Harper's Bazaar Srbija

50 godina kasnije: Zašto je film “Kum” relevantan i danas?

Neverovatno ali da, prošlo je pola veka od kada se dogodila premijera jednog od najpoznatijih filmova svih vremena.

“The Godfather” je film o organizovanom kriminalu, sa posebnim fokusom na jednu dinastiju. Međutim, u svojoj srži ovo je zapravo film o očevima i sinovima, što je najverovatnije kvalitet koji mu daje tako trajnu moć.

Nasilje ovog dela snažno je i brutalno; u adaptaciji romana Maria Puza, Francis Ford Coppola predstavlja nam portret dominantne muškosti. Međutim, u ovom ostvarenju na delu je i čudna vrsta nežnosti, koja zrači od i ka kriminalnom šefu Don Vitu Corleoneu (Marlon Brando).

Don Vito kao vrhovna muška figura u filmu, ima moć nad svakim likom u njegovom okruženju koji mu je prišao ili bio primoran da ga poštuje. Dok njegovi odnosi sa rođenim sinovima: James Caan (Sonny), Al Pacino (Michael) i John Cazale (Fredo), kao i njegovim de fakto usvojenim sinom, Tomom Hagenom (Robert Duvall), stvaraju žestoku energiju koja pokreće film.

On je njihov kralj sunca, lik za čijim odobravanjem i naklonošću žude, blistavo svetlo koje ih u jednom potezu može učiniti jačim ili slomiti.

Vito Corleone izaziva poštovanje svih, uključujući i svoje sinove. On je definitivno čovek koga se treba plašiti i koji se ne ustručava da upotrebi silu i oružje da to i dokaže.

Ipak, ljubav koju uskraćuje svojim najbližima, a pogotovo svojim sinovima najtuplje i najštetnije oružje od svih.

Priredila: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije