Harper's Bazaar Srbija

Posetite izložbu o velikanima srpskog graditeljstva

Izložba "Velikani srpskog graditeljstva - Od indžinirske škole do danas" povodom 175 godina postojanja Građevinskog fakulteta u Beogradu otvorena je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Čini mi se da smo uspeli da malo zagolicamo maštu i prikažemo na interesantan i dovitljiv način sve što se dešavalo na fakultetu u proteklih 175 godina – izjavila je autorka izložbe istoričarka umetnosti Jasmina Njegovan Popović na konferenciji za novinare u SANU.

Izložba koju Građevinski fakultet organizuje u saradnji sa SANU i Muzejom nauke i tehnike iz Beograda objedinjuje život i delo istorijskih ličnosti inženjerske struke koji su bili nosioci državničkih funkcija, kao Nikola Pašić, akademskih titula, nosioci društvenih i kulturnih promena, poput Milutina Milankovića.

Dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović da je ideja izložbe bila da se prikaže srpsko građevinarstvo od sredine 19. veka i da je poseban izazov bio da institucija kao što je taj fakultet napravi izložbu koja je reperezentativna i dostojna prostora SANU.
Prema njegovom mišljenju, izložba govori o ljudima koji su “imali viziju, inženjerski osećaj, veliko znanje i hrabrost da se upuste u grandiozne poduhvate i kada nije bilo savremenih građevinskih materijala, račnskih sredstava i modernih tehnologija građenja”.On je istakao da su mnoge od tih građevina u trenutku kada su završavanbe predstavljale rekordere u nekim oblastima, a i dan-danas su to zdanja kojima Beograd može da se ponosi.

Postavku čine štampani materijal, eksponati i kratak film, a izložba govori o počecima formiranja Indžinirske škole i istorijatu Fakulteta, zatim o životu i delu 24 članova SANU i drugih akademija, profesora Fakulteta i znamenitih inženjera, kao i o kapitalnim projektima Građevinskog fakulteta. Izložbu prati i dvojezični katalog.

– Pečat sa devizom ”Broj i mera moja vera” Emilijana Josimovića je najkraći pokazatelj čime su se rukovodili velikani srpskog graditeljstva koji su predstavljeni u ovoj postavci. Njihov rad, praćen inženjerskom filozofijom, pionirskim i vizionarskim poduhvatima činila je vera da stvaraju nešto za opšte dobro, što će ostati budućim generacijama – ocenila je autorka i istakla da je “građevinarstvo oblast koja je bila zastupljena od početaka obrazovanja u Srbiji i da je još tada bila prepoznata kao značajna grana”, dok je u postavku, pored štampanih materijala, “da ne bi bila monotona” uvrstila eksponate i merne instrumente iz Muzeja nauke i tehnike, makete mostova iz Građevinskog fakulteta, portrete i drugo. Interesantno je da među građevincima, matematičarima, arhitektima, geodetima, nema nijedne žene, napomenula je autorka i dodala da je to najverovatnije zato što je građevinarstvo bio u prošlosti „muški„ posao.

Predstavnica Muzeja nauke i tehnike Zora Atanacković je rekla da su iz njihove zbirke izloženi merni uređaji, od kojih neki imaju veliki, a neki malo manji značaj, međutim svi  izloženi eksponati “imaju veliku istorijsku i tehničku vrednost”.

Izložba traje do 03. maja tekuće godine.

Foto: Press, Shutterstock

 

 

Najnovije