Harper's Bazaar Srbija

Michelle Pfeiffer kao Betty Ford u novoj hit seriji: Ženska strana priče o životu u Beloj kući

Tri velike holivudske glumice kao tri najvažnije prve dame u ostvarenju "Prve dame".

Tri velika holivudska imena, Viola Davis, Michelle Pfeiffer i Gillian Anderson su Michelle Obama, Betty Ford i Eleanor Roosevelt, odnosno u seriji “Prve dame” tumače supruge poznatih američkih predsednika Baracka Obame, Geralda Forda i Franklina Delanoa Roosevelta i sa ženske strane prikazuju kako izgleda život u Beloj kući. “Za četiri godine ne želim da se osvrnem nazad i zapitam se u šta sam se to pretvorila živeći u Beloj kući“, tom rečenicom, koju izgovara Viola, započinje prva najava jedne od najiščekivanije TV serije. “Prve dame​” na male ekrane stižu 17.aprila na kanalu Showtime. Viola je Michelle Obama, Michelle Pfeiffer je Betty Ford, a Andersonova je Roosevelt. Svaka od njih je na svoj način u svom vremenu inicirala i u društveni fokus stavila važnost borbe za ženska prava, pa ćemo u seriji gledati presek najvažnijih događaja koji su obeležili prošli i početak 21. veka. 

Eleanor Roosevelt (1884 – 1962) je bila je najdugovečnija američka prva dama u Beloj kući, gde je provela više od dvanaest godina, sve do smrti supruga, 32. američkog predsednika Franklina D. Roosevelta. Kao prva dama je podržavala pokrete za građanske slobode i prava Afroamerikanaca, a za vreme Drugog svetskog rata predsedavala je Komitetom za civilnu zaštitu, a kasnije ostala izuzetno aktivna, i nakon smrti muža, sa kojim je provela u braku 40 godina.

Američki predsednik Gerald Ford je drugi suprug Elizabeth Anne Ford, odnosno Betty Ford  (1918 – 2011), a par se venčao nakon njenog razvoda od Williama G. Warrena, njene mladalačke ljubavi, od koga se razvela. Kao majka nikada nije fizički kaznila nijedno do svoje četvoro dece, a otvoreno je govorila o dobrobiti psihijatrije, zalagala se za ženska prava i bila pokroviteljica organizacija za lečenje i prevenciju raka dojke, bolesti zbog koje se podvrgla mastektomiji. Poznata je i kao mecena brojnih umetnica, a javno je podržavala pravo žena na abortus.

Pravnica Michelle Obama (58) je u svoja dva mandata kao prva dama Sjedinjenih Američkih Država podržavala prava LGBT zajednice, pravo dece na zdravu ishranu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, organizovala je pomoć i podršku najugroženijim grupama poput beskućnika i korisnika javnih kuhinja. Trenutno je fokusirana na upis američkih građana s pravom glasa u popis birača, u želji da do kraja godine poveća njihov broj na milion. 

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Profimedia

Najnovije