Harper's Bazaar Srbija

Bioskop, pozorište, galerija: Kuda ovog vikenda?

Šta da gledate u bioskopu, pozorištu, koje galerije i muzeje da posetite ove subote i nedelje.

Pred nama je još jedan vikend, a ako niste isplanirali slobodne aktivnosti, vreme je da to uradite sada. Ako želite da odmorite od naporne radne nedelje, opustite se kod kuće uz neke novitete na Netflixu. Konačno je stigla dokumentarna serija “Bad Vegan: Fame. Freud. Fugitives”, koja će, predviđaju, po popularnosti i bizarnosti prešišati kultne “Tiger King” i “Tinder Swindler”. Ovog puta obrađen je jedan od najvećih skandala u Njujorku, gde u četiri jednočasovne epizode pratimo slučaj Sarme Melngailis, vlasnice restorana “Pure food & Wine”. Sarma je osvojila “grad koji nikad ne spava” veganskom, sirovom hranom i godinama je njen objekat bio mesto gde je dolazila elita. Ali, ova priča je ispod površine mnogo drugačija – u nju biva upleten čak i jedan pas, koga je njegova neobična vlasnica htela da učini besmrtnim. Zabava je zagarantovana, iako ćete imati mnogo “da li je moguće” pitanja.

Vikend pasa 

Za razliku od Netflixovog serijala “Bad Vegan”, mnogo lepše druženje sa psima imaćete za vreme “Dog Weekend-a”, manifestacije koja traje do 20. marta u Ada Mall-u. Svi ljubitelji pasa dobiće jedinstvenu priliku da uživaju u posebnom događaju, čiji je samo malecni, a opet najvažniji deo, udomljavanje napuštenih pasa i druženje sa službenim psima. Sve to organizovano je u susret specijalnoj projekciji filma “Pas”, u bioskopu CineStar 4DX (u Ada Mall-u). Tu je i digitalna izložba pasa, prilika da se upoznate sa službenim psima i njihovim vodičima, kao i da dobijete sve informacije oko mogućnosti udomljavanja napuštenih pasa i načinima da pomognete volonterskim udruženjima koja vode brigu o životinjama, a kojima je potrebna pomoć za hranu, smeštaj i veterinarske usluge. Pored druženja, tu su i vredni pokloni – paketići hrane, časopis o psima, vaučeri za ulepšavanje ljubimaca i njihovo fotografisanje. 

Bioskop 

Pas

U pitanju je komedija u kojoj glavnu ulogu ima Channing Tatum, koji se u ovom ostvarenju potpisuje i kao koreditelj. Pored njega, u filmu se pojavljuje i simpatični belgijski ovčar. Film govori o bivšem vojnom rendžeru Brigsu kome je dodeljeno da se brine o vojno obučenom psu palog vojnika. Njegova misija je da transportuje psa na drugi kraj zemlje, kako bi prisustvovali sahrani. Njihovo putovanje nateralo ih je na jedan poseban zajednički život kome definitivno ne ide u prilog neobično ponašanje “dlakavog demona” koji je izazvao nekoliko neverovatnih situacija. To dovodi Brigsa do krajnjih granica, ali ga i tera da preispita sebe i novi odnos sa svojim psećim saputnikom.

Povezi me, DKC Beograd 

Režija: Ryûsuke Hamaguchi
Uloge: Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Masaki Okada, Reika Kirishima, Park Yurim…

Pozorišni reditelj i glumac Jusuke Kafuku srećno je oženjen scenaristkinjom Oto. Kada Oto iznenada umre, ostavlja iza sebe neizrečenu tajnu. Dve godine kasnije, Kafuku još uvek nije uspeo da prevaziđe gubitak supruge. Nakon što dobije ponudu da režira predstavu na festivalu, odlazi u Hirošimu. Tamo upoznaje Misaki, povučenu ženu koja mu je dodeljena kao šofer. Tokom vremena koje provode zajedno, Kafuku se polako suočava sa misterijom o svojoj supruzi. Film “Povezi me”, nastao prema istoimenoj Murakamijevoj pripoveci iz zbrike “Muškarci bez žene”, izraziti je favorit za Oskara za najbolji strani film, a nominovan je u kategorijama za najbolji film, režiju i adaptirani scenario. Na festivalu u Kanu prošle godine nagrađen je za scenario, a zatim je osvojio Zlatni globus i BAFTA nagradu za najbolji strani film. Može da se pogleda u DKC-u do 23. marta, od 17 časova.

Hitna pomoć

Kao i svi filmovi Michaela Bay-a, “Hitna pomoć” treba da se pogleda u bisokopu. Triler u kome glavnu ulogu ima Jake Gyllenhaal, odvešće vas na neverovatno putovanje ulicama Los Anđelesa, koje postaju mesto za vratolomije i impresivno brze akcione scene. Glavni junak je veteran Vil koji, očajan u pokušaju da nađe novac za pokrivanje bolničkih računa svoje supruge, traži pomoć od osobe za koju zna da ne bi trebalo da zove, a u pitanju je njegov usvojeni brat Deni, harizmatični kriminalac koji mu umesto pomoći nudi učešće u najvećoj pljački banke u istoriji Los Anđelesa, za 32 miliona dolara. Pošto je život njegove žene u pitanju, Vil ne može da kaže ne.

Izložbe

Galerija Novembar, “Zujanje materije” Đorđa Stanojevića
Izložba obuhvata nedavno nastale slike iz likovnog opusa umetnika, kojeg je publika do sada prepoznavala pre svega po njegovom povezivanju umetnosti sa prirodom. Đorđe Stanojević intenzivno se bavi slikarstvom pomoću prirode: u njoj, njom i uz njenu pomoć. Izloženi deo nadovezuje se na prethodna istraživanja umetnika u kojima se interes za povezanost energije i materije nalazi u srži umetničkih radova. Istraživanje mikro i makro kosmosa prirode i njenih formi, procesualnosti prirodnih tokova, nastajanja i nestajanja, temporalnosti fenomena i svih njegovih faza, kretanje i dinamika odnosa u živom svetu, lepota prirodnih promena i formi su u osnovi umetničkog interesovanja Đorđa Stanojevića. Izložba je otvorena do 17. Aprila, a publika će moći da je vidi svakog radnog dana sem ponedeljka, od 12 do 20 časova, subotom od 10 do 18 časova i nedeljom od 10 do 14h, na adresi Kursulina 22, na Vračaru u Beogradu.

Pozorište

Beogradski festival igre, Opera i teatar Madlenijanum

Predstava “Dete”, belgijska trupa “Peeping Tom”

Belgijska trupa Peeping Tom stiže na 19. Beogradski festival igre sa komadom “Dete”, čuvenog koreografskog dvojca Gabriele Carrizo i Francka Chartier-a . Za ovu predstavu, koja će se izvoditi 19. i 20. marta u Operi Madlenianum, trupa je izabrala i domaće igrače i glumce koji će biti deo izuzetnog pozorišnog doživljaja. Publika na sceni posmatra odveć odraslu devojku, koja vozi bicikl koji je premali za nju. Njena suknja je prekratka, a meso štrči iz šavova rukava i čarapa. Očigledna činjenica da je vreme detinjstva za nju odavno prošlo, njeno suočavanje sa okrženjem izuzetno je uznemiravajuće. Nakon komada “Otac” (2014) i “Majka” (2016), “Dete” (2019) je treći deo porodične trilogije koja proučava teme pamćenja, sećanja i tragičnog istraživanja veza. Guardian je napisao o predstavi: “Dete nije dečija predstava. Napustićete prostor sa željom da se prema deci ponašate ne samo pažljivo, već i oprezno”. 

Šta da čitate

Svako je sposoban za vezu, Stefanie Stahl

Ispunjena ljubavna veza nije stvar sreće već lične odluke, tvrdi u novoj knjizi “Svako je sposoban za vezu” Stefanie Stahl, autorka bestselera iz oblasti psihologije – “Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj“. Nemojte čekati da vam na vrata pokuca prava osoba ili da se vaš aktuelni partner promeni i iznenada ispuni sva vaša očekivanja. To se neće desiti. Nije bitno da li ste već u vezi ili samo razmišljate o tome – knjiga koju imate pred sobom pomoći će vam da shvatite koliko emocionalnost formirana u detinjstvu utiče na vaše sadašnje emocije i osetljivost, i koliko rad sa “unutrašnjim detetom” uspešno doprinosi ostvarenju odnosa sa voljenom osobom. Koji je recept za srećnu vezu? Odgovor je iznenađujuće jednostavan: pre svega, važno je ojačati samopoštovanje i pronaći ravnotežu između vezivanja za drugog i lične nezavisnosti.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Promo, YouTube, Instagram 

 

 

Najnovije