Harper's Bazaar Srbija

Vikend agenda: Ove subote i nedelje gledamo filmove

Počela je Slobodna zona, a tu su i premijere.

Miholjsko leto i dalje traje, pa ako vas lepo vreme izvedene napolje, prošetajte na neku gradsku izložbu – Oktobarski salon i dalje traje. Večernje časove ostavite za neki film, počela je 18. Slobodna zona, koja se ovog puta održava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Otvorena je filmom Trougao tuge, koji obavezno treba da pogledate, a ceo program potražite na sajtu. 

Koncert

Subota, 5. oktobar , Artan Lili, Dom omladine

Beogradski pop rok bend u subotu 5. Novembra, koncertom u Domu omladine, u Sali Amerikana, obeležava 10 godina postojanja.

– Pravi je trenutak da adekvatno obeležimo naš mali jubilej koncertom u Domu omladine Beograda, na mestu koje za grupu ima poseban značaj.  Dakle, spremite se za audio-vizuelnu poslasticu kakvu dugo nismo izveli – izjavili su članovi benda euforično najavljujući nastup.

Grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala – bas i vokal, Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara. Singlovima su tokom godina zauzimali prva mesta svih relevantnih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu.

Predstava

Yankee Rose, Beogradsko dramsko pozorište, Mala scena Pepi Laković, u 20 časova 

U režiji Miloša Lolića, po tekstu Slobodana Obradovića, drama mjuzikl Yankee Rose, inspirisana je istoimenom rok pesmom Davida Lee Rotha, koja se nalazi na albumu Eat ‘Em and Smile (1986). Pored Danice igraju još i Iva Ilinčić, Milan Čučilović, Luka Grbić, Ivan Zablaćanski, Amar Ćorović, Dimitrije Cincar – Kostić i drugi.

“Sevnule su dve munje. Izašla sam na terasu. Ešarpa mi se zaviorila na vetru. Dok su se kule jedna za drugom rušile izgledala sam kao iz Gospodara prstenova. Stejt dipartment, stub srama, užas, haos, razna tumačenja – kako se spustiti na dno nacionalne svesti? Posle šoka treba razmišljati o suštini. Teško mi je da objasnim šta osećam. Svaki put kad pokušam da osećam, mozak hoće da mi eksplodira. Fantastično. Potresno. Najveće. Istorijsko. Dajte dve boce Šatone di pap, on je plemenit i pun karaktera! Konačno, pakao – to su drugi.” (odlomak iz teksta Yankee Rose). 

Filmovi

Pozovi Džejn

Premijerno prikazan na Sandensu, a potom nominovan za Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinaleu, film Pozovi DŽejn predstavljha živopisan prikaz osnaživanja žena šezdesetih godina u Americi. Drama je inspirisana stvarnim događajima, sa Sigourney Weaver, Elizabeth Banks i Kate Mara u glavnim ulogama. Priča prati priču o Džoji, udatoj domaćici koja kontaktira tajnu nelegalnu organizaciju žea kako bi joj pomogle da prekine trudnoću koja joj iz zdravstvenih razloga predstavlja opasnost po život.

Slobodna zona

Projekcijom filma Trougao tuge, započeo je 18. Filmski festival Slobodna zona, u mts Dvorani, a  svečano ga je proglasio otvorenim hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić, jedna od zvezda filma  prikazanog na otvaranju. Ovogodišnji program broji više od 70 igranih i dokumentarnih filmova, a prateći program Kompas Slobodne zone, koji podstiče debate o temama pokrenutim u pojedinim ostvarenjima, ove godine održava se u Novom Sadu. Slobodna zona održava se do 8. novembra u bioskopima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, a za publiku iz Srbije na platformi KinoKauch biće dostupan deo filmova od 9. do 23. novembra. Neki od filmova koje ne treba da propustite na ovoj Slobodnoj zoni su Trougao tuge Rubena Ostlunda, Armageddon Time sa Anthonyjem Hopkinsom, She Said Marije Schrader, Corsage Marie Kreutzer, Ljubav, nemačke marke i smrt Cema Kaya.

Knjiga

Čedo apokalipse, Virginie Despentes

Dve privatne detektivke, tunjava i cinična Lusi i energična i bezobzirna Hijena, tragaju za Valentin, nestalom problematičnom tinejdžerkom iz imućne porodice koja beži iz škole, opija se i ima seksualne odnose s nepoznatima. Tokom potrage koja ih vodi od Pariza do Barselone, njih dve otkrivaju mučne detalje iz devojčinog života i shvataju da ništa nije onakvo kakvim se na prvi pogled čini. U ovoj pank verziji detektivskog noara, Despentes kroz kombinaciju društvenog komentara, ljubavne priče i trilera disecira (francusko) savremeno društvo. Seksualne slobode, politika, rasizam i nasilje nalaze se pod pronicljivim pogledom kontroverzne feminističke autorke poznate po romanu Kresni me i trilogiji Vernon Trodon. Vešto koristeći sporedne likove, Despentes vokalizuje česte predrasude o ženama i njihovoj seksualnosti, o mladima i njihovoj samoživosti, i o manjinama i njihovoj nemogućnosti asimilacije. Eksplicitan i brutalan, Čedo apokalipse je provokativan odraz savremenog društva u uveličavajućem ogledalu, triler s neočekivanim obrtom koji oslikava mračnu stranu urbanog podzemlja i razobličava licemerje srednje klase.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Teskt: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram, YouTube 

Najnovije