Harper's Bazaar Srbija

Šta šamar Willa Smitha na dodeli Oskara govori o njemu, a šta o svima nama?

I kako Akademija, a kako kolege-glumci i svi ostali reaguju na incident koji se dogodio na 94. dodeli Oskara.

Jedan incident na ovogodišnjoj dodeli Oskara (svi znamo koji), uspeo je da zaseni celu dodelu, sve nagrade, pa i onu najveću, a koju je za najboljeg glumca osvojio sam akter incidenta, glumac Will Smith. Scena kada ustaje sa svog mesta, odlazi do bine i lupa šamar komičaru Chrisu Rocku zbog toga što je “uvredio” njegovu ženu, glumicu Jadu Pinkett Smith, ostavila je bez teksta sve prisutne sali Dolbi teatra u Los Anđelesu, ali i one koji su manifestaciju pratili na televiziji. Samo nekoliko minuta kasnije, događaj postaje predmet šala na internetu i pokreće bezbroj rasprava u medijima i na društvenim mrežama o tome treba li Will da se kazni za svoje ponašanje, a Chris nagradi za dostojanstveno držanje ili je, ipak, komičar dobio šta je zaslužio jer je ispričao neslanu šalu o ženi koja pati od alopecije? Svakako, Will, iako je uputio javno izvinjenje Chrisu i Akademiji, mogao bi da oseti ozbiljne posledice i umesto najvećeg pobednika na ovogodišnjoj dodeli nagrada Američke filmske akademije, postane najveći gubitnik u istoriji Oskara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Smith (@willsmith)

Američka filmska akademija koja organizuje dodelu, saopštila je da je, u skladu sa pravilnikom, otvorila istragu u vezi sa incidentom. Inače, kršenja pravilnika mogu da rezultiraju suspenzijom ili izbacivanjem sa Akademije, oduzimanjem nagrade ili suspenzijom za buduća priznanja, a tim povodom oglasila se Whoopi Goldberg, Oskarovka i članica Akademije, koja je izjavila da je svesna da je Will preterao, ali da iza toga sigurno stoji mnogo stvari za koje mi ne znamo.

– Razumem, ne ponašamo se svi isto pod pritiskom. Will je pukao. Ponekad dođete do tačke kad ne možete da se kontrolišete I ponašate se loše, i sama sam bila u sličnoj situaciji, opravdala je Willovo ponašanje Woopy koja smatra da Akademija sigurno neće oduzeti zlatnu statuetu, koju je odbio za glavnu ulogu u filmu King Richard, glumcu, ali da će ga sigurno kazniti na neki način.  

– Nećemo mu oduzeti Oskara. Biće posledica, sigurna sam, ali oduzimanje nagrade, ne, posebno nakon što je Chris rekao da neće da ga tuži.

Slično kao i Woopy, misli i Lenard McKelvey, radio-voditelju emisije The Breakfast Club, kome Will izgleda kao neko ko se suočava sa nečim ozbiljnijim u životu, a sa čim mi nismo upoznati, pa je reagovao onako burno. Zanimljiv je i ugao psihološkinje Rev Dr Jacqui Lewis, koja je u intervjuu, koji je dala za BBC, navela jedan interesantan citat iz autobiografije Willa Smitha, a koji može da se poveže sa incidentom na dodeli. Naime, Smith je u svojoj autobiografiji opisao istoriju nasilja u svojoj porodici, gde je kao mali gledao oca kako tuče  majku, napisavši da se nakon jednog incidenta osećao kao kukavica jer nije reagovao.

– Bez obzira na to koliko sam uspešan, u glavi mi uvek pulsira osećaj da sam kukavica, piše u autobiografiji Smith, koji je Oskara posvetio majci, zbog čega se dodatno rasplakao prilikom preuzimanja. 

Lewisova kaže da se glumac u situaciji koja se dogodila sigurno nije poneo onako kako je želeo.

– On ne želi da bude čovek koji šamara nekoga, kao što je njegov otac radio, ali to se ipak dogodilo sinoć, navela je ona.

Napad Smitha na Crisa Rocka razbila je iluziju savršenstva koja često prati slavne ličnosti, smatra Lewis koja kaže da bismo ovaj trenutak morali da iskoristimo da preispitamo koliko je nasilje postalo uobičajeno u našoj kulturi.

Živimo u vremenu verbalnog, fizičkog, emocionalnog i teritorijalnog nasilja, koje se provlači i kroz humor i politički diskurs, kaže ona i dodaje: ”Chris Rock je takođe bio nasilan.  Sve je povezano, a da li želimo da nasilje bude odgovor na nasilje?”, pita se ona. 

Nasilje nije okej, uvreda nikad nije odgovor – kaže zvezda One Tree Hill ostvarenja, Sophia Bush. “Ovo je drugi put da Chris ismeva Jadu na pozornici Oskara, a večeras je preterao, prozivajući je zbog alopecije. Ismevati nekog zbog autoimune bolesti je pogrešno. Raditi to namerno je okrutno. Obojica su pogrešila sinoć, rekla je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbie (@nickiminaj)

Oglasila se i Nicki Minaj.

– Volim Chrisa Rocka. Ne verujem da bi napravio šalu o Jadi, a da je znao za njenu bolest, napisala je pevačica, dodajući da je sigurno teško živeti sa alopecijom i da razume da je Will, kao pravi muškarac, samo želeo da stane u odbranu svoje žene.

Sličnog mišljenja bila je i glumica Tiffany Haddish, koja je glumila sa Jadom u Girls Trip:”Kao žena, koja nije zaštićena, čujem da neki muškarac kaže – ne uzimaj ime moje žene u usta, ostavi moju ženu na miru, nekom drugom muškarcu, pomislim da tako muž treba da se ponaša. Suprug treba da vas zaštiti, zar ne?”, izjavila je za magazine People i dodala: – Willove reči mi znače  sve na svetu i možda se ostatku sveta ne dopada kako je sve na kraju ispalo, ali ja mislim da je to bila najlepša stvar koju sam videla jer mi je ulila veru da i dalje ima muškaraca koji vole i brinu za svoje žene, svoje supruge.

Nešto slično, samo mnogo jasnije, tvitovao je Willov sin, Jaden Smith. “Tako mi to radimo”, napisao je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jaden Smith (@c.syresmith)

Ali, bilo je I onih koji su najstrožije osudili Willov postupak. U naknadno izbrisanom tvitu, Jude Apatow bio je krajnje kritičan prema Willovom postupku napisavši da je glumac isto tako mogao da puca u Rocka, da je mogao da ga ubije zbog šale, dodajući i ovo: “Porodica Smith je tokom cele karijere, godinama, bila na meti šala. Čuli su million šala o sebi u poslednje tri decenije. Nisu neki brucoši u Holivudu i u komediji. Will nije smeo onako da reaguje, jednostavno, poludeo je”, napisao je Jude, a sličnog mišljenja bio je njegov kolega reditelj Rob Reiner, kao i glumica Mia Farrow.

– Bila je to samo šala. Videti jednu od najvećih holivudskih zvezda kako prilazi bini da udari komičara zbog nesrećne šale o obrijanoj glavi njegove predivne žene? Svako ko je okej sa tim verovatno nikada nije bio na udaru nekog moćnijeg od sebe. A decu savetujemo da upotrebljavaju reči umesto sile”, napisala je Mia.

Sličnog mišljenja su i profesionalni komičari.

– Da vam kažem nešto, veoma je loše popeti se na binu i fizički nasrnuti na Komičara, napisala je Kathy Griffin i dodala: “Sad svi mi treba da brinemo o tome da li će se neko, na nekom od naših nastupa u klubu ili pozorištu, prema nama ponašati kao Will prema Chrisu”, dok je Jodie Turner-Smith otkrila da je nakon onog što je upravo videla na televiziji osetila transfer blama.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije