Harper's Bazaar Srbija

Evolucija ekranizacija romana Jane Austen

Gledali smo Persauasion i prisetili se svih ekranizacija dela engleske književnice.

Pravi fanovi lika i dela Jane Austin obraduju se svakoj novoj adaptaciji njenog romana (ima ih samo šest), pa je tako bilo i sa novim Netflixovim filmom Persuasion (Pod tuđim uticajem).

Nakon filma u kome glavne uloge tumače Dakota Johnson i Cosmo Jarvis mišljenje publike je podeljeno – neko je oduševljen modernom adaptacijom koju je rediteljka Carrie Cracknell uradila u stilu serje Fleabeg (gde glavna junakinja razbija četvrti zid i sve vreme se obraća direktno publici), dok drugi nemaju baš mnogo reči hvale za njega, pa na sajtu Rotten Tomatoes ima ocenu od svega 32 procenta.

– Za one koji imaju i najmanji afinitet prema delu Jane Austin, pomalo je ponižavajuće gledati – videti jednu od njenih najlepše oblikovanih protagonistkinja kao tužnu posudu koju progone duhovi izgubljene ljubavi, lišenu njene poezije i svedenu na natpis na instagramu o zamki modernih spojeva, pišu. 

Novinarka Guardiana film je nazvala travestijom, a kritičar Telegrapha je u svojoj recenziji napisao da adaptacija “dolazi s gotovo potpunim zanemarivanjem navodnog izvornog materijala”.

U popularnoj kulturi dela Jane Austen ekranizovana su nebrojeno puta i kao filmovi i kao televizijske serije, sa različitim stepenom vernosti originalnom delu – sigurno znate da postoji filmska verzija Gordosti i predrasuda u kojoj ima zombija! 

Inače, Gordost i predrasude su sa preko šest filmskih adaptacija Janeino najčešće ekranizovano delo, a poslednja verzija, a da je verna originalu, je iz 2005, reditelja Joa Wrighta, sa Keirom Knightley u glavnoj ulozi.  

Postoji čak pet BBC televizijskih serija zasnovanih na romanu Gordost i predrasude, a najpoznatija je ona sa Colinom Firthom i Jennifer Ehle iz 1995. 

Likovi u filmu Dnevnik Bridžet Džouns iz 2001. inspirisani su likovima iz tog romana, a Colin Firth ponovo igra Darsija. 

Nakon Gordosti i predrasuda najekranizovaniji roman je Emma, gde poslednju verziju, sa Anyom Taylor-Joy u glavnoj ulozi, takođe možete pogledati na Netflixu. 

Emma je pretočena u film još pet puta: 1932 sa Marie Dressler, 1972. snima se televizijska verzija, pa 1995. tinejdžerski film Clueless (kod nas preveden kao Otkačena plavuša) i naredne godine (1996) možda jedna od najboljih Emma, film sa Gwyneth Paltrow, a iste godine je snimljen i TV film sa Kate Beckinsale. 

Tu je i mini-serija Emma iz 2009. koju fanovi obožavaju zbog kastinga, atmosfere, pa čak i nekih momenata koji su pridodati televizijskom ostvarenju, a nema ih u knjizi. Glavni par izvrsno tumače Romola Gari i Jonny Lee Miller, a osim njihovoj, i sporednim ljubavnim pričama je data velika pažnja. 

Što se Razuma i osećajnosti tiče većini je omiljen film Anga Leeja iz 1995. (te godine kao da su bili ludi za ekranizacijom dela Jane Austen), koji je nagrađen oskarom za najbolje adaptirani scenario! 

Tu su i ekranizacije romana Mansfield Park, od kojih je najpoznatiji film sa FrancesO’Connor iz 1999. i Northanger Abbey – kao odličan TV film iz 2007. gde jednu od glavnih uloga igra Felicity Jones. 

Postoje i ostvarenja koja su inspirisana samom biografijom Jane Austen, koja je prilično zanimljiva, uprkos tome što mnogi život Jane Austen posmatraju kao dosadan.  

Najpoznatiji je film Becoming Jane iz 2007, sa Anne Hathaway u glavnoj ulozi. Ovde je reč o ekranizaciji pisama Jane Austen, u kojima se ona preispitivala svoju romansu sa jednim tvrdoglavim Ircem, sa kojim je imala susret koji će kasnije uticati na njeno literarno stvaralaštvo i doživljaj sveta i prilika u njemu.

Tu su i Jane Austen na Menhetnu, koji govori o dve rivalske filmske kompanije koje žele da snime film po jedinoj dovršenoj drami Jane Austen, pa komedije Lost in Austen i parodija sa Christinom Applegate u glavnoj ulozi – Jane Austen’s Mafia.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram, YouTube

 

 

 

 

 

Najnovije