Harper's Bazaar Srbija

Šta da gledate, slušate i posetite ovog vikenda

Tu su filmska avantura sa Sandrom Bullock, knjiga Zore Neale Hurston i predstava "Čudo u Šarganu".

Pred nama je bogat filmski vikend. Za subotu i nedelju najavljeno je kišovito vreme, sa nešto nižom temperaturom – idealno za odmaranje I ušuškavanje kod kuće. Ako ne izlazite, iščekirajte nove naslove na Netflixu (ako niste stigli tokom nedelje završite drugu sezonu serije Bridgerton, Bad Vegan ili Dnevnike Andyja Warholla). Tu je novi film, avantura Judda Apatowa, The Bubble, pa Trust No One: The Hunt for the Crypto King, ako volite ostvarenja o prevarantima i prave detektivske priče. Ako pak izlazite iz kuće, obavezno posetite bisokop – spisak filmova koji su počeli da se prikazuju početkom aprila prilično je dugačak. Od avantura, preko drama, komedija do dokumentarnih ostvarenja – ima naslova za svakog.

Filmovi

Izgubljeni grad (The Lost City)

U ovoj avanturi, romantičnom filmu i komediji reditelja Aarona Nee-a i Adama Nee-a, glavne uloge imaju Sandra Bullock, Daniel Radcliffe i Channing Tatum. Sandra tumači spisateljicu avanturističkih romana, koja je tokom cele karijere pisala o egzotičnim mestima na kojima se dešavaju razne zgode i nezgode zgodnom modelu sa naslovne strane (igra ga Tatum). Kada sa njim krene na promociju nove knjige, kidnapuje je ekscentrični milijarder, u nadi da će ga ona odvesti do blaga drevnog izgubljenog grada, a lepi model – avanturista Tatum sada kreće u realnu avanturu – da spase književnicu koja ga je stvorila. Iako priča zvuči kao bajka, zabava je zagarantovana.

Anet

Glavne uloge u ovoj drami (koja je prvi put kod nas bila prikazana na Festu) igraju Marion Cottilard, Adam Driver i Simon Helberg, a režirao ju je Leos Carax. Henri je stand-up komičar žestokog smisla za humor, a En je operska pevačica međunarodnog ugleda. Uvek u centru pažnje, oni čine savršen, zdrav, srećan i glamurozan par, Međutim, rođenje ćerkice Anet, misteriozne devojčice izuzetne subine, menja njihove živote iz korene, jer Anet poseduje iznenađujući dar. Pravi film za subotnje popodne u bioskopu.

Morbius

Evo jednog pravog bioskopskog hita, sa Jaredom Letom u glavnoj ulozi. U pitanju je jedan od Marvelovih najintrigantnijih, a u isto vreme najkompleksnijih likova, koji konaćno oživljava na velikom platnu. Američki glumac, u filmu Daniela Espinoze, igra doktora Morbiusa koji, usled retke krvne bolesti, a odlučan da spasi druge koji boluju od sličnog problema, pokušava veoma opasan eksperiment. Premda se isprva sve čini strahovito uspešnim, on sam se pretvara u sve mračniju figuru. Hoće li dobro nadvladati zlo ili će Morbius na kraju ipak da podlegne novim misterioznim porivima? 

Čekajući Handkea

Evo i jednog dugometražnog dokumentarca koji je premijeru imao na nedavno završenom, jubilarnom pedesetom Festu. Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, 2019. godine, vinar Srđan Petrović, iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji u kojoj je slavni pisac nekoliko puta boravio. Postavljanje ploće zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifoska akcija koja razotkriva svu dramu preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Film je režirao nagrađivani reditelj Goran Radovanović.  

Pozorište

Premijera predstave “Čudo u Šarganu”

JDP, Velika scena “Ljuba Tadić”, 2. april u 20 časova

(drugo izvođenje 3. aprila)

Kultni komad Ljubomira Simovića, koji je prvi put postavljen na scenu 1974. godine u režiji Mire Trailović, bavi se temama surovosti i patnje, kao i duboko usađenim uverenjem da je stradanje neminovno. Grupu moralno posrnulih likova koji su okupljeni u kafani Šargan, a izgubljeni na periferiji i grada i sveta, Simović upliće u gustu mrežu razapetu između prošlosti i budućnosti. Drama nam pruža priliku da shvatimo uzroke surovosti, ali i da se zapitamo da li je začarani krug patnje i potrebe da je nanosimo drugima, moguće prekinuti. Predstavu je režirao Jagoš Marković (ovo je treća predstava koju je uradio po komadu Ljubomira Simovića), a u njoj igraju Anita Mančić, Sanja Marković, Ljubomir Bandović, Nenad Jezdić, Marko Janketić, Miodrag-Miša Dragićević, Tamara Dragičević, Miloš Samolov, Boris Isaković, Jovana Belović, Nebojša Dugalić, Slobodan Tešić, Aleksej Bjelogrlić.

Čudo u Šarganu, Tamara Dragičević Fotografija: JDP/Nebojša Babić 

Izložbe

Galerija Eugster II Belgrade, Mother is a Bitch, Šejla Kamerić

Novu seriju fotografija sarajevska umetnica uradila je u saradnji sa Gorankom Matić i Bracom Nadeždićem. Izložbu prati tekst – razgovor umetnice sa berlinskom kustoskinjom Adrijanom Trankom. Njih dve pričale su o vešticama, seksu, samoodređenju, kolektivnoj radikalnoj mašti, domu, drogi, kapitalizmu. U duhu teme izložbe, ta konverzacija je zamišljena kao nekonvencionalni osvrt na mogući, nelinearni diskurs, kako i na samo vreme koje nije linearno, već ciklično. Delovi tog teksta pojaviće se na više platformi, praveći mreže i konekcije, otvarajući portale za sve koji požele i smeju kroz njih da prođu. Otvaranje izložbe je 2. aprila (od 17 do 20 časova), a otvorena je do 26. juna.

Šejla Kameric Portret II (Mother is a Bich), 2022 C-print fotografija 50x70cm

Galerija Doma omladine Beograda

Izložba “Promenljiv 7915086874”, Milan Kujundžić

Monohromni radovi na izložbi “Promenljiv 7915086874” prikazuju neprimetni uticaj sistemskih klasifikacija vladajućeg režima i eksploataciju ljudi. Oni svojom direktnošću provociraju posmatrača i ukazuju na slojeve nametnutih društvenih ideologija kroz koje diktatura, kao nevidljivi poredak demokratije, održava prividnu slobodu i postepeno uništava stubove društva kreirajući novi talas ljudske neravnopravnosti. U pitanju je diskriminacija pojedinca kao samostalnog bića sposobnog za razvijanje, napredak i doprinos zajednici, u vidu zanemarivanja i generalizacije njegovih potreba. Radovi variraju u različitim medijima, kao što su: video, instalacije, digitalne intervencije i objekti. Kujundžić nastoji da prikaže stanje današnjeg društva i da stvori jednu vrstu otpora prema problemima koje ova serija radova istražuje. Potreba za otporom postaje centralna perspektiva svakog rada. Izložba traje do 10. aprila, a radno vreme galerije je od utorka do subote (od 12 do 21 sat), nedeljom od 12 do 18. Galerija ne radi ponedeljkom.

Promenljiv 7915086874, MIlan Kujundžić 

Knjiga

Oči su im gledale u Boga, Zora Neale Hurston 

Roman “Oči su im gledale u Boga” Zore Neale Hurston dramatično je putovanje Džejni Kroford, koju potraga za identitetom vodi stazama na kojima će spoznati ljubav, iskusiti životne radosti i tuge i spokojna se vratiti sebi kao davno napuštenom domu. Kada je 1937. godine ovaj roman o ponositoj, nezavisnoj crnkinji objavljen, muškarci kritičari uglavnom su ga prikazali s omalovažavanjem. Kada je nakon skoro četiri decenije ponovo objavljen, ušao je u kanon afroameričke književnosti kao jedno od najbitnijih dela. Džejni je crnkinja koja ne mora da proživi život izgubljena u tugovanju, gorčini, strahu ili glupim romantičnim sanjarijama. Umesto toga je, prema sopstvenim rečima, ispunila ono što svako mora – da stane pred Boga i da sama nauči kako se živi. Prema svemu što o njoj znamo, Zora Neale Hurston je umela da uđe u sobu punu nepoznatih ljudi i, nekoliko minuta i nekoliko priča kasnije, tako ih potpuno očara da bi se često zatekli kako joj nude svaku moguću pomoć. Smelo prihvatajući takve ponude – i primenjujući vlastitu darovitost i ratobornostZora Neale Hurston je postala najuspešnija i najznačajnija crna književnica prve polovine XX veka. Roman je izdala Laguna.

Oci su im gledale Boga 

Muzika

Harry Styles, As It Was

Za ovo vam treba samo tri minuta vremena, a može da vam ulepša naredna 333 minuta. As It Was, singl sa albuma Harry’s House koji treba da izađe 20. maja, lansiran je prvog aprila. Slušajte i uživajte.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Promo (naslovna: Taramount Film), Instagram, YouTube 

Najnovije