Harper's Bazaar Srbija

Jubilarni 60ti rođendan: Ovo su filmovi Jodie Foster koji su ušli u istoriju

Imala je samo tri godine kada je prvi put stala pred kamere.

Poznata američka glumica danas proslavlja svoj 60-ti rođendan. Već godinama nije u žiži filmske javnosti, jer pomno bira projekte na kojima će raditi, dajući prednost privatnom životu, nad karijerom.

Uzevši da na polici ima dva Oskara i brojne druge važne filmske nagrade, jasno je zašto Jodie poslednjih desetak godina ima opušten stav prema filmskoj inudstriji koja je njena velika ljubav, kako je jednom sama obrazložila.

Praktično kao beba počela je da se pojavljuje u reklamama i različitim televizijskim formatima, da bi sa 14 dobila vodeću žensku ulogu u Skorsezeovom “Taksisti” i te 1976. osvojila Oskara za najbolju sporednu glumicu.

Nakon ovog uspeha vratila se školovanju, a nakon završetka studija čnilo se da je čeka sudbina dece glumaca, koji nakon tako ranog uspeha ne mogu više da se izbore za sebe u novim i drugačijim ulogama.

Međutim, 1988. Jonathan Kaplan daje glumici priliku da se oproba u zahtevnoj ulozi žrtve silovanja i Jodie dobija još jednog Oskara, ovoga puta u trileru “The Accused”.

Koje još filmske naslove sa Jodie Foster u vodećoj ulozi ne smete propustiti, otkrijte u nastavku:

ANNA AND THE KING

NELL

CONTACT

THE SILENCE OF THE LAMBS 

THE LITTLE GIRL WHO LIVES DOWN THE LANE

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

 

 

Najnovije