Harper's Bazaar Srbija

Otkrivamo: Šta da pogledate na predstojećem Festu?

Najznačajniji filmski festival u zemlji slavi jubilej - 50 godina postojanja!

Pod sloganom Novi hrabri svet, što je igra rečima sa nazivom prvog Festa iz 1971, Hrabri novi svet, pedeseto jubilarno izdanje Festa, publici donosi filmove koji su trijumfovali na najznačajnijim svetskim festivalima. Od preko 400 naslova, 88 čine premijerne, celovečernje projekcije. Filmovi su podeljeni u šest programskih celina, a Glavni takmičarki program sadrži 20 ostvarenja, među kojima su filmovi iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. 

Strahinja Banović Stefana Arsenijevića 

Film otvara ostvarenje Stefana Arsenijevića, “Strahinja Banović”, apsolutni pobednik poslednjeg Filmskog festivala u Karlovim varima, gde je osvojio pet nagrada, između ostalog i Kristalni globus za najbolji film. Ovo ostvarenje je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme Banović Strahinja, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

Među autorima su oni koji se ponovo vraćaju na beogradski festival, ali i oni koji će se prvi put predstaviti na ovoj manifestaciji.

Film “Mrak” Dušana Milića 

–  Među našim starim znancima su Dušan Milić sa filmom “Mrak”, jednim od sedam srpskih filmova koji će biti prikazani na Festu. Tu je Quentin Dupieux, čiji novi film “Neverovatno, ali istinito” premijeru ima na predstojećem Berlinalu. Sean Baker je stari znanac Festa koji se sa novim filmom “Crvena raketa” takmiči za ovogodišnje Beogradske pobednike. Tu je i Justin Kurzel sa filmom “Nitram”, kao i Damiano i Fabiano D’Innocenzo sa filmom “Latinska Amerika“, Sonja Tarokić sa „Zbornicom“, Aleksej German Junior sa “Kućnim pritvorom”, Paolo Genoveze sa “Superherojima”, istakao je umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić. 

The Crusade, Louisa Garrela 

U trci za nagrade, kako je precizirao Pantelić, jeste i Miloš Pušić sa filmom “Heroji radničke klase”, koji pred publiku u Srbiji stiže nakon premijere na predstojećem Berlinalu. U Glavnom programu je i novi film Pitera Brunera “Lucifer” sa sjajnim Francom Rogovskim, kao i veliko iznenađenje prošlogodišnje svetske produkcije – poljsko ostvarenje “Bez tragova”. Tu su i filmovi „Prasica“, “Mračna kći”, pa “Linija”, koji takođe iz Berlina stiže u Beograd. Film koji treba pogledati je i “Optužba“ Ivana Atala, ali i film koji je o svojoj majci Jane Birkin snimila njena ćerka Charlotte Gainsbourg.  

Jane by Charlotte, film Charlotte Gainsbourg o Jane Birkin 

U Glavnom takmičarskom programu van konkurencije je i film “Događaj” Audrey Diwan, koji je dobio Zlatnog lava u Veneciji. U istu selekciju uvršćeno je i ostvarenje Daria Argenta “Iza tamnih naočara“, kao i srpski dokumentarni film “Čekajući Handkea” Gorana Radovanovića, koji je pre nekoliko godina trijumfovao na Festu.

“Heroji” Gorana Nikolića 

Značajna je zastupljenost srpskog filma na Festu, tu je sedam dugometražnih igranih, jedan kratki i četiri celovečernje domaće filmske koprodukcije. Na ovom Festu obratite pažnju na debitantski film reditelja Gorana Nikolića, “Heroji”, koji svoje glavne junake, ratnika i dečaka, smešta u vreme koje se dešava odmah nakon najznačajnije bitke u srpskoj istoriji, boja na Kosovu. Film je napravljen bez dijaloga, ali ima naratora – Žarka Lauševića.  

Scena iz filma “Titane”, Julie Ducornau 

Program “Fest fokus” čini 13 filmova koje odlikuje smeo izraz, a selekcija “Gala“, koja privlači najveće interesovanje, čine 32 ostvarenja. Tu su filmovi Paula Schradera, Pedra Almodovara, Kennetha Branagha, Seana Penna, Maggie Gyllenhaal, Fransoa Ozona… Obavezno pogčedajte “Titana” Julie Ducornau, koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu. 

C’mon, C’mon MIkea Millsa

Na samom otvaranju festivala biće prikazan film o Festovih 50 godina, putovanje kroz istoriju Festa koji priprema Sandra Perović, a nagrada “Beogradski pobednik”, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, biće dodeljena našem reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Fest/Promo 

 

Najnovije