Harper's Bazaar Srbija

Cillian Murphy: Šta (možda) niste znali o trenutno najpopularnijem irskom glumcu na svetu

Gledali smo ga u filmu Oppenheimer, a istražujemo ko je bio pre rada sa Nolanom.

I dok mu se publika širom sveta divi ovih dana jer je maestralno odigrao “oca atomske bombe” J. Roberta Oppenheimera, u filmskom svetu Cillian Murphy je odavno priznat i uvažen. Zanimljivo je da je jednu od prvih filmskih uloga ostvario u filmu Gorana Paskaljevica, Kako je Harry postao drvo, a svetsku slavu i međunarodno priznanje likom Thomasa Shelbyja u hit seriji Peaky Blinders.

U nastavku pročitajte neke činjenice koje možda niste znali o irskom glumcu. 

U početku se bavio muzikom

Najstariji od četvoro braće i sestara (mlađi su Páidi, Sile i Orla), Cillian Murphy je odrastao u gradiću Ballintemple u blizini Korka, gde je njegov otac radio kao školski inspektor, a majka je predavala francuski, koji i on tečno govori. Kao tinejdžera ga je zanimala muzika pa je s bratom Páidijem, nadahnut muzikom Franka Zappe, osnovao bend Sons of Mr. Green Genes, za koji je sam pisao pesme. Očigledno su bili dobri pošto im je diskografska kuća Acid Jazz Records ponudila ugovor za čak pet albuma, no Cillian je u to doba igrom slučaja gledao dramsku verziju Paklene pomorandže u izvedbi pozorišnog ansambla Corcadorca iz Korka. Zaljubio u glumu i tada, kao student prava, odlučio da će mu gluma biti životni poziv, mada je kasnije otkrio da su ponudu za albume odbili zbog još jednog razloga – Páidi je u to doba bio srednjoškolac i nije hteo prekidati školovanje zbog muzičke karijere. Danas je inženjer dizajna i živi u Dablinu.

Živi u dablinskoj “Rivijeri za siromašne”

Sa suprugom Yvonne McGuinness, umetnicom iz Kilkennyja, sa kojom je u braku od 2004, kao i sinovima Malachyjem i Aranom, Cillian živi u predgrađu Dablina, Monkstownu, uz obalu Irskog mora, na tzv. dablinskoj rivijeri za siromašne.

– Dom nam je pre bio u Engleskoj, ali smo 2015. odlučili da se vratimo u Irsku kako bi deca bila bliže bakama i dekama. A i nama se više sviđa ovde nego u užurbanom Londonu, objasnio je Murphy, koji za Monkstown kaže da je u Dablinu bio poznat kao “rivijera za siromašne”, ali da se poslednjih godina promenio i sada je pun malih radnji, galerija i kafića. Sviđa mu se i što je blizu morske obale, iako se iz njihove kuće more vidi samo sa sprata, “kroz prozor dečje sobe, i to ako se propnete na prste”.

Kao sav normalan svet

O svojoj želji da svoj život i svoje porodice drži van paparaca i medija, pričao je 2014. godine.

– Vozim se autobusom, metroom, idem u prodavnicu, kupujem mleko i radim normalne stvari. Mrzeo bih da to postane nemougće. Kao glumac, trebalo bi da igrade stvarne ljude, tako da je neophodno da živite kao sav normalan svet, istakao je. 

Sada, kada zbog uloge Thomasa Shelbyja ima hordu obožavalaca širom sveta, i dalje se ponaša isto. 

Nezavisni filmovi & Neobične uloge

Cillian je prvo počeo da glumi u pozorištu, da bi se iz Korka preselio u London, a kada je zaigrao na filmu jednu od prvih uloga dao mu je srpski reditelj Goran Paskaljević. S njim je 2001. snimio dramu Kako je Harry postao drvo, no mnogo je više pažnje privukao sledeće godine ulogom u irskom filmu Disco Pigs. U njemu ga je zapazio Danny Boyle, koji ga je angažovao u hororu 28 dana kasnije. Usledili su filmovi Intermission, Vetar koji njiše ječam Kena Loacha, koji je 2006. osvojio Zlatnu palmu u Kanu, Doručak na Plutonu Neila Jordana, za koji je Murphy bio nominovan za Zlatni globus, pa epizodne uloge u hvaljenim projektima poput Cold Mountain i Devojka sa bisernom minđušom.

Doručak na Plutonu 

Te nebesko plave oči

Mnogi kažu da ima najčuvenije neverovatno svetlo plave oči na svetu koje su možda poznatije od njega samog. Da su zadivljujuće, smatra i Nolan.

– On ima najneverovatnije oči i uvek pokušavam da nađem razloge da ih snimam izbliza, izjavio je reditelj.

Najplavlja od vih plavih, kako fanovi opisuju njegove oči, farntastično se uklopila u lik Thomasa Shelbyja koji je tumačio šest sezona, i njegov ledeno plavi pogled.

Thomas Shelby

Murphy je bio spreman da učini sve zbog uloge gangstera Thomasa Shelbyja u seriji Peaky Blinders. Da poveća telesnu masu i ojača muskulaturu kako bi što bolje oživeo žestokog člana Birmingamske bande. Iako je do ove uloge bio vegeterijanac, iz uverenja, ponovno je počeo da konzumira meso. Sem mesa, morao je i da puši cigarete, iako je u privatnom životu nepušač (isto mu se dogodilo is a ulogom Oppenhaimera, koji je pušio pet kutija cigareta dnevno).

– U jednoj sezoni, a snimili smo ih šest, u proseku bih popišio hiljadu komada. I to bez filtera. Sva sreća da su se rekviziterke dosetile da nam nabave biljne cigarete, inače bismo se svi, definitivno, otrovali nikotinom, ispričao je Cillian.

Igrao je u ŠEST Nolanovih filmova

Kad me Chris pozove, ne premišljam se, nego odmah prihvatim njegovu ponudu, izjavio je irski glumac. Sem Oppenheimera, Cillian Murphy je sa Christopherom Nolanom sarađivao na ratnoj drami Dunkirk, Batman trilogiji (igrao je Dr. Jonathana Cranea/The Scarecrow) i Inceptionu. Ovo je prvi put da u Nolanovom filmu ima glavnu ulogu, sa kojom je, vrlo verovatno, započeo novo poglavlje u karijeri.

Možda bude Ken u filmu Barbie 2

Tokom intervjua za sajt Omlete dobio je pitanje da li bi zaigrao Kena u potencijalnom nastavku filma i dao je vrlo interesantan odgovor.

– Da li bih glumio Kena u Barbie 2? Da, što da ne. Hajde da pročitamo scenario, hajde da razgovaramo, izjavio je i dodao da će obavezno pogledati film Grete Gerwig.: “Jedva čekam da pogledam Barbie. Mislim da je odlična stvar za filmsku industriju to što se svi sjajni filmovi emituju ovog leta, dodao je on nakon toga.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia 

Video: YouTube 

Najnovije