Harper's Bazaar Srbija

10 TED govora koji će vam promeniti život

Poslušajte šta neki od najvećih umova današnjice govore o obrazovanju, sreći, karijeri, zdravlju i svrsi.

Svi imamo one dane kada nam ne pomažu ni kafa sa prijateljicom ni omiljeni sadržaji na Netflixu, jer osećamo da nam, jednostavno, treba jači pokretački nagon da preguramo dan, nedelju, mesec.

Tada obično odlazimo na YouTube u potrazi za videima koji će nas nadahnuti, umiriti i pružiti sadržaj koji korespondira sa našim duševnim stanjem. A kada tražimo odgovore na pitanja koja nas muče, imamo nedoumice u vezi sa karijerom ili odnosima sa bliskim osobama, najčešće potežemo za TED govorima. 

TED (Technology Entertainment and Design) konferencije održavaju se širom sveta, pod sloganom “ideje vredne širenja” i dosad su okupljale neke od najvećih umova današnjice iz svih sfera ljudskih delatnosti. Ti učesnici TED konferencija nazvali su TED “vrhunskim odmaralištem za pamet”, samo neki od njih su bili su Bill Gates, sir Richard Branson, Bono, Stephen Hawking, Jamie Oliver, Al Gore, Greta Tunberg, Papa!

Elizabeth Gilbert – Your Elusive Creative Genius

Američka književnica, koja je napisala čuvenu knjigu Jedi, moli, voli, po kojoj je kasnije snimljen istoimeni film sa Juliom Roberts, govori o inspiraciji i onom osećaju koji je dobro poznat svim uspešnim piscima kad napišu nešto što izazove masovnu histeriju. Kako nastaviti sa pisanjem, kada mislite da ste u nešto uložili celog sebe i dali najbolje iz vas?

Amy Cuddy – Body Language

Mnogo je knjiga i govora održano na temu neverbalne komunikacije koja se posebno odnosi na to kakve poruke šaljemo svetu našim držanjem i odnosom prema telu, ali Amy ovog puta priča o tome kako naš govor tela utiče nas same, na sliku koju sami o sebi imamo. Ona daje i korisne savete o pozama koje nam mogu pomoći da popravimo tu sliku, kako da povećamo samopouzdanje i smanjimo nivo stresa.

Tom Thum – The Orchestra In My Mouth

Jedan od najgledanijih videa svih vremena (ima preko 44 miliona pregleda koji i dalje rastu), a održao ga je bitbokser koji zaista može da svira kao ceo jedan orkestar samo svojim ustima. Tom je i džez bend i tehno DJ i cela kolekcija egzotičnih instrumenata u isto vreme. Ovo može da vas zabavi i da uvid u neobične ljudske sposobnosti.

Dan Gilbert – The Suprising Science og Happiness

Dan je poznati psiholog,sa Harvarda, koji nosi isto ime kao i čuveni biznismen i filantrop. Njegovo predavanje razbija mitove o sreći, a oslanja se na njegovu duhovitu knjigu Stumbling on Happiness. Sve stvari koje nas okupiraju i zbog kojih mislimo da ćemo biti srećni ili nesrećni, kao što je polaganje ili padanje ispita, dobijanje ili gubitak partnera, dobijeni ili izgubljeni izbori, dobijanje ili nedobijanje unapređenja… zapravo imaju daleko manji uticaj, intenzitet i trajanje nego što očekujemo.

Brene Brown – The Power of Vulnerability

Predavanje o empatiji, pripadanju, čovekovu potrebu da voli, a oslanja se na knjigu o “ranjivosti” koju je napisala autorka (naziv knjige: Daring Greatly). Neizvesnost, rizik i emotivna izloženost, tako je Brene opisala “slabost” koju osećamo kad god izađemo iz naše zone komfora. Usudite se da budete ranjivi zajedno sa njom.

Malcolm Gladwell – Choise, Happiness & Spaghetti Sauce

U ovom videu autor zaista daje savršen recept za špageti sos. Osim toga, govori o ljudskom ponašanju (baš kao u svim svojim knjigama, a jedan je od najprodavanijih pisaca na svetu).

Sam Berns – Philosophy For A Happy Life

Jedan od najinspirativnijih govora ikad. Autor je sedamnaestogodišnji momak (tada je imao 17 godina, u međuvremenu je preminuo), koji boluje od progerije – bolesti ubrzanog starenja. Sam nikad nije dozvolio da ga njegova bolest definiše, već je radio na tome da prevaziđe svoja fizička ograničenja, ne fokusirajući se na to što ga je bolest učinila drugačijim od drugih već na svoje snove i ono što ga čini srećnim.

Alain de Botton – A Kinder, Gentler Philosophy of Success

Jedan od najvećih filozofa i sociologa današnjice, Alain de Botton ima fenomenalne TED govore o ljubavi (o tome je napisao i nekoliko knjiga, od kojih je jedna prevedena kod nas). U ovom govoru ispituje naše ideje o uspesima i promašajima.

Lucinda Beaman – What Does It Take to Change A Mind

Govor koji je svima nama potreban, posebno onda kad osećamo da se ne razumemo sa osobom preko puta nas (na poslu, u krevetu, kod kuće sa roditeljima, drugaricom). Lucinda govori o tome kako procesuiramo informacije i kako se povezujemo sa onima koji se ne slažu sa nama.  

Isaac Lidsky – What Reality Are You

Da li je realnost ono što percipiramo ili ono što kreiramo sami u našem umu? Isaac kaže da sami možemo da kreiramo svoju realnost i uči nas kako.

Tekst: J.M.

Fotografije: Shutterstock 

 

Najnovije