Harper's Bazaar Srbija

Pod zvezdama: Narednih dana gledamo francuske filmove

Festival francuskog filma u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od 14. do 18. juna.

Film Pod zvezdama/Fotografija: Alessandro Clemenza 

Na ovogodišnjem petom, jubilarnom izdanju Festivala francuskog filma, koji se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od 14. do 18. juna, publika će imati priliku da pogleda najnovija kinematografska ostvarenja iz Francuske, od kojih su mnoga prikazana na nedavno završenom Filmskom festivalu u Kanu.

Projekcije će biti održane na Kosančićevom vencu, Silosima i na platou između Ušće poslovnih centara. Program Off: Rediteljke, posvećen francuskim autorkama, publika će moći da pogleda u mts Dvorani, dok će deo programa biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada i Vilingradu u Nišu.

U nastavku pročitajte nešto više o filmovima koje gledamo i na koje je ulaz slobodan. 

Vensan mora da umre/Vincent Doit Mourir (u režiji: Stéphana Castanga)

sreda, 14. jun – 21.00 – Kosančićev venac / Q&A sa rediteljem Stéphanom Castangom
četvrtak, 15. jun – 21.00 – Silosi Beograd / Q&A sa rediteljem Stéphanom Castangom

Vensan se preko noći našao na meti nepoznatih ljudi koji imaju nameru da ga ubiju. Njegov život kao jednog prosečnog neupadljivog čoveka je okrenut naglavačke i kako se situacija sve više otima kontroli, on je primoran da beži i napusti život kakav je vodio do tada. Film je prikazan u okviru Nedelje kritike ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala.

Salem (u režiji Jeana-Bernarda Marlina)

četvrtak, 15. jun – 21.00 – Kosančićev venac
nedelja, 18. jun – 21.00 – Ušće

Đibril je mladić sa Komorskih ostrva koji živi u problematičnom kraju u Marseju. On je član bande Skakavci, ali zaljubljen je u Kamilu, Romkinju koja pripada protivničkoj bandi, Cvrčcima. Kada Kamila zatrudni, Đibril insistira na abortusu kako bi izbegli rat između bandi, ali kada jedan od njegovih prijatelja biva ubijen, haos se više ne može izbeći. Istraumirani Đibril polako počinje da gubi razum. Ubeđen da je njegov kraj proklet, odlučuje da ipak zadrže dete po svaku cenu jer misli da je ona jedina koja može da ih spasi. Film je prikazan u selekciji Izvestan pogled ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala.

Pod zvezdama (u režiji Sebastijana Tilara)

četvrtak, 15. jun – 21.00 – Ušće
nedelja, 18. jun – 21.00 – Kosančićev venac

Peciva su Jazidova najveća strast još od kad je bio dete. Odrastao u sirotištima i hraniteljskim porodicama, mladić će učiniti sve kako bi ostvario svoj san: da radi sa najvećim majstorima peciva i postane najbolji u tom poslu.

Normalna (u režiji Olivijea Babine) 

petak, 16. jun – 21.00 – Kosančićev venac / Q&A sa rediteljem Olivijeom Babineom
subota, 17. jun – 21.00 – Ušće / Q&A sa rediteljem Olivijeom Babineom
nedelja, 18. jun – 21.00 – Silosi Beograd / Q&A sa rediteljem Olivijeom Babineom

Četrnaestogodišnja Luso je snalažljiva tinejdžerka koja se brine o svom ocu Vilijamu koji boluje od mulitple skleroze. Dok se Vilijam trudi da oraspoloži Lusi stalnim šalama i smicalicama, ona daje sve od sebe da bude dobra u školi dok uporedo radi u sendvičarnici i obavlja kućne poslove. Izlaz iz teške svakodnevice nalazi u svojoj bujnoj mašti i romanu koji piše. Međutim, kada im socijalna služba najavi kućnu posetu, Lusi i Vilijam smišljaju složen plan kako da ubede socijalne radnike da oni žive savršeno normalnim životom.

Kuća (u režiji Anise Bonfon) 

petak, 16. jun – 21.00 – Silosi Beograd

Ema želi da napiše knjigu o svetu seksualnih radnica i kako bi dobila materijal iz prve ruke, pronalazi posao u bordelu Kuća. Ona tamo otkriva kakve sve opasnosti ovaj posao nosi sa sobom, kao i osećanja otuđenosti i izolacije i teškoće u ostvarivanju romantičnih odnosa.

Velika kola (u režiji Filipa Garela) 

petak, 16. jun – 21.00 – Ušće

subota, 17. jun – 21.00 – Kosančićev venac

Dve sestre, brat, otac i baka izvode putujuću lutkarsku predstavu. Kada otac umre tokom jednog izvođenja, preostali članovi porodice se trude da održe sećanje na njega.

Toranj (u režiji Gijoma Niklua)

Subota, 17. jun – 21.00 – Silosi Beograd

Stanovnici jedne zgrade se bude jednog jutra i shvataju da su potpuno okruženi gustom maglom – čudnom materijom koja guta sve što pokuša da prođe kroz nju. Zarobljeni stanari pokušvaju da se organizuju, ali postepeno se predaju svojim primitivnim instinktima u borbi da prežive.

*Sve projekcije na otvorenom počinju u 21 čas, projekcije u Novom Sadu i Nišu počinju u 19 časova, dok će filmovi koji su na programu u mts Dvorani biti prikazani u 17 časova. Ulaz na projekcije je slobodan.

*U okviru OFF programa: Rediteljke publika će u mts Dvorani gledati filmove Zaljubljena Anais Šarlin Buržoa Take, Baš me briga Emanuel Mar i Žili Lekustr, Beskrajno leto Emili Osel i Plejlista autorke Nin Antiko.

Tekst: M. Lučić 

Fotografije: Promo 

 

Najnovije