THE GOSPEL ACCORDING TO ANDRÉ”

Pokojni André Leon Talley priča priču svog života i karijere, odrastanja u segregiranom Jugu do postajanja jednim od najuspešnijih i najcenjenijih modnih urednika svih vremena.

Streaming na: Max

“THE SEPTEMBER ISSUE”

Gledajte kako Wintour sklapa i priprema Vogue-ov septembarski broj iz 2007. godine, koji se dugo smatra najvažnijim izdanjem u uredničkoj godini.

Streaming na: Tubi

“THE TRUE COST”

Steknite dublje razumevanje često štetnog uticaja modne industrije na životnu sredinu i živote onih koji rade u proizvodnom procesu.

Streaming na: Tubi

“THE UGLY TRUTH”

U ovoj epizodi “Patriot Act-a,” Hasan Minhaj raspravlja o tome kako konstantno izbacivanje novih proizvoda od strane brendova brze mode podstiče masovnu prekomernu potrošnju i značajno šteti životnoj sredini.

Streaming na: Netflix, YouTube

“VERY RALPH”

Snimljen tokom 50. godine poslovanja Ralpha Laurena, ovaj dokumentarac opisuje kako je priznati američki dizajner izgradio svoju multi-milijardersku modnu marku od nule.

Streaming na: Max

“WESTWOOD: PUNK. ICON. ACTIVIST.”

Pogledajte kako je Vivienne Westwood stekla ime kao buntovna dizajnerka kasnih 1970-ih i spojila poslovanje svoje marke sa svojom strašću za aktivizmom za klimatske promene.

Streaming na: Tubi

“WHITE HOT: THE RISE AND FALL OF ABERCROMBIE AND FITCH”

Saznajte o usponu Abercrombie and Fitch-a na vrh kulture tržnih centara ’90-ih i ranih 2000-ih, i kako su njihove isključujuće i diskriminatorne prakse dovele do njihovog pada.

Streaming na: Netflix

Foto: Profimedia

Najnovije