Harper's Bazaar Srbija

Recite nam šta volite da nosite i otkrićemo vam koje serije morate da gledate

Ako uživate u modi, trendovima, poznajete sva dizajnerska imena koja su izlagala na poslednjoj Nedelji mode u Parizu - rešite kviz i otkrijte šta je to što treba da gledate sledeće!

Živimo u vremenu hiperprodukcije serija, koje su poslednjih godina toliko kvalitetne, da su zasenile sav televizijski sadržaj. Popularne širom sveta, serije su počele da diktiraju lifestyle trendove. Gledamo ih kad želimo inspiraciju za putovanja, kad hoćemo da naučimo nešto novo, da se informišemo, zabavimo ili – uživamo u modnim kreacijama.

Najbolji stilisti i dizajneri na planeti uveliko učestvuju u kreiranju autfita televizijskih junaka, da slobodno možemo da kažemo – serije su nove modne piste. Možda je sve počelo “Seksom i gradom“, koji je promenio percepciju žena o tome šta je uopšte moda, pa smo postale hrabrije u kombinovanju fashion stilova, odeće, u izražavanju našeg karaktera garderobom.


“Euforija”

Carrie Bradshaw prva je fiktivna infuenserka, koja je utrla put junakinjama iz serije “Tračara”, Blair i Sereni, ali i najboljim drugaricama Jules i Rue iz “Euforije”. Gledaoci se poistovećuju sa junacima iz omiljenih serija, što najčešće rade preko odeće, pa ako ste zaljubljenik u modu ili jednostavno želite program koji obiluje fensi hotelima, prelepim gradovima, luksuznim automobilima, instagramičnim scenama iz života na visokoj nozi – rešite kviz i otkrijte šta treba da gledate na HBO Max platformi  koja je početkom marta stigla u Srbiju. U pitanju je streaming servis koji garantuje još više zabave i uživanja u Warner Bros., HBO, DC, Cartoon Network i Max Original produkcijama, sa srpskim titlovima, koje možete da pratite sa još više uređaja i profila.

Modni & TV Kviz:

Najdragocenija stvar koju posedujete?

A) Dizajnerski komad odeće

B) Nasleđen džemper od kašmira

C) Duks iz srednje

D) Starke

Idete na elegantnu zabavu svoje firme, kako ćete se obući?

A) Nosite kombinaciju koju ste “skinuli” iz modnog magazina

B) Zavodljivo

C) U skladu sa dress-codom na pozivnici

D) Pozajmili ste malu crnu haljinu od drugarice 

Stil koje junakinje iz serije “Seks i Grad” vam se najviše dopada?

A) Keri

B) Samanta

C) Šarlot

D) Miranda

Dobili ste povišicu, na šta je trošite?

A) Još jedne cipele, kao da nemate već 40 pari u ormaru

B) Odlazite u vintage shop i kupujete sat koji dugo merkate

C) Košulju na sniženju

D) Proleće je stiglo, potrebne su vam nove patike

Kako se oblačite za posao u kancelariji?

A) Uvek po poslednjoj modi

B) Kao šefica, iako nisam na toj poziciji (Fake It Till You Make It)

C) Šta god, samo da je udobno i čisto

D) Prvo što dohvatim ujutru

Street-style kog grada vam se najviše dopada?

A) Njujork – sve je po poslednjoj modi

B) Pariz – Parižanke su posebne i taaako šik

C) Milano – Italijanke su ikone stila

D) London – sve je urbano i avangardno

Volite “Euforiju” – stil koje junakinje vam se najviše sviđa?

A) Maddy i Cassie, one su tako seksi

B) Jules, ona je tako originalna.

C) Rue, preko dana je kežual, a kad ide na žurku obožava šljokice.

D) Kat – nosi ono što voli i ne zanima je kako izgleda

Kakav ste kupac?

A) Šoping vam je terapija, ne gledate cene

B) Kupujete u second-hand i vintage radnjama

C) U šoping idete samo kad su sniženja

D) U kupovinu odlazite samo kad morate, obično pred zimu i leto

Dečko vas vodi da gledate avanturistički film “Dina” u bioskopu, šta oblačite?

A) Dodam neki syber punk detalj

B) Sredim se lepše nego obično, ipak izlazim sa dečkom

C) U istoj sam odeći ceo dan

D) Interesuje me samo film, ni ne znam šta sam obukla

Kad izlazite u grad…

A) Visoke potpetice se podrazumevaju

B) Obuvate udobne, ali moderne ravne čizme

C) Obavezne su cipele sa nižom štiklom

D) Nosite patike ili cipele koje inače nosite na posao

Rešenja:

Najviše odgovora pod A:  Moda ti je sve

Toliko voliš modu da znaš da pobrojiš najbolje autfite Carrie Bradshaw u svim sezonama i šta je tačno na sebi imala Charlotte kad je upoznala Harry-ja Goldenblatta. Obožavala si modne izbore Serene van der Woodsen i Blair Waldorf, i šta god da gledaš, uvek obratiš pažnju na to šta nose likovi. S obzirom na to da si sigurno gledala “Seks i grad” i “Tračaru“, vreme je da pogledaš nastavke ovih serija, a to su “I tek tako…” i nova verzija “Tračare“. Ukoliko nisi gledala “Razvod“, znaj da je to prva serija koju je Sarah Jessica Parker snimila nakon “Seksa i grada“, a u kojoj je njena nova junakinja mnogo svedenija od Carrie, ali su joj autfiti uvek besprekorni. Za tebe je i “Ubiti Iv“, sa glavnom junakinjom koja je profesionalni ubica, ali su joj i autfiti ubitačni. Obavezno pogledaj “Komičare” o genijalnoj stand-up komičarki koja nosi šljokičaste sakoe, a ako uživaš u šljokicama i zanima te kako na modu gleda nova Gen Z generacija, za tebe je “Euforija“. Nove modne trendove otkrićeš i ako gledaš seriju “Nesigurna“, čiji glavni lik kroz modu izražava lične politilke stavove i odaje počast svom afričkom poreklu. Serije u kojoj moda nije u fokusu, ali će tvoje oštro oko primetiti stil glavnih junakinja jeste “Nevine laži“.  Sve navedene serije čekaju te na HBO Max platformi. 

Nova verzija “Tračare”

Najviše odgovora pod B: Pratiš trendove, ali na kraju nosiš ono u čemu se osećaš prijatno

Ti si baš kao junakinja serije “Slom“, koju igra zanosna Nicole Kidman. Ili glavni junaci serije “Normalni ljudi“, čiji stil je primer za to kako se karakter ispoljava kroz odeću. Za tebe su i “Naslednici“, da uvidiš šta treba da promeniš na svom stilu da bi te ljudi na poslu ozbiljnije shvatali, ali i “Stjuardesa“, o luckastoj stjuardesi koja nosi najlepše kežual komade, ali kad treba da izađe u grad, itekako ume da se sredi. Za tebe je i “Seksualni život studentkinja“, o četiri cimerke na američkom koledžu – kod svake od njih možeš pronaći autfit koji ti se sviđa, pošto nijedna ne robuje modi, ali se odlično oblači – u skladu sa svojom ličnošću. Dopale bi ti se i serije koje obrađuju epohu, a to su “Velika” (o ruskoj kraljici Katarini Velikoj sa fenomenalnom Elle Faning, modnom ikonom današnjice, u glavnoj ulozi), zatim “Pozlaćeno doba” sa raskošnim kostimima. Svideće ti se i ostvarenje o osnivanju prvog erotskog časopisa za žene, “Opasnice“, gde ćeš uživati u modi sedamdesetih godina i sigurno pronači autfite koje možeš i danas da nosiš. Isto je i sa ostvarenjem “Moja genijalna prijateljica“, gde možeš videti kako su oblačile Italijanke nakon II Svetskog rata, kao i šezdesetih i sedamdesetih godina, a osim toga uživati u čudnom prijateljstvu dve glavne junakinje, drske i borbene Lile i povučene Lenu. Sve ove nove, moderne, kao i stare kultne serije pronađi na HBO Max platformi. 

“Seksualni život studentkinja”

Najviše odgovora pod C: Važno ti je da nosiš udobne stvari, uklopiš boje i budeš uredna

Pomalo si kao “Mer iz Istauna” – težak karakter, ali dobra duša. S obzirom na to da je policajka, njoj je važno da ono što nosi bude udobno, ali će itekako znati da se obuče lepo za prvi dejt – ništa raskošno i upadljivo, već svedeno, pristojno, ali sa ukusom. Serije u kojima moda nije u fokusu, ali se itekako obraća pažnja na adekvatan kostim jesu “Igra prestola“, “Porodica Soprano“, “Hronike Tajms Skvera“, “Carstvo poroka” i “Mildred Pirs“. Tu je i “To smo što smo“, gde je moda u funkciji likova – pratimo ženu oficira koja se oblači muževnije, njenu suprugu koja nosi ženstvene haljine i mladog momka koji se oblači, farba i stavlja aksesoare u skladu sa svojom generacijom. Tu je i sukob dve kulture: klasična američka porodica dolazi u Italiju i život joj se menja iz korena. Različite generacije, različiti stilovi, modna neopterećenost, ali sve prija oku. Ako voliš tinejdžerske serije, ali nisi fan “Tračare“, pogledaj “Generaciju +“. Apsolutno ćeš uživati u “Belom lotosu” i “Mladom papi“,  koje možeš videti na HBO Max platformi. 

“Beli lotus”

Najviše odgovora pod D: Moda te apsolutno ne zanima

Uglavnom ni ne znaš šta sve poseduješ od odevnih komada, ujutru zgrabiš prvu stvar koja ti se nađe pri ruci i samo proveriš da li je čista. Ni boje ne uklapaš – nisi daltonista, ali nemaš urođen osećaj za to. Zbog mode nećeš trpeti ni sekund, ona toliko nije tvoja stvar, da te apsolutno ne zanima ni u serijama koje gledaš. U njima te zanima priča, kako se razvijaju likovi, da li je gluma dobra. Sigurno će ti se svideti “Na terapiji“, “Bez oduševljavanja, molim“, “Scene iz braka“. Ako voliš naučnu fantastiku pogledaj “Vučje vaspitanje“, “Ostavljeni“, “Godine i godine” “Frindž“, ali i detektivske serije kao što su “Pravi detektiv“, “Peri Mejson“, “Oz“, “Žica“. Komedije u kojima ćeš zauvek uživati su “Prijatelji” i “Štreberi“, ali i novija “Potpredsednica“. Probaj i serije “Oštri predmeti“, “Znam da je ovo istina“, “Industrija“, “Baštovani“, “Treći dan“, “Stanica jedanaest” –  sve to možeš već danas da bindžuješ na HBO Max streaming servisu. 

“Vučje vaspitanje”

Tekst: Promo 

Fotografije: HBO, Profimedia 

 

 

 

 

 

 

Najnovije