Harper's Bazaar Srbija

Predlažemo vam kuda za vikend

Otkrivamo šta da gledate, slušate i obiđete ove subote i nedelje.

Počeo je jun, leto je iza ćoška i verujemo da sve više uživate u vikendima, posebno onim koje provodite van grada. Ako želite dobru energiju i raspoloženje, još u petak veče zaputite se u Novi Sad, na Green Love festival, a onda ostanite tamo i u subotu, pa na Novosadskom sajmu posetite koncert Eda Maajke, koji je, kako sam kaže, svuda rado viđen. Ukoliko ostajete u Beogradu, posetite neku od mnogobrojnih izložbi, a mi vam predlažemo dve: “ENTR’ACTE: Između činova života”, Lal Batman u Bioskopu Balkan, i Crucio” Darje Bajagić u Galeriji Novembar. Ako ste ljubitelj fudbala, onda se sigurno sećate Svetskog prvenstva i finala u Moskvi 2018, a ako želite da vidite neku drugu, smešniju i luđu stranu ovog događaja, možete prošetati do bioskopa i pogledati film Divljaci. Tu je još jedan film sa fudbalskom tematikom, domaći Ne igraj na Engleze, nastao po istoimenoj predstavi koja se igrala u Beogradskom dramskom pozorištu. 

Film

Divljaci

Upoznajte Divljake! Akciona komedija sa sjajnom glumačkom ekipom vraća nas u leto 2018. godine, na Svetsko prvenstvo u fudbalu, u susret finalu u Moskvi, u hrvatskim gradovima vlada opšte “ludilo”, koje je ponelo i naše glavne junake. Zolja (Alen Liverić), Jasmin (Branko Janković) i Mali (Borko Perić) rešavaju da opljačkaju malu radnju da bi nabavili novac za put u Rusiju. Bežeći od policije prelaze granicu s Bosnom i Hercegovinom i zalutaju u šumi gde ih čeka iznenađenje. Ako ste pomislili da planirana mala pljačka može da prođe ispod radara, varate se. Mnogo nepredviđenih stvari će im se usput dogoditi. Film je premijerno prikazan 1. juna, a na redovnom bioskopskom repertoaru je od juče. Režirao ga je Dario Lonjak, a osim Alena, Branka i Borka Perića u podeli su Dejan Aćimović, Slavko Sobin, Maja Jurić, Mijo Jurišić, Nerman Mahmutović, Emir Hadžihafizbegović.

Čovek koji je prodao svoju kožu, DKC, 20 časova

U filmu Kotera Bena Hanija, glavne uloge tumače Jaija Mahajni, Dea Lian i Monika Beluči. U fokusu radnje je Sam Ali, mlad, osećajan i impulsivan Sirijac, koji je napustio svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. Da bi mogao da putuje u Evropu i živi sa ljubavlju svog života, prihvata da mu leđa tetovira jedan savremeni umetnik. Pretvarajući sopstveno telo u prestižno umetničko delo, Sam će shvatiti da njegova odluka zapravo može značiti sve samo ne slobodu. Ovaj film je na Filmskom festivalu u Veneciji nagrađen priznanjem za najboljeg glumca (Jaija Mahajni) u programu “Horizonti”, a na festivalu u El Guni za najbolji arapski film, te u Stokholmu za najbolji scenario.

Izložbe

 “ENTR’ACTE: Između činova života”, Lal Batman u Bioskopu Balkan

Prva samostalna međunarodna izložba umetnice Lal Batman koja dolazi iz Istanbula, pod nazivom “ENTR’ACTE: Između činova života” otvara se 4. juna u 19 časova u Bioskopu Balkan, u produkciji Fondacije Saša Marčeta.

Izložba objedinjuje umetničke radove Lal Batman: slike, video rad specifičan za lokaciju i umetničke instalacije, kao i rezultate jednogodišnjeg sociološkog istraživanja koje je sprovela kustoskinja izložbe, Ebru Jetiskin. Izložba, smeštena u istorijski ambijent zgrade Bioskopa Balkan, podignutog na mestu nekadašnjeg hana i značajnog po brojnim događajima koji su sledili — poput prikazivanja prve filmske projekcije — uvodi duh prostora u jednu posve dramaturšku i kinematografsku postavku. Izložba ispituje odnose socijalnih interakcija u društvu spektakla koje se, između ostalog, razvijao i sa operom i bioskopom, i razmatra aktuelne probleme kulture spektakla, koja je prerasla u šund i postala gotovo „prirodna pojava“ savremenog urbanog života. Izložba će biti otvorena do 4. jula.

Autor fotografije: Marina Bugarčić 

Crucio, Darja Bajagić, Galerija Novembar

Domaća publika je imala priliku da radove umetnice vidi na Oktobarskom salonu 2018, a sada su prvi put predstavljeni u Srbiji u okviru samostalne izložbe, budući da Darja živi u SAD-u i izlaže prevashodno u evropskim i američkim galerijama i muzejima. U Novembar galeriji predstavljeni su njeni najnoviji radovi, platna nastala 2022, koji istražuju teme dualnosti, žrtvovanja i transfiguracije kroz mutirane fragmente ličnih fotografija i binarnih teoloških simbola. Radovi su izrađeni u različitim tehnikama – UV štampa, akril, sprej, grafit, ulje i čelik.

Radno vreme galerije: svakog radnog dana sem ponedeljka od 12 do 20 sati, subotom od 10 do 18  i nedeljom od 10 do 14. Izložba je otvorena do 26. juna.

Pozorište

50. izvođenje predstave “Knjiga o Milutinu”, Zvezdara teatar, 4. Jun 20 časova

Za nešto više od pola godine od premijernog izvođenja, monodrama “Knjiga o Milutinu” izvedena je čak 49 puta na sceni Zvezdara teatra, kao i na gostovanjima po zemlji i regionu. Nenad Jezdić će se kao Milutin Ostojić pokloniti publici jubilarni, pedeseti put na Novoj sceni teatra pod zvezdama. Nastao uz rediteljsku pomoć Egona Savina, ovaj “duhovni i materijalni testament”, kako ga je opisao Nenad Jezdić, obišao je publiku u Valjevu, Čačku, Aranđelovcu, Svilajncu, Pančevu, Novom Sadu, a stigao je čak do Slovenije.

Komad je nastao po knjizi Danka Popovića, Knjiga o Milutinu, koja se smatra najčitanijom knjigom posleratne srpske književnosti. Direktor Zvezdara teatra, pisac i reditelj Dušan Kovačević je ovu monodramu opisao kao “neverovatno uzbudljivu, opominjuću, tragičnu, potresnu i katarzičnu priču o događajima koji ne smeju da se ponove”. Nakon jubilarnog izvođenja, predstava će se naći na repertoaru 11, 16. i 19. juna.

Autor fotografije: Nikola Vukelić

Koncert

Edo Maajka, Novosadski sajam, 4. jun

Jedan od najboljih repera u regionu pravi koncert u Novom Sadu, povodom  jubilarnog dvadesetog rođendana svog debi albuma Slušaj mater, koji je pomerio granice balkanskog repa i zadao nove standarde. Slušaj mater je doživeo remaster u novom obliku, a na koncertu će osim pomenutog albuma biti izvedeni i njegovi najveći hitovi iz karijere duge više od dvadeset godina.

Knjiga

Padre, idiote!

Nova knjiga Žarka Lauševića Padre, idiote! u izdanju beogradske Hipatie, pred čitaocima je. Poznati glumac nastavlja svoje dnevničke beleške koje počinju u trenutku kada izlazi iz zatvora u kome je proveo četiri godine i sedam meseci. Ponovo na slobodi  i novi život u Beogradu – sa suprugom Anitom, kojoj je knjiga posvećena, sa decom, porodicom… “Ti prvi dani, nedelje van zatvorskih zidina, spuških, zabeleskih, ili onih najsumornijih, u Centralnom zatvoru, mogli bi da stanu u jedan jedini Arsenov stih –  Kao poslije bolesti, opet učim jesti, hodati“, zapisuje Laušević. Pored najbližih,  porodice,  zvaničnika i službenih lica,  ovom knjigom defiluju i drugi junaci, prijatelji i kolege. Pre svih, njegova draga prijateljica, glumica Cvijeta Mesić u čijoj kući nalazi prvo utočište po izlasku iz zatvora i dolasku u Beograd. Tu je i pouzdani Dragan Gaga Nikolić, kome ispisuje  odu o prijateljstvu, koji mu je bio “čuvar, terapeut, brat, učitelj, otac”. Dirljiv je lik  Ljube Dapčevića, zabavno je kada se sastaje sa Batom Živojinovićem, zanimljiv je njegov dijalog sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Fotografija: Ivan Live Production 

Među junacima  ove Lauševićeve ispovedne proze su i Vuk i Danica Drašković, Veselin Bošković,  Milena Dravić, Zdravko Šotra, vladika Filaret, Siniša Kovačević, Slavko Štimac, Aleksandar Berček, Davorin Popović, Zdravko Čolić, Mirza Delibašić, Dragan Malešević Tapi, đakon Nenad Ilić, Sergej Trifunović, Željko Džek Dimić, Vlada Jevtović, Vesna Trivalić, Voja Brajović. Na  235 stranica pisac Žarko Laušević  osvaja čitaoce pre svega emocijama i humorom. I svojim  precizno nijansiranim, a opet tako lapidarnim opaskama o svetu koji se “mnogo promenio od kada sam iz njega izašao.”

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Shutterstock, Promo 

 

 

 

 

Najnovije