Harper's Bazaar Srbija

The Queen on Screen: Ovako je Elizabeta II prikazivana na velikom platnu

Ovo su filmovi o kraljici koje treba ponovo pogledati, iako je njena biografija raskošnija od svakog ostvarenja o njoj.

Od najranijih dana, život kraljice Elizabete II bio je bogat događajima — od abdikacije njenog ujaka i dešavanja za vreme Drugog svetskog rata do pokušaja atentata na nju 1981. Nije nikakvo čudo, dakle, da je mnogo različitih epizoda iz njene biografije dramatizovano na velikim i malim ekranima u protekle dve decenije. Tu su veličanstveni filmovi nagrađeni Oskarom, al ii ultra gledana Netflixova serija The Crown.

Juče je ceo svet pratio njenu sahranu, a danas, dok razmišljamo o njenoj zaostavštini, možda bi ponovo trebalo da pogledamo ovih šest filmskih i televizijskih ostvarenja.

Helen Mirren u filmu The Queen (Kraljica) iz 2006. 

Čelična Helen Miren igrala je kraljicu u situacijama kad je zaista trebalo da pokaže čeličnu volju – da se izbori sa smrću princeze Dajane i ustavnom krizom koja je zapretila nakon toga. Ovo je drama Stephena Frearsa, a možete je strimovati na HBO Maxu, Amazonu, Apple TV-u, čak je pronaći na youtubeu.

Freya Wilson u filmu The King’s Speech (Kraljev govor), 2010. 

Uz Colina Firtha koji je igrao Georgea VI i Helene Bonham Carter koji je tumačila kraljicu u poznijem, ozbiljnijem periodu života, tada mlađana Freya Wilson portretisala je Elisabethu II iz vremena kad je bila devojčica i gledala svog oca na prestolu. Osim zbog fenomenalne glueme i priče koju je izneo Clin Firth (za šta je nagrađen Oskarom), ovaj film treba gledati zbog strepnje u očima male Elizabethe (odnosno Freye), koja shvata šta će uloga kralja doneti, a šta oduzeti njenom ocu, i počinje da naslućuje šta će se od nje očekivati. 

Emma Thompson u epizodi Walking the Dogs, serija Playhouse Presents, 2012

Michael Fagan, razočarani slikar i dekorater provalio je 1982. u kraljičinu sobu. Savršeno ga je na malim ekranima prikazao Eddie Marsan, dok Elizabethu II igra Emma Thompson. Kritičari su pisali da izgleda poput sfinge dok mu nudi keks i sluša njegove žalbe, na kraju deleći sa njim svoja životna iskustva.

Sarah Gadon u A Royal Night Out, 2015

Izmišljeni prikaz večeri kada je princezi Elizabethi i njenoj sestri Margaret bilo dozvoljeno da se pridruže gomili ispred Bakingemske palate da proslave Dan V-E 1945. godine. To veče je blistava vožnja u kojoj glume Sarah Gadon i Bel Powley, koja pokazuje potpuno drugu stranu čelične vladarke – nju kao bezbrižnu tinejdžerku, koja još uvek nije opsednuta pritiscima uloge monarha.

Claire Foy u seriji The Crown (Kruna), 2016-17

Niko nije bolje uhvatio kraljičinu tihu snagu, žestoku inteligenciju i sumnje, žaljenje i strahove pažljivo sakrivene ispod njene nedokučive fasade od Claire Foy u epskom ostvarenju Petera Morgana.  Prve dve sezone prate njenu tranziciju od tek udate princeze u kolebljivu mladu kraljicu, dok priprema aranžmane za krunisanje, obilazi Komonvelt, prolazi kroz bezbrojne krize i ukršta koplja sa svima, od Winstona Churchila preko supruga princa Philipa (koga je igrao Matt Smith) do mlađe sestre Margaret (Vanessa Kirby).

Olivia Colman u seriji The Crown (Kruna), 2019-20

Foy je predala uzde neverovatnoj Oliviji Colman, u trećoj i četvrtoj sezoni serije Kruna, koja se bavi kraljičinim životom između 1964. do ranih devedesetih, što uključuje Aberfan katastrofu, sletanje Apola na Mesec, premijere Harolda Wilsona i Margaret Thatcher i raspad braka princeze Diane i princa Charlesa. Otporna i tvrdoglava, kraljica čuva tvrđavu, dok se sve raspada oko nje.  

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, YouTube 

 

 

Najnovije