Harper's Bazaar Srbija

Anne Hathaway u novom filmu “The idea of You”

Prekretnica u borbi protiv dvostrukih standarda

"The idea of You"

Svi smo itekako svesni duplih standarda između muškaraca i žena, koje uprkos svim naporima ne možemo da prevaziđemo. Iako se svaki pol suočava sa brojnim problemima, čini mi se da su muškarci češće pošteđeni osude društva. Iz kog razloga društvo voli da osuđuje žene? I još jedno bitnije pitanje. Iz kog razloga društvo voli da osuđuje žene zrele dobi? Novi film Anne Hathaway ,,The idea of You” se upravo bavi ovim pitanjima.

Nova romantična komedija ,,The idea of You” otvara vrata za diskusiju mizogenih stereotipa. Tačnije bavi se odnosom starije žene i mlađeg muškarca. Nebrojeno puta smo imali prilike da svedočimo ovakvim situacijama, gde je žena bila razapeta zbog veze sa mlađim momkom. Prisetimo se samo Demi Moore, Madonne, Kim Catrall, Sam Taylor-Johnson, i mnogih drugih. Svaka od njih je važila za uspešnu ženu, koje su svojim izgledom mogle zaseniti većinu mladih devojaka. Međutim određeni odnosi su njihove karijere i ličnost dovodili u pitanje. Nasuprot tome postoji nebrojeno parova, gde je muškarac znatno stariji od svoje izabranice, ali u tom slučaju razlika ne predstavlja problem.

"The idea of You"

Film ,,The idea of You” je baziran na istoimenoj knjizi Robinne Lee. Fabula prati samohranu majku Solene (Anne Hathaway) koja prolaži kroz gadan razvod. Povod za rastanak je činjenica da je njen muž pronašao mlađu ženu. Solene je žena u 40-im godinama, koja se predala svojoj karijeri, u isto vreme pokušavajući da izbalansira posao sa odgajanjem svoje 16-ogodišnje ćerke Izzy (Ella Rubin). Dok je pratila svoju ćerku na Koačelu, upoznala je Haze-a (Nicholas Galitzine), 24-godišnjeg frontmena muzičke grupe. Njihov susret je romantičan i spontan, i ubrzo se upuštaju u eksplozivnu romansu. Problem nastaje kada se u celu avanturu umešaju tabloidi, koji imaju razarajuće posledice po Solene i njenu porodicu. Zbog njihove razlike u godinama, ona je osuđena od strane miliona, uključujući i njenog bivšeg muža. Kakve li ironije!

Iako film može delovati kao još jedna klasična romantična komedija sa predvidivim krajem, važno je prepoznati njegovu tematsku važnost. U 2024. godini, kada se borimo protiv zastarelih predrasuda, “The Idea of You” pokreće važnu konverzaciju o odnosima i predrasudama koje ih prate. Možda je ovo korak ka konačnom oslobađanju od takvih ograničavajućih stavova.

U nastavku pogledajte trailer za film ,,The idea of You”.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije