Harper's Bazaar Srbija

Evolucija Srede: Kako se najvoljenija članica Porodice Addams menjala s godinama

Od Lise Loring do Jenne Ortege.

Koliko god da imate godina, sigurno vas je obradovala vest o tome da Tim Burton pravi svoju verziju čuvene Porodice Addams, koju je publika prvi put upoznala pre osamdeset godina. Glava porodice, tata Gomez, mama Morticia, ćerka Sreda (Wednesday), sin Pugsley i ostala rodbina, prvo je nacrtana u stripu, koji je za magazin New Yorker pravio Charles Chas Addams, ne imenujći svoje junake – imena im je dao tek kad su dospeli na male ekrane.  

Jedina ćerka Morticie i Gomeza Addams, Sreda, u stripu je predstavljena kao bleda devojčica sa tamnim pletenicama, belom kragnom i crnom haljinom, kao neko ko je opsednut sablasnim i uživa u tome da muči svog brata, koji je njena sušta suprotnost – pomalo glupkast, drag i dobar, tačnije u poptunom kontrastu sa Sredinom dubokoumnom senzitivnom prirodom. 

Na televiziji: The Addams Family (1964-66)

Sredu je tumačila Lisa Loring, gde je u prvoj epizodi predstavljena kao normalno srećno dete koje odrasta u morbidnoj porodici. Ona ljubazno otvara vrata – odmah se uočava da je niža od kvake, da ima šest godina i da je Pugsley njen stariji brat (on ima osam godina). Inverzija godina je verovatno izvršena zbog kastinga, a iako su boje koje Sreda nosi na ekranu tamne, one su bile svetlije u stvarnom životu. Njena kosa nije tamno crna, već braon, a tunika koju ima u realnosti je plavo – zelena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by troyce (@infinitechic)

Filmovi: The Addams Family, 1991, Addams Family Values, 1993

Uloga koja je proslavila Christinu Ricci, definisala je moderno shvatanje Srede, koja je u glumičinoj izvedbi apatična, morbidna devojčica koja nagovara svog brata da sedne na električnu stolicu (u igri koju je ona nazvala Ima li Boga?). Ma koliko Sreda ponekad želela da ubije svog brata, cela Porodica Addams na filmovima je prikazana kao zajednica čiji se članovi međusobno veoma vole i cene autentičnost jedni drugih – Sredi je u toj sredini dozvoljeno da bude ono što zaista jeste, ispričala je o svojoj junakinji Christina Ricci. Christinina Sreda nikad nije mnogo marila za modni stil, iako je kostime za nju dizajnirala britanska dizajnerka Ruth Myers, a opet najprepoznatljivija Sredina “uniforma” je čuvena crna haljina sa vintage kopčanjem i ogromnom belom kragnom. Na glavi je nosila periku, a na ušima male minđuše u obliku lobanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tina (@aelovser)

Sreda na Brodveju: The Addams Family: A New Musical, 2010 

U mjuziklu koji je  postavljen 2010, Sreda Addams ima 18, tajno je verena za normalnog momka koji se zove Lucas, i ljubav je čini drugačijom od one Srede koju poznajemo – voli štence, jednoroge, Disney. Njene pletenice sada su chic bob, ali tu je čuvena crna haljina (tamno zelena), sad malo kraća, ponekad uparena sa seksi crnim čarapama ili kožnim helankama. Iako je The New York Times mjuziklu dao užasnu ocenu, šou je postao hit na Brodveju.  

Najnovija Sreda: Wednesday, Netflix, 2022

Reč je o Sredi Tima Burtona, a koju igra fenomenalna, dvadesetogodišnja Jenna Ortega. Ovog puta ona ima 16 godina, izbačena je iz javne škole i biva poslata na akadmiju za čudake, Nevermore, u koju deca sa supermoćima, vukodlaci, sirene. Osim starih, voljenih osobina, nova Sreda ima paranormalne sposobnosti. Kostime za glavnu junakinju Burtonovog šoua radila je Colleen Atwood, pa je na školskom plesu vidimo u haljini brenda Alaïa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jenna Ortega (@jennaortega)

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

 

Najnovije